Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: kadrowanie w Viwer3

  1. #1

    Dołączył
    Nov 2019
    Mieszka w
    Czarna Białostocka
    Posty
    2
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

    kadrowanie w Viwer3

    Witam ,dziś po raz pierwszy na forum olympusclub ,gdyż jestem od niedawna użytkownikiem Olympusa,to tak na wstępie,ale mam pytanie odnośnie kadrowania ,a szczególnie: po zaznaczeniu kadru nie wiem jak odciąć niepotrzebną cześć kadru.Dziękuję i pozdrawiam.

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.882
    Siła reputacji
    256
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tebejot Zobacz posta
    ... po zaznaczeniu kadru nie wiem jak odciąć niepotrzebną cześć kadru.
    To zależy w którym momencie obróbki jesteś.
    Jeżeli jest to ostatnia operacja, po której zamierzasz zapisać obrobione zdjęcie, po prostu wybierz Plik > Eksportuj (lub PPM > Eksportuj). Nadajesz nazwę (możesz zachować nazwę oryginalną), wybierasz format końcowy (jpg) i katalog, w którym chcesz zdjęcie zapisać.
    Jeżeli masz zamiar dalej obrabiać wykadrowane zdjęcie postępujesz jak wyżej, tylko wybierasz inny format (tif albo png). Możesz również wybrać Plik > Zapisz kopie ... (lub PPM > Zapisz kopie ...), zmieniasz nazwę (aby odróżnić kopię od oryginału) i dalej jak poprzednio. Następnie otwierasz to zdjęcie do dalszej edycji.
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  3. #3
    Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Gorlice
    Posty
    19.734
    Siła reputacji
    360
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    To zależy w którym momencie obróbki jesteś.
    Jeżeli jest to ostatnia operacja, po której zamierzasz zapisać obrobione zdjęcie, po prostu wybierz Plik > Eksportuj (lub PPM > Eksportuj). Nadajesz nazwę (możesz zachować nazwę oryginalną), wybierasz format końcowy (jpg) i katalog, w którym chcesz zdjęcie zapisać.
    Jeżeli masz zamiar dalej obrabiać wykadrowane zdjęcie postępujesz jak wyżej, tylko wybierasz inny format (tif albo png). Możesz również wybrać Plik > Zapisz kopie ... (lub PPM > Zapisz kopie ...), zmieniasz nazwę (aby odróżnić kopię od oryginału) i dalej jak poprzednio. Następnie otwierasz to zdjęcie do dalszej edycji.
    Podobnie jest w RawTherapee. Nie zniknie część ucięta. Można jedynie zmienić kolor tła aby to było niewidoczne. W LR i Darktable po wykadrowaniu masz tylko to co będzie na zdjęciu.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||popieram stopkę Krakmana ||

  4. #4
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.055
    Siła reputacji
    212
    Moja galeria
    @tebejot, proponuję przejść na nowsze oprogramowanie zastępujące Olympus Viewer 3 to jest Olympus Workspace, który jest bardziej funkcjonalny i przede wszystkim szybszy w działaniu.
    Co do kadrowania w OW to jest tam zakładka z tym narzędziem (i tylko z tym). Po zaznaczeniu kadru jak przejdziemy do zakładki podstawowej obróbki, zdjęcie będzie już tam przycięte tak jak to zrobiliśmy.
    (oczywiście zawsze można w trakcie obróbki wrócić i skadrować/przyciąć inaczej)
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 20.11.19 o 21:00
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  5. #5
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.882
    Siła reputacji
    256
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    ... jest tam zakładka z tym narzędziem (i tylko z tym).
    Nie wiedziałem! Gdzie ona jest? Daj jakiś screen.
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  6. #6
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.055
    Siła reputacji
    212
    Moja galeria
    Pisząc: ...jest tam zakładka z tym narzędziem (i tylko z tym) ...miałem na myśli oczywiście program Olympus Workspace. Potrzebny dalej screen ?
    (Jak było w OV3 z tym kadrowaniem już nie pamiętam, bo i zresztą prawie wcale nie używałem tego programu)
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  7. #7
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.882
    Siła reputacji
    256
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Potrzebny dalej screen ?
    Już nie.
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  8. #8
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    8.055
    Siła reputacji
    212
    Moja galeria
    Jakby co, to widać tą zakładkę w linku do Olympus Workspace, który zamieściłem (zaraz obok podświetlonej "gwiazdki")
    PS.
    Obecnie jest już wersja 1.2 OW, tam na zdjęciach i opisie jeszcze 1.1.
    Olympus Viewer 3 (chyba się nie mylę) nie jest już rozwijany i chyba już nie do pobrania na stronie Olympusa.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 20.11.19 o 21:29
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  9. #9

    Dołączył
    Nov 2019
    Mieszka w
    Czarna Białostocka
    Posty
    2
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo dziękuję,zrobiłem w/g wskazówki i to działa...

  10. #10
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    571
    Siła reputacji
    122
    Moja galeria
    https://support.olympus-imaging.com/owdownload/download
    Pobieranie oprogramowania "Olympus Workspace"
    https://app.olympus-imaging.com/olympusworkspace/en/
    Nowe oprogramowanie Olympus Workspace zastępuje Olympus Viewer 3[*].
    Obsługiwane są różne style obiegu fotografii, to oprogramowanie jest wyposażone w funkcje spełniające wymagania profesjonalnych fotografów, w tym w bardziej konfigurowalny układ ekranu i szybki podgląd RAW.
    Usługa pobierania Olympus Viewer 3 kończy się 31 marca 2019 r.

    Olympus Workspace jest aplikacją usprawniającą proces pracy, pomagającą w wyborze najlepszych ujęć spośród dużej ilości zrobionych zdjęć oraz w ich obróbce.

    Okna w obszarze Olympus Workspace można ustawić w dowolny sposób.Taki układ ułatwia użytkowanie na notebookach oraz komputerach z wieloma monitorami itd.

    Funkcja oceny jest przydatnym narzędziem usprawniającym proces pracy, pomagającym w wyborze najlepszych ujęć spośród dużej ilości zrobionych zdjęć.

    Istnieje możliwość pobrania programu aktualizacyjnego z Internetu i zaktualizowania aplikacji oraz aparatu do najnowszej wersji oprogramowania.

    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2019-11-30_165140.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	235,4 KB
ID:	216914   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2019-11-30_170253.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	186,5 KB
ID:	216915  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Podobne wątki

  1. Kadrowanie [wieczór 1]
    By Mirek54 in forum Fotograficzny HydePark
    Odpowiedzi: 121
    Ostatni post / autor: 3.01.15, 21:14
  2. e-3 i kadrowanie na kompie
    By Pieciek in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 3.06.09, 23:08
  3. Kadrowanie
    By krzysiek1902 in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 14
    Ostatni post / autor: 28.08.07, 07:36
  4. kadrowanie w PS
    By Nowart in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 19.07.05, 14:37
  5. Kadrowanie 4:3 -> 3:2
    By glogojar in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 3.10.03, 08:30

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.