Ostatnio edytowane przez paparapa ; 6.12.23 o 13:32
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
2080 - przeostrzenie bije po oczach
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
@fret dzięki za zwrócenie uwagi.
Podchodziłem do tej foty kolejny raz, i w ferworze walki nie odhaczyłem jednej maski.
Nie usprawiedliwia mnie to wcale. Ślepi jednak nie powinni robić fotek ani grać w karty....
Podmieniłem zdjęcie, myślę że to jest lepsze.
2080 nadal jest dość silnie podostrzone- na krawędziach nieba widać jasne obwódki - ale mi ten efekt nie przeszkadza - uważam że zdjęcie jest bardzo dobre, chyba najlepsze z tej serii. Sam też często dość silnie podostrzam zdjęcia i przypuszczam ze na wielu pokazywanych przeze mnie zdjęciach też da się takie obwódki znaleźć![]()
2081 jest bardzo ładnie skomponowane i tak sterylnie czyste że kojarzy mi się z grafiką komputerową.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Jest lepsze, ale te białe paski nad górami trochę jednak przeszkadzają...
Ja staram się unikać takich sytuacji, czasem po prostu nieco "odostrzam" samą krawędź.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
@fret @wyszomir no i jest pewien niesmak...
Zdjęcie obrabiałem w nowym C1. I okazuje się że ten program mocno "podkreśla" krawędzie. Inaczej niż Lr.
Samo przyciemnienie świateł tworzy tą krechę.
A już przy maskowaniu nieba robi się bardzo niesympatycznie. Nawet nie trzeba specjalnie ostrzyć aby zaczęło to wyłazić.
Przy sile wyostrzenia sugerowanej przez program, to robi się faktyczne kiepsko...
Chyba faktycznie jedynym sposobem jest jak pisał fret ręczne zmiękczanie krawędzi. Ale to jest trochę upierdliwe.
On1 Raw przynajmniej ma specjalne narzędzie do tego.
Tak to wygląda tylko po przyciemnieniu nieba. A co w takim razie z obróbką.
![]()
@paparapa - najnowszy Darkatble też spieprzyli. Wróciłem do poprzedniej wersji. Przynajmniej mam tę możliwość.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Czyż nie jest przypadkiem tak, że to fotograf decyduje o umieszczeniu zdjęcia na forum? Jeśli tak, to jednak fotograf odpowiada za babole, a nie program. Wszak jesteśmy na forum fotograficznym![]()
W sumie mi tam nie przeszkadza bo widze fajne widoki i to jest najwazniejsze
Pamietam jak kiedys dawno temu obrabialem foty i oglalem na zwyklym monitorze i wydawalo mi sie ze obrazek jest ok.
Kupilem Trynitrona o wiekszej przekatnej i znacznie lepszej jakosci obrazu i jak te poprzednie obrobione foty zobaczylem ponownie to okazalo sie ze przeostrzalem a pewne lagodne kolorystyczne przejscia
juz nie byly takie lagodne.
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak