Góry na 2003 mnie urzekły![]()
Góry na 2003 mnie urzekły![]()
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Szwecja nostalgiczna podoba mi się.
TJ
Oooo, wrócił - dobrze![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ostatnio edytowane przez paparapa ; 19.09.23 o 14:28
Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.
.
W drodze do Rago...
2004
2005
.
2003 - bardzo fajne. Gotowi na przyjęcie 'statku matki'![]()
Moczarom... mówimy zdecydowane NIE!!!
Obawiam się że jednak kosmici nie przybędą...
Park Narodowy Rago.
Można śmiało napisać, że większość fajnych norweskich miejscówek znajdziemy w okręgu Nordland. Tam "Rządzą" góry.
Rago leży niedaleko Fauske, opodal drogi E6. Więc dojazd jest łatwy i przyjemny. Stąd też jest blisko do Bødø, skąd odpływają promy na Lofoty.
Na terenie parku jest kilka ścieżek, którymi można wędrować z zachwytem wymalowanym na twarzy. Najbardziej znana jest sześciokilometrowa i zarazem najkrótsza trasa do jeziora Litlverivatnet,
z którego spada w dolinę piękny wodospad Wærivassfossen. Pozostałe ścieżki przekraczają długość 10 km.
Aby dotrzeć do wodospadu. Spędzić tam trochę czasu i wrócić do auta, trzeba zarezerwować cały dzień.
W miejscu tym pogoda jest dość kapryśna i nie wiadomo czy się nie załamie i zacznie lać deszcz. Tak miałem rok temu, i musieliśmy się poddać.
W tym roku trafiliśmy całkiem fajnie.
Jedyną trudnością w robieniu zdjęć jest kierunek spadku wodospadu. Kierunek północno zachodni nie jest za dobry. Wodospad prawie cały dzień jest w cieniu.
Często też trzeba robić zdjęcia w kontrze....
Ale samo miejsce jest piękne i gorąco polecam. Najlepiej w pierwszej połowie lipca.
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
.
Miejsce faktycznie bardzo piękne. A dron umożliwił zrobienie świetnych kadrów 2012 i 2014 - one są w/g mnie są najlepsze z tej serii.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Popieram Marka, a dodam jeszcze, że bonsai z 2008 jest super![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||