Strona 16 z 260 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 2593

Wątek: Paparapa czyli tam gdzie oczy poprowadzą.

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Czas na zakończenie wycieczki do Besseggen....
    Widok z którego słynie to miejsce i przyciąga tłumy turystów. Zwłaszcza w wakacje i letnie weekendy, kiedy tą wąską ścieżka potrafią podążać setki turystów. Nie ma wtedy szansy na zdjęcie bez czynnika ludzkiego w kadrze. Dla mnie to niezbyt fajna okoliczność. Wole pory wiosenno jesienne . Mimo trudniejszych warunków na szlakach i poza nimi mamy gwarancje ciszy i spokoju. Rozkrzyczana dziatwa nie przeszkadza rozkoszować się w ciszy pięknymi widokami. Napawać się tym niesamowitym, tajemniczym i wiejącym grozą klimatem.
    Miałem też szczęście trafić na moment. kiedy górne Bessevatnet jest zamarznięte, a dolne leżące 400 metrów niżej Gjendevatnet mieni się swoimi naturalnymi kolorami. Wycieczki poza sezonem mają plusu ujemne... jest zimno i może być ślisko . Dodatkowo, schodząc czy podchodząc, trzeba wzmóc czujność przy krawędzi urwiska. Nieoczekiwany silny szkwał może spowodować, że się bardzo zdziwimy wykonując swój ostatni lot....

123

Nazwa:  o123.jpg
Wyświetleń: 320
Rozmiar:  1,61 MB

Jeśli ludzie trafiają się nie za często, są miłym dodatkiem do fotki.
    Przyszli rodzice będą mieli pamiątkę dla pociech. Pokazując ją będą mogli powiedzieć. Patrzcie jacy byliśmy dzielni.....

124
    Nazwa:  o124.jpg
Wyświetleń: 318
Rozmiar:  1,33 MB

Upragnione Memurubu . Ostatnie 2 km trasy zmęczyły mnie niemal tak jak poprzednie 11. . Droga zejściowa wiedzie ścieżką, która w okresie deszczów i roztopów zamienia się w strumień. Różnej wielkości luźne kamienie bardzo utrudniają przemieszczanie się, chcąc co chwila skręcić nieostrożnemu turyście nogę w kostce.
    Słońce jak w tropikach, wypala wszystko. Ma swoje "pięć" minut .

125
    Nazwa:  o125.jpg
Wyświetleń: 345
Rozmiar:  1,84 MB

Udało się :.) Stoczyłem się jak stara beczka na dno doliny. Teraz tylko do przystani....
    Tam za tą ostatnią chatynką.

126
    Nazwa:  o126.jpg
Wyświetleń: 309
Rozmiar:  1,35 MB

Na pomoście przystani dwie młode Norweżki gotujące sobie posiłek na wodzie z jeziora sprowadziły mnie na ziemie mówiąc że statek powinien być za dwie godziny....Czy na pewno dopytuję się. W odpowiedzi otrzymałem słodki uśmiech mogący oznaczać wszystko.
    Krótka kalkulacja... godzina piętnasta... jedenaście kilometrów ... ca. dwie godziny..... Nie ma sensu czekać, w drogę
    Pamiątkowa fota z pomostu w kierunku powrotu.

127

Nazwa:  o127.jpg
Wyświetleń: 309
Rozmiar:  834,4 KB

Wyszło trochę więcej czasu, bo ścieżka wiodła przez kamienne osuwiska i gołoborza. Atrakcją nr jeden była skała długości około 150 metrów. Nachylona pod kątem ca 45 st. w kierunku jeziora porośnięta mchami i porostami. Wisienką na torcie było to, że w po tej skale płynęła niekończona ilość małych strumyczków w kierunku jeziora tworząc z niej coś w rodzaju błotnistej ślizgawki. Nie byłoby problemu, gdyby rant skały był na poziomie jeziora. Był na wysokości 50 metrów .
    Bardzo cieszę się z tej wycieczki. Czego tam doświadczyłem to moje. I nikt mi tego nie odbierze.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Rysiek_O Zobacz posta
    Foty 119 i 122 mnie szczególnie urzekły. Mógłbym miec taką fototapetę w mieszkaniu
    Cieszę się, że znalazłeś tutaj coś ciekawego dla siebie .
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 15.12.19 o 18:24

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    124 jest, jest genialne w swojej prostocie. Chmurki, plamy słońca i... dwójka intruzów Eeech, gdyby tam wyszedł misiu, to byście ładnie spadali tam na lewo
    A'propos misiów - były ?
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    124 jest, jest genialne w swojej prostocie. Chmurki, plamy słońca i... dwójka intruzów Eeech, gdyby tam wyszedł misiu, to byście ładnie spadali tam na lewo
    A'propos misiów - były ?
    Tak, przyznam nieskromnie, ze fotka 124, to jedna z lepszych jakie tam popełniłem.
    Misiów nie ma. Daleko na północy białe . Ale to trzeba chyba kajakiem ....
    Z dużych zwierząt renifery i łosie. Ale te drugie bardziej na południu chyba i przy granicy ze Szwecją.
    Reszta to drobnica ... lisy, kuny. ale bardziej na południu. Północ to kraina lodu i to co nie potrafi w takich warunkach znaleźć pożywienia skazane jest na zagładę.
    Jeśli chodzi o renifery, to można spotkać stada hodowlane i dzikie. Pierwszych jest sporo i potrafią zablokować drogę na dłuższy czas .
    Te drugie są rzadkością i "stacjonują" w miejscach odludnych i mało dostępnych.

Te udało mi się "znaleźć" w Jotunheimie. Dzikie są bardzo płochliwe. Boją się zapewne Myśliwych. zawzięcie ich tropiących .
    Fota słaba, robiona podczas wschodu słońca. Zwierzęta były w głębokim cieniu zmykając ode mnie, Z lewej właśnie wyszło zza grani słońce.... i w sumie wszystko pozamiatało. "Zapaliło" sierść renów i nie potrafiłem dobrze naświetlić kadru.
    Na pożegnanie powiedziałem im. Do następnego razu. Już wiem gdzie was mogę szukać .

128
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	o128.jpg
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	1,20 MB
ID:	217327

Chciałem korzystając z okazji nieśmiało nadmienić, że zdjęcia 126 i 127 z powodu awarii zasilania drona zostały zrobione z normalnej perspektywy ...... .
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 15.12.19 o 21:21

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Chciałem korzystając z okazji nieśmiało nadmienić, że zdjęcia 126 i 127 z powodu awarii zasilania drona zostały zrobione z normalnej perspektywy ...... .
    Nie miałeś miotły ? Na jednym z wcześniejszych zdjęć widziałem squaw, więc miotła rozwiązała by problem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie miałeś miotły ? Na jednym z wcześniejszych zdjęć widziałem squaw, więc miotła rozwiązała by problem
    Oj oj oj.... nic nie powiem .....

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Bardzo przyjemnie ten watek się ogląda. Piękne te wycieczki po Norwegii miałeś - zresztą nie tylko te po Norwegii! Dziękuję i czekam na kontynuację.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Bardzo przyjemnie ten watek się ogląda. Piękne te wycieczki po Norwegii miałeś - zresztą nie tylko te po Norwegii! Dziękuję i czekam na kontynuację.
    Dziękuję i zapraszam serdecznie..

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Norweskie fiordy, pływałem i wiem jakie są piękne
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Norweskie fiordy, pływałem i wiem jakie są piękne
    Pełna zgoda .
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dziś wrócę do Czarnogóry, nad jezioro Szkoderskie.

Zachód słońca nad Alpami albańskimi widziany z czarnogórskiego brzegu jeziora.

129
    Nazwa:  o132.jpg
Wyświetleń: 264
Rozmiar:  732,5 KB

130
    Nazwa:  o131.jpg
Wyświetleń: 285
Rozmiar:  458,7 KB

Poranek

131
    Nazwa:  0130.jpg
Wyświetleń: 296
Rozmiar:  1,15 MB

"Wielki błękit"

132
    Nazwa:  o129.jpg
Wyświetleń: 295
Rozmiar:  1,07 MB

.
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 17.12.19 o 00:41

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lisiajamka1
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    416
    Moja galeria
    Oglądam i czytam z niesłabnącym zainteresowaniem, 124 - super, ale i pozostałe bardzo ciekawe. Zastavka też jak najbardziej