Dzień dobry,
Poszukuję lampy do OM-D E-M5 Mark II. Będzie używana sporadycznie. Chciałbym zapytać się czy FL-50 pasuje do OM-D E-M5 Mark II ?
Dzień dobry,
Poszukuję lampy do OM-D E-M5 Mark II. Będzie używana sporadycznie. Chciałbym zapytać się czy FL-50 pasuje do OM-D E-M5 Mark II ?
Lampa jako lampa powinna działać. Podobno nie działa w niej tylko podświetlenie AF.
Tak kiedyś obiło mi się o uszy, ale trzeba by to sprawdzić.
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Poszperaj tu :
https://forum.olympusclub.pl/forums/...icro-4-3/page4
Ja uważam że taka wielka lampa do mikrusa jest niewygodna, FL-50 to wyjątkowa "kobyła". Wielka moc nie jest potrzebna, bo podst ISO to 200 (czyli już na wstępie moc lampy podawana dla 100 rośnie o połowę) Dzięki większej głebi ostrości można mniej przymykać obiektyw. Moim zdaniem lampka o mocy 36 spokojnie wystarcza, no chyba ze chcesz błyskać na jakies duże odległości (koncerty, sport itp) albo strzelać seriami i potrzebne jest szybkie ładowanie i zapas mocy. Tak wiec trochę zależy co chcesz oswietlać. No i warto szukać wersji lamp z literka R - sterowanie bezprzewodowe bardzo przydaje.
Używałem FL-50 z XZ-1, nie było tak źle.![]()
Szperałem ale jednoznaczności nie znalazłem. Trafia mi się taka lampka za mniej niż 300 PLN. Nie wiem jaka decyzję podjąć...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Właśnie. Niedawno przesiadłem się z pełnej klatki na tego mikrusa. FF z lampą 580 EX współpracowała pięknie. Korzystałem wyłącznie z błysków odbitych i nie było problemu w kościele czy dużych pomieszczeniach. Zawsze szukałem czegoś od czego mógłbym odbić światło. Co chcę oświetlać ? Powiedzmy różne imprezy/ uroczystości. Nie ma czasu i możliwości na dodatkowe oświetlenie. Ostatnio użyłem po raz pierwszy Olka na takiej imprezie wykorzystując małą lampkę z zakupionego zestawu. ISO od 800 do 1600 w zależności od miejscówki. Efekt różny ale brakuje wyraźnie mocy.
Lampa na pewno będzie działać. Jedynie podświetlenie AF ( taka czerwona lampka ze wzorkiem ) się nie zaświeci.
Pozostałe funkcje lampy powinny działać bez problemu.
Trzysta zł nie majątek, jak nie spełni Twoich oczekiwań to sprzedaż ją na znanym portalu.![]()
Ale ta lampka ze wzorkiem jest ważna. Dzięki za podpowiedzi. Chyba dołożę jednak trochę kasy i kupię coś dedykowanego.
Najlepsza relacja cena/jakośc to moim zdaniem OLY FL-600. Można znależć za 600. Ma dokładnie wszystko, nieduża, ale na 4 AA więc szybko ładuje. Lampki do mikrusów na 2 AA (jak FL-36) wolno ładyją, zwłaszcza po kilku błyskach. Jesli szukasz większej mocy niz LP36 do pomieszczeń i odbić to chyba jakies metze, bo OLY ma ceny dosyc odjechane na nowości jak np FL-900
ja używałem XZ-10 z FL-600 ale w trybie zdalnym, wiec było naprawdę wygodnie![]()