Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Granice dopuszczalnego retuszu zdjec

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    @Ewcia@ pochwal sie swoimi osiagnieciami i zabawami z filtrami Bicolor NikColorEfexPro
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wedlug mnie komputer i soft jest po to aby z niego korzystac i nie ma sie co ograniczac. powazna i dobra obrobka zdjec, wymaga sporo czasu i wiedzy, dlatego uzytkownicy aparatow cyfrowych, nastawieni na latwe i szybkie efekty swojej pracy, nie kozystaja z niej.
    Ponizej dwa zdjecia, prawa strona oryginal (tylko przyciecie i zmiana rozmiaru), lewa po ingerencji. Efekty widac od razu.
    duch olympusa nadal jest ze mną

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Vodnik - jak dojdę do ładu i składu z komputerem to jasne , że się pochwalę ale na razie to tylko takie dośc proste zmiany, ale co tam pokaże wam jak już zainstaluję spowrotem wszystko w komputerze. Miałam wirusa Sasser i prawie tydzień byłam "odcięta" od świata.
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zenek - Bardzo dobry przyklad wykorzystania mozliwosci obrobki cyfrowej zdjec. Niezbyt ciekawe zdjecie, po obrobce i montazu uzyskalo calkiem inny wyraz i dramatyzm.

Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    dzieki wrocek, wlasnie o to mi chodzilo. w wiekszosci sytuacji, a szczegolnie fotografujac architekture nie da sie wywazyc pomiedzy przeswietleniem nieba lub niedoswietleniem pierwszego planu i tu z pomoca przychodzi komputer i tej wersji sie bede trzymal.
    duch olympusa nadal jest ze mną

Witam.

Wszystko wskazuje na to, że to mój pierwszy post na tym forum. Co prawda dyskusja miała miejsce parę dni temu - temat jest bardzo ciekawy... Sam się kiedyś nad tym zastanawiałem i doszedłem do następującego wniosku:

korekta tonalna, balans kolorów, nasycenie, ostrzenie jest absolutnie dopuszczalne, a nawet wskazane aby dopieścić swoją pracę - postawić kropeczkę nad "i".

usuwanie elementów zdjęcia, dodawanie nowych (choćby piękne niebo) jest zafałszowaniem rzeczywistości, jest sztuczne i nosi znamiona fotomontażu, lub nim po prostu jest... Choć nie uważam tego za naganne,uważam że w tym momencie zatracana jest gdzieś magia robienia zdjęć.
    W końcu zawsze można coś dorobić/usunąć w programie graficznym...

Choć kto jest 'bez winy', niech pierwszy rzuci cyfrakiem... Zrobiłem swego czasu nadmorski landszafcik, wszystko pięknie tylko... na piasku leży wielka plastikowa butla po napoju - tragedia, nie zauważyłem jej przed robieniem zdjęcia i co zrobić... ano clone brush...

I tym optymistycznym akcentem...
    pozdrawiam, yantar (C740)
    http://www.yantar.prv.pl
    autorska galeria fotografii

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Najprostsza formuła to nie robić niczego czego nie dałoby się zrobić metodą ciemniową, a wbrew pozorom można tam zrobic bardzo wiele. Fotomontaże istniały na wiele lat przed fotografią cyfrową i komputeram ingerencje w wartości tonalne również. Człowiek po to wymyśla narzędzia by je używać. Pozdrawiam

Awatar *_radosny_*
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja jestem konserwatywny w tej kwestii.
    Oczywście drobna korekta zdjęcia (tzn. jasność, poziomy itp.) jest jak najbardziej na miejscu, dopuszczam także drobny retusz - (np jak podał yantar usunięcie butelki).
    Natomiast za niedopuszczalne uważam głębsze ingerencje -jak wycinanie i wklejanie, "dorabianie" kolorów itp!!!
    W czasach aparatów cyfrowych i programów graficznych można zrobic naprawde nieciekawe (beznadziejne) zdjęcie a za pomocą programów zrobic z niego cudo - tyle że to już nie jest fotografia!! - ja bym to nazwał grafiką!!!

P.S. Żeby nie było, że jestem zacofany bo sam bawie sie fotkami - tyle że juz nie uważam tego za fotografie w czystym znaczeniu!

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A co powiecie na taka ingerencje w fotografie. Czy to jeszcze retusz czy juz fotomontaż wg Was ?

1. Foto 1 - oryginal

2. Foto 1 - PS modified

3. Foto 2 - oryginal

4. Foto 2 - PS modified

Na obu zmienionych fotach zostala poprawiona glebia ostrosci poprzez BLUR.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @Vodnik:
    Zdecydowany retusz. W tych konkretnych przypadkach poprawiasz to czego nie można uzyskać w pełni sprzętem (mała głębia ostrości w cyfrówkach kompaktowych). Jest to uwydatnienie pierwszego planu, wyeksponowanie go dla oglądającego, co jęśli się nie mylę było zamysłem autora zdjęć.
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net