Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Granice dopuszczalnego retuszu zdjec

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Granice dopuszczalnego retuszu zdjec

Prosze o opinie klubowiczow o granice dopuszczalnego retuszu zdjec. Jak duze zmiany mozna wprowadzic do zdjecia, aby bylo to jeszcze zdjecie, a nie fotomontaz?
    Ponizej przestawiam dwa przyklady takiego retuszu (mam nadzieje, ze uda mi sie wstawic zdjecia do postu).

Pierwszy przyklad dotyczy wprowadzenia zmian w wygladzie nieba.
    Zdjecie oryginalne:
    zdjecie po retuszu:

Drugi przyklad - usuniecie "niepotrzebnych" smieci na sciezkach parku:
    Oryginał:
    Po retuszu:

Prosze o opinie.

Edit by vodnik: poprawiono linki do zdjec

Awatar GoSciU
    Mieszka w
    Węgrów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

...

ze tak powiem nie widac fotek (przynajmniej u mnie)
    Gosciu Gosciowaty - Gosciowatosc :P
    Olympus C-750 UZ ; 256MB + 16MB xD OLYMPUS ; tuleja + filtr UV HOYA HMC SUPER ; dekielek

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hmm.... trudno powiedziec gdzie jest granica miedzy malym retuszem a fotomontazem. Zreszta czy to jest takie istotne... moim zdaniem w foto cyfrowej najwazniejszy jest efekt koncowy
    To co pokazujesz to dla mnie to "mocny retusz" zwyklym retuszem nazywam zmarszczki itp. rzeczy przy portretach...

No a ta fotka http://plfoto.com/zdjecie.php?picture=346626
    to dla mnie zdecydowanie fotomontaz! (gdzies byl oryginal tej fotki .. ale teraz nie moge znalezc)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Zgadzam sie z @Jeronimo, ze granica pomiedzy retuszem a fotomontazem jest bardzo plynna. Moim zdaniem, zdjecie pierwsze zakwalifikowalbym jako fotomontaz - w przypadku kiedy znam oryginal. Natomiast zdjecie drugie - rowniez znajac oryginal - uznalbym jako "grubszy" retusz. W przypadku, kiedy tychze oryginalow nie znamy, przypuszczam, ze trudno byloby to stwierdzic.
    Wogole sadze, ze manipulowanie zdjeciami jest kwestia etyki. Wszystko zalezy od tego czemu dane zdjecie ma sluzyc. itd itd. Mozna by sie tu duzo rozpisywac ale nie o to chodzi - sadze, ze sa to sprawy ogolnie znane.

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No wlasnie. Retusz zmarszczek jest dopuszczalny, a usuniecie niepotrzebnej zieleni na zdjeciu "labiryntu" budzi juz wasze watpliwosci. A moim zdaniem jest to rowniez korekcja drobnych "zmarszczek" przedstawionej rzeczywistosci.
    Przyklad z chmurami jest w tym wypadku fotomontazem, bo rodzaj chmur i nasycenie kolorow nieba zdecydowanie zmienia nastroj zdjecia. Ale gdyby to bylo tylko lekkie wzmocnienie intensywnosci (takie jak mozemy uzyskac takze uzyciem filtrow), to pewnie nie budziloby to zastrzezen.
    Oczywiscie mowimy o zdjeciach, majacych prezentowac jakies walory estetyczne. W fotografii dokumentalnej czy reportazowej takie przeksztalcenia zdjec sa niedopuszczalne.
    Obecne mozliwosci programow graficznych wywoluja pokuse poprawiania rzeczywistosci zarejestrowanej na zdjeciach...
    Prosze o dalsze opinie.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Zgadzam sie poniekad z poprzednikami, ze cienka jest granica miedzy fotomontarzem a retuszem. Do tej pory poprawialem na zdjeciach niedoskonalosci cery, wyrownowazenie histogramu. ewentualnie przyciemnienie/rozjasnienie. Od niedawna w PS CS takze bawie sie Highlights/Shadows (ciekawe efekty). To wszystkouwazam wciaz jako retusz zdjec. od niedawna probje sil w czyms bardziej podobnym do fotomontarzu, dodanie Blura, zabawa z dwukolorowymi filtrami. To juz uwazam za fotomontarz. Wszystko zalezy jednak od "sily" uzycia narzedzi obrobkowych oraz od intencji ich stosowania. Niedlugo pochwale sie taka zabawa blurem.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    moze będę odosobniony w podejsciu do tematu ale...
    nie robię fotomontazy ani retuszu tam gdzie to nie jest absolutnie niezbedne (retusz to głównie podostrzenie - niektórzy nie klasyfikują tego w ten sposob). Ale zauwazyłem że jak na plfoto daje fotki bez obróbki jak wrocek pokazał wyzej to jestem krytykowany... Zwłaszcza na punkcie kolorystyki nieba ludzie miewają jakies ambicjonalne oczekiwania ))) Jednak chyba nawet tam inni nie chcą oglądać fotek ale ładne obrazki....

Awatar DooDah
    Mieszka w
    Bobrowice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    ja powiem tak - jezeli uzywasz aparatu cyfrowego to retusz czy tez fotomontaz to abstakcja... termin fotografia cyfrowa uwzglednia prace z programami do obrobki (ktorych zreszta sam uzywam) i ni eogranicza sie do robienia zdjec tymze aparatem. jak chcemy mowic o takich rzeczech to raczej w wypadku blony fotograficznej...
    Olympus C-750 | Tuleja + Polar + UV |
    www.doodah-art.prv.pl

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Robiąc zdjęcia aparatem cyfrowym prędzej czy później jesteśmy skazani na większe lub mniejsze "podrasowanie" naszych zdjęć. Robiąc takie zdjęcia korci nas aby osiągnąć ideał i taki prawie ideał osiagamy m.in posługując się photoshopem........według mnie pierwsze zdjęcie gdybym nie zobaczyła orginału wziełabym za orginał - a jest to fotomontaż gdyż nałożone zstały na siebie 2 obrazy, drugie zdjęcie to retusz ponieważ usunąłeś jak sam to nazwałeś śmieci i również jest oki. Jeśli efekt końcowy nie poraża sztucznością to uważam, że można retuszować i próbować fotomontażu.
    Zenit 12XP , Nikon D70 w końcu jest