Wydaje Ci się, że zaliczasz się do światowej czołówki?
Wydaje Ci się, że zaliczasz się do światowej czołówki?
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nigdzie tak nie napisałem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
A mnie głupota nie śmieszy, raczej dziwi.
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Nowego Helmuta Newtona ze mnie nie zrobisz.
"A niekiedy wystarczy mi patrzeć na kamień"...
zedytowałem nieco wpis i dodałem dość kluczowy fragment:
Są duże szanse na to, że są tak bardzo różne od tego, co do tej pory widziałeś i do czego przywykłeś, że uchodzi za dobrą fotografię - że po prostu nie będziesz w stanie ich docenić. I nie zrozum mnie źle. Każda fotografia ma swój cel i swoje miejsce. Jeśli twoją ambicją jest zbieranie dużej ilości lajków na 500px - rób zdjęcia takie, jak te w ich dziale popular. Jeśli chcesz cieszyć się popularnością na forum - rób ostre i kontrastowe zdjęcia kwiatów i jaszczurek z rozmytym tłem. Chcesz być popularny na maxmodels - rób sesje z dziewczynami z maxmodels.
Jeśli jednak zamiast tego chciałbyś rozpocząć pracę z profesjonalnymi modelkami z agencji modelingowych, i jeszcze dostawać za to pieniądze - lub jeśli chciałbyś publikować swoje sesje w magazynach i zachęcić do współpracy stylistów - chciałbym ci uświadomić, że miejsca takie jak 500px czy internetowe fora nie są dla ciebie. To niemal przeciwny kierunek rozwoju.
Kolejny wpis na moim blogu, w któym staram się odpowiedzieć na niektóre z pytań postawionych w reakcji na poprzedni wpis - czy sztukę i gusta można podzielić na lepsze i gorsze? Piszę też o tym, dlaczego Terry Richardson jest świetnym fotografem
http://www.pawelbaranski.com/czy-sztuke-i-nasze-gusta-mozna-podzielic-na-lepsze-i-gorsze/
Ostatnio trafiłem na jakieś Top Model w tv, a tam znany fotograf robi zdjęcie z lampą skierowaną na wprost modelowi na białym tle. Z ciekawości poszukałem teraz zdjęć tego całego Terry'ego i widzę, że on też jedzie ciągle na tym samym patencie. Ciekawe kto z kogo zerżnąłZdjęcia wyglądają jak z Polaroida, więc wpisują się w trend retro. W popkulturze moda na retro wraca cyklicznie, a taki efekt najprościej osiągnąć imitując ograniczenia techniczne charakterystyczne dla danego okresu (a fotografia modowa to popkultura w czystej postaci, nie doszukiwałbym się w niej żadnego głębszego przesłania). Nie robi się tego, żeby wzbudzić emocje, bo od wzbudzania emocji jest historia, którą zdjęcie opowiada, a nie ostentacyjne szpecenie zdjęć za pomocą ułomnych technik fotograficznych. Takie rzeczy robi się tylko po to, żeby popłynąć na fali popularnego nurtu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb