Myślałam, że tak szybko kupiłeś... (lampę)![]()
Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).
Jeszcze nie, ciągle się zastanawiam. Najlepiej byłoby kupić obie, ale raczej skończy się na podstawowej
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
E-3 / HLD-4 / 14-54II / 50-200SWD / EX-25 / FL50R / Lowepro Vertex 100 AW
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Ja do wykorzystania zewnętrznej lampy w macro stosowałem taką konstrukcję jak poniżej. Sposób ten umożliwia pochylenie lampy nieco do przodu i oświetlenie obiektu nieco bliżej szkła.
Na zdjęciu zestaw bardzo retro, który złożyłem na prędkości żeby pokazać o co mi chodzi i w roli głównej FL36R.
Przy FL50R z racji, że jest nieco większa, zwiększy się też zasięg doświetlania, a właściwie to zmniejszybo chodzi mi o doświetlanie obiektów bliżej szkła.
![]()
Tak. fl50r.
Ten wychlup to ona plus e620 i 50 makro.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
FL50R zamówiona. Dzięki za pomoc ! Powolutku kończę zbieranie sprzętu. Wiem, że dla Was wszystkich to totalny złom ale myślę, że dla mnie to wystarczy
Na daną chwilę mam takie klamoty : E-3 z przebiegiem 20k klapnięć z HLD-4, 14-54 II, 50-200 SWD, EX-25, FL50R ...docelowo kiedyś chciałbym wymienić 14-54 na 12-60 choć czytałem, że ten pierwszy lepiej działa z m4/3 w razie jakby zaszła koniecznośc zmiany puszki na wypadek awarii E-3. Wszystko kupione w dosłownie śmiesznych cenach w stanie niemalże idelanym. E-3 z 14-54 i dwoma aku kupiłem za 900zł, HLD-4 za 120zł, EX-25 za 79zł, 50-200 SWD za 1300zł i FL50R za 300zł.
jak chcesz się bawić w makro, to lepiej z Zuiko makro 50/2 albo sigmy 105 lub 150 makro. 150 jest dosyć rzadka, ale krótsza bywa czesciej, 105 chyba widziałem niedawnio za 800 zet, świetny obiektyw, do tego ma "mechaniczne" kręcenie ostrościa, co jesty jednak bardziej precyzyjne i szybkie.