Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: jaka kolejność obróbki

Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

jaka kolejność obróbki

Chodzi mi o to co w tytule, czyli jak obrabiać zdjęcie cyfrowe zrobione np. C750 (które samo z siebie nie jest doskonałością ). Czyli: czy najpierw program PS (lub inny w tym stylu np Camedia Master ), kiedy Neat Image,a w której chwili AutoEnhance, kiedy ramki itd. Każdy program coś "upiększa" kosztem pewnie czegoś, więc kolejność z pewnością nie jest obojętna. (Ech kiedyś było pięknie: czerwone światełko w ciemni, wywoływacz, "przerywacz", utrwalacz, woda bieżąca , ew. nabłyszczacz, szuszareczka .... ależ to było proste i logiczne )
    Pozdrawiam
    Tomek ( od Galarety )
    C-770UZ + adapter + UV Hoya HMC Super

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja mogę napisać dwa sposoby: jak obrabiam w domu i jak obrabiamy w redakcji do druku.
    Zatem dom: Pomijam całkowicie program Camedia Master i od razu wchodze do Photoshopa gdzie poziomuje kolory, zmieniam rozmiar obrazka, po zmniejszeniu go - wyostrzam, daję odpowiednie nasycenie kolorów i tyle. Jeśli jednak obrazek ma delikatne szumy, lub są to zdjęcia portretowe, zdjęcia niebieskiego nieba itp. to przed wrzuceniem do Photoshopa, najpierw przepuszczam przez Neat Image, czasem by zlikwidować szum a czasem profilaktycznie dla gładszych powierzni, przydaje się to czasem przy fotografii studyjnej postaci, portretu, Neat ładnie wygładza powierznię. Zapisauję go w postaci jpg bez kompresji lub jeśli zależy na super jakości to jest to TIFF. Czasem jest odwrotna sytuacja. Najpierw wrzucam do Photoshopa, poziomuje kolory i patrze czy wymaga zdjęcie wygładzenia lub likwidacji szumów. Więc po poziomowaniu przed zmianą wielkości zapisuję jako TIFF, wrzucam do Neat Image'a i potem spowrotem do shopa. Auto Enhance nie używam, cała obróbka to tylko Neat i Photoshop, również dorobienie ewentualnie ramek. Co ciekawe, nie wiem czy w C-750 masz RAW ale jeśli jest to zabawa czasem nabiera jeszcze kolorów poprzez wcześniejszą edycję RAWa do postaci obrazu i robię to na Photoshopie CS, a dalej jak wcześniej pisałem.

A teraz praca: Tutaj nie dysponujemy Neat Image, wyłącznie Photoshop. Sytuacja podobna: lewelowanie, zmiana rozmiaru, lekkie rozjaśnienie, konwersja na CMYK i zapis jako TIFF.
    Pozdrawiam
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaje mi sie, ze wyostrzenie i zmniejszenie rozmiarow powinno byc ostatnimi czynnosciami przy obrobce zdjecia. Ale tez nie wiem czy najpierw wyostrzyc czy zmniejszyc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    najpierw zmiejszyc i potem wyostrzyc a to dlatego ze algorytm w programie zmiękcza zdjęcie i wygładza przy zmniejszeniu, dlatego wyostrzenie po nim przywróci szczegóły, próbowałem najpierw wyostrzyć i potem zmniejszyć i efekt jest dużo słabszy, ale przy makro można pokusić się o wyostrzenie przed zmniejszeniem i po zmniejszeniu drugi raz.
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    A ja robie wszysko w Photoshopie. NeatImage oraz DCE AutoEnchance mam jako pluginy do PhotoShopa . Koncowka to zmniejszenie i wyostrzenie. A ramki i podpis dodaje tylko do zdjec umieszczanych na WWW i robie to automatycznie w programie do galerii.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    @vodnik
    A ja robie wszysko w Photoshopie. NeatImage oraz DCE AutoEnchance mam jako pluginy do PhotoShopa . Koncowka to zmniejszenie i wyostrzenie. A ramki i podpis dodaje tylko do zdjec umieszczanych na WWW i robie to automatycznie w programie do galerii.
    A moglbys cos wiecej na temat jak to zrobic, coby miec te progi jako pluginy do PS?

A swoja droga post jest bardzo ciekawy i sadze bardzo przydatny dla wszystkich, szczegolnie poczatkujacych (ja sie do nich tez zaliczam). Dletego tez uwazam, ze warto aby co bardziej doswiadczeni "fociarze" zamiescili tutaj swoje "typy" w tej kwestii - czyli najlepsza wedlug nich kolejnosc obrobki foto.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    wieczorem umieszcze tu kilka przykładów co wyniknęło z obróbki zdjęcia i w jakiej kolejności co robiłem. Myślę że to ciekawsza forma będzie z przykładami.
    Pracowałem nad obróbką kilka lat i chętnie podzielę się tym co się dowiedziałem i co dzięki temu uzyskałem.
    www.michalmilde.pl

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z NeatImage sprawa jest prosta. W katalogu gdzie jest NI jest plik NeatImage.8bf, ktory umieszczamy w katalogu ...Adobe\Photoshop\Plug-Ins\

Natomiast do AutoEnchance, to trzeba poszukac program DCETools, to jest wersja dla Photoshopa.
    Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzieki Vodnik za wyjasnienie.

@MichelCat
    wieczorem umieszcze tu kilka przykładów co wyniknęło z obróbki zdjęcia i w jakiej kolejności co robiłem. Myślę że to ciekawsza forma będzie z przykładami.
    Pracowałem nad obróbką kilka lat i chętnie podzielę się tym co się dowiedziałem i co dzięki temu uzyskałem.
    Czyzbys zrezygnowal, szkoda by bylo. Moze jednak podzielisz sie swoimi doswiadczeniami w tym zakresie?
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    sorki, mam przygotowane i dziś wrzucam na serwer, bo materiały zostały w pracy. przepraszam za dniowe opóźnienie
    www.michalmilde.pl