Strona 14 z 16 PierwszyPierwszy ... 41213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 152

Wątek: Olympus E-520 i ZD ED 9-18/4-5.6

nie do końca niektórych rozumiem - czy naprawdę spodziewaliście się ogromnych zmian w 520ce? Zwłaszcza po tym co Olek wprowadził w 420?
    IMO należało się spodziewać odgrzewanego kotleta - część (już "spłaconej technologii") z E3 znowu się sprzeda i zarobi na siebie.

jak dla mnie 3 punktowy AF w zupełności wystarcza. w 95% używam tylko centralnego punktu.

Powinniśmy się cieszyć - puszki troszkę potanieją - będzie lepiej :]
    Ja dalej czekam na swoją E3kę - nic się nie zmieniło.

Jeśli chodzi o 9-18 to raczej nei dla mnie - nie w tej chwili. Mam już 11-22 i na szerokiego końca nie za często używam :\ poczekamy jeszcze.
    Ja z chęcią bym Olka poprosił o więcej szkiełek...

Pozdr00fki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariouche Zobacz posta
    Ja z chęcią bym Olka poprosił o więcej szkiełek...
    I szkieł będzie coraz więcej. Pytanie tylko czy takich, jakich naprawdę potrzeba?

| OlyJedi Awatar GDA
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ...

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Tak subiektywnie oceniając iso400 wygląda jak iso800 z E510. Nie wiem jak z szczegółami bo oceniałem na szybko po galerii z optycznych, ale szym się tutaj bardzo rzuca w oczy. Przykłady właśnie z iso 400 w ciemnych partiach bardzo gryzą po oczach. Mam wrażenie, że to regres, a może po prostu E-510 mniej ładował w jpg? Czy ktoś może pokazać jak to wygląda na e-510 - jakieś ciemne partie zdjęcia prosto z RAW bez odszumiania. W porównaniu np do tego: http://lenstip.com/plikioptyczne/e520/e520_fot3.jpg ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Wyczuwam tutaj działanie funkcji SAT, która rozjaśniła cienie, przez co pojawił się w nich szum. Jestem w stanie się nawet o to założyć . I o to, że optyczni zrobili to specjalnie, też mogę się założyć - co mi tam .

Awatar domi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Wyczuwam tutaj działanie funkcji SAT, która rozjaśniła cienie, przez co pojawił się w nich szum. Jestem w stanie się nawet o to założyć .
    No to wszystko jasne. Z exif:

# Image Source = digital still camera (DSC)
    # Custom Rendered = normal process (0)
    # Exposure Mode = auto exposure (0)
    # White Balance = auto (0)
    # Digital Zoom Ratio = 100/100 = 1
    # Scene Capture Type = standard (0)
    # Gain Control = high gain up (2)
    # Contrast = normal (0)
    # Saturation = normal (0)
    # Sharpness = soft (1)

Podejrzewam, że to właśnie ten tag "gain up". Co do zdjęć - zwróciłem uwagę że jakoś fajniej naświetlone właśnie, ale przy takich operacjach szum się pojawia bardzo szybko i gryzie po oczach.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    I o to, że optyczni zrobili to specjalnie, też mogę się założyć - co mi tam .
    A to już spiskowa teoria Choć nie znoszę tego portalu to wątpię, że wyprodukowali specjalnie szum Zobaczymy na test jak już będzie - pewnie znów dopną sigmę 30/1.4 i będą wieszczyć głupoty wynikające z ich oczywistych błędów. Ale to kiedyś.

rocco
    Gość

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja czekałem przynajmniej na wspomaganie AF diodą. Ciekaw jestem tej niby lepszej rozpiętości tonalnej.
    W zestawie z 70-300mm ponieżej 3000 zł to bardzo ciekawa propozycja.

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a ja jeszcze z innej beczki.
    wczoraj bawilem sie e510, a mam e300, i pierwsze co rzuciło mi sie w oko to delikatnie mniejszy obraz w wizjerze. natomiast zaskoczył mnie jakby lepszej jakości obraz w wizjerze z e510 - czystrzy i ostrzejszy. czy to prawda? czy e520 ma tak samo jak e510? czy e3 jest podtym względem lepszy?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów