Strona 16 z 21 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 208

Wątek: Początki kozy

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koza Zobacz posta

No i przekonała mnie ta lekka obniżka ceny i MC-20, który niby do mnie już leci. Mimo że słyszałem, że AF z MC-20 to mogiła, nie boję się tego - robiłem wszak wielokrotnie ptaki w locie z MF z moim M10.2. F8 też się nie boję - dobre słońce, nawet MF i lecimy - zobaczymy, myślę, że praca z 75-300 dała mi solidne podstawy, żebym mógł osiągnąć dobre rezultaty (i świetne bez MC-20). Zobaczymy jeszcze jak będzie z ostrością.

.
    Gratuluję zakupu, życzę wiele radości z używania.
    Co do MC20 - poczekaj jak już przyleci i wtedy napisz, bo przed zakupem myślałem tak samo jak Ty, od momentu zakupu leży w szafie. Niestety nie możesz liczyć że AF będzie działał tak jak z MC14...

Po drodze koledzy forumowi, pisali o różnych szkłach. Jeden z nich, @m_a_g, który pewnie nawet o tym nie wie, ale pomógł mi w podjęciu decyzji - pisząc o wielkości 200-600 i 300PRO i ile miejsca zajmują w torbie podróżnej.
    Fajnie że Ci pomogłem, ale ja nie zestawiałem ze sobą 300PRO z FE200-600, bo tu różnica w wielkości jest znaczna.
    Wiele razy rozpisywałem się natomiast o FE200-600 vs 150-400 PRO, bo te dwa szkła są praktycznie tak samo duże.
    300PRO zestawiałem natomiast z Nikonem 500f5.6 PF, tak dla ścisłości.
    Fakt, 300PRO z małym body bez gripa jest naprawdę mały i fajny.
    Tylko że jeżeli tak, to żeby już porównywać jakbłko to jabłka, zobacz sobie na rozmiary i cenę Nikkora 300 f4 VR z Nikonem Z50...

https://camerasize.com/compact/#834.710.4,840.506,ha,t
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 18.03.23 o 14:11

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    Dzięki za link, ale już się naporównywałem - teraz planuję przez kilka lat po prostu robić zdjęcia (i może w końcu zrealizuję swój cel - zacząć bawić się w obróbkę).

Co do MC-20 dużych oczekiwań nie mam, ale jak będzie miał ostrość poziomu 75-300 tyle że na 600mm to będę zadowolony. Zobaczymy (pamiętaj, że ja startuję z niższego pułapu, więc mam cichą nadzieję, że będę zadowolony chociaż w specyficznych sytuacjach, do których chcę wykorzystać ten konwerter...).

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Ostrość chyba będziesz miał, dla mnie nie było tragedii, była akceptowalna do dalszej obróbki. Problem był tylko z AF. Nawet w super świetle dziennym. Ale może moje oczekiwania były zbyt duże. Przetestuj sam i się wypowiedz

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Czy myślę po tych kilku dniach, że będę zadowolony - tak, myślę, że 300PRO świetnie wpasuje się w moje potrzeby. Jeśli nie - cóż, będę parę koła w plecy (na szczęście się pocieszam, że moje hobby jest całkiem spoko - przykładowo, koledzy kupują felgi <lol> do auta za 8 tysięcy a patrzą na mnie jak na idiotę gdy wydaję 1500 PLN na jakieś szkło...
    W sumie to kupiłeś drugie nadroższe szkło z podobno umierającego systemu
    Ja też byłem dziwakiem jak kupowałem reklamówkę herbaty za 400-500zł starczającej na 4 miesiące. Oczywiście w opinii kolegów wypalających 2-3paczki dziennie...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Gratuluję zakupu, życzę wiele radości z używania.
    Co do MC20 - poczekaj jak już przyleci i wtedy napisz, bo przed zakupem myślałem tak samo jak Ty, od momentu zakupu leży w szafie. Niestety nie możesz liczyć że AF będzie działał tak jak z MC14...

Fajnie że Ci pomogłem, ale ja nie zestawiałem ze sobą 300PRO z FE200-600, bo tu różnica w wielkości jest znaczna.
    Wiele razy rozpisywałem się natomiast o FE200-600 vs 150-400 PRO, bo te dwa szkła są praktycznie tak samo duże.
    300PRO zestawiałem natomiast z Nikonem 500f5.6 PF, tak dla ścisłości.
    Fakt, 300PRO z małym body bez gripa jest naprawdę mały i fajny.
    Tylko że jeżeli tak, to żeby już porównywać jakbłko to jabłka, zobacz sobie na rozmiary i cenę Nikkora 300 f4 VR z Nikonem Z50...

https://camerasize.com/compact/#834.710.4,840.506,ha,t
    Masz na myśli wersję PF zapewne.
    Świetny lekki obiektyw.
    Z 50 i to szkło to fajne połączenie. Rozmiar po założeniu osłony przeciwsłonecznej właściwie taki sam jak O, ale lżejszy.
    A z Z 7 jeszcze fajniej. I nadal sporo lżej niż O.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    W sumie to kupiłeś drugie nadroższe szkło z podobno umierającego systemu
    I to szkło PRO - czyli do tego złamałem swoją "zasadę", żeby nie kupować PRO, bo PRO jest (za) drogie .

Ja też byłem dziwakiem jak kupowałem reklamówkę herbaty za 400-500zł starczającej na 4 miesiące. Oczywiście w opinii kolegów wypalających 2-3paczki dziennie...
    Różne są hobby, palenie jest w moim odczuciu niezbyt sensownym :P.

Coraz częściej zauważam, jak głęboko można wejść w różne tematy, z ostatnich rozmów na szybko:
    wioślarstwo (niby proste, machasz wiosłami)
    kawa (niby proste, zalewasz rozpuszczalną wrzątkiem)

Aż się boję zapytać, jaka jest historia tej Twojej herbaty .

Ja jeszcze wszedłem w temat jednej gry planszowej. Nie dość że już wydałem na nią (mam nadzieję, że moja żona tego nie czyta) 4 cyfrową kwotę, to jeszcze od blisko dwóch lat wnikam w zasady . W kwestii ceny czułbym się jak skończony frajer, wszak dobra gra planszowa to z reguły 100-500PLN. Ale napisałem czułbym się, ale nie czuję się. Bo to moje hobby, i tutaj rozum czasem można wyłączyć (jakbym działał przez całe swoje życie w pełni logicznie, to pewnie byłbym bardzo smutnym człowiekiem).

A zdjęć świetnych (mam nadzieję jeszcze) nie mam, mam w moim odczuciu przyzwoite, ale ciągle nie łał. Wrzucę może potem, może mi coś doradzicie - sam widzę dwa błędy, ale pewnie było ich więcej.

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    89. Czyż
    Nazwa:  czyz.jpg
Wyświetleń: 144
Rozmiar:  1,37 MB

90. Przygotowanie do obrony
    Nazwa:  P32500302.jpg
Wyświetleń: 132
Rozmiar:  157,7 KB

91. I obrona...
    Nazwa:  P32500312.jpg
Wyświetleń: 133
Rozmiar:  174,2 KB

Co się tam działo. Idę sobie standardową nudną drogą i patrzę - leci myszołów a nad nim jakaś kawka czy sroka. No to myk lufa w powietrze (1/1600; za długo, jednak dynamika sceny była dość spora; ekspozycja chyba +1.7...) i cykamy. Potem okazuje się, że to jednak nie kawka i myszołów, a myszołów i wiadomo kto. Co za sytuacja, gęba roześmiana od ucha do ucha. Szkoda tylko że zabrakło bliży i ten czas jednak długawy...

Awatar koza
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    60
    Moja galeria
    92. Niebo w gębie (bo podobno w foto liczy się moment ).
    Nazwa:  P32601002FHD.jpg
Wyświetleń: 118
Rozmiar:  1,50 MB
    Ostatnio edytowane przez koza ; 26.03.23 o 13:36

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    89 czyż jest całkiem fajne. Ogólny mój komentarz do Twoich zdjęć - popracuj trochę nad obróbką. Nie musisz jakoś specjalnie szaleć ale tło mogłeś chociaż odszumić. Albo chociaż nie ostrzyć po całości, bo nie wiem jak to było robione.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Przy jakim powiększeniu na 89 szum pezeszkadza?
    TJ