No mnie na laptopie z ekranem 16 cali już przeszkadza, zwłaszcza że kadr jest taki że 3/4 zdjęcia zajmuje ten zaszumiony bokeh właśnie.
No mnie na laptopie z ekranem 16 cali już przeszkadza, zwłaszcza że kadr jest taki że 3/4 zdjęcia zajmuje ten zaszumiony bokeh właśnie.
@koza
Taka żona to skarb
Też mam taki w domu.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
93. Na prośbę @m_a_g - mniej szumu - jak teraz?. Może szum się wziął ze słabego światła w ogólności?
Oglądam na monitorze 4K 27" i w/g mnie szum w tle jest już zdecydowanie zbyt widoczny. Odszumiona wersja ze zdjęcia 93 jest znacznie lepsza - szum w tle nadal jeszcze widać ale już tak nie rzuca się w oczy.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Może niedoświetlone i wyciągane podczas obróbki?
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
@Tadeusz Jankowski, w żadnym powiększeniu, ani pomniejszeniu. Zdjęcie do oceny technicznej należy oglądać w takim rozmiarze w jakim je wstawił autor. To zdjęcie ma rozdzielczości 2698 x 2198 px. i tak należałoby oglądać. U mnie na monitorze 27 cali o rozdz. 2560 x 1440 px. niestety się nie mieści w całości i trzeba przesuwać obraz. Druga wersja, po odszumieniu wygląda lepiej.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 26.03.23 o 20:05
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
"Zdjęcie do oceny technicznej należy oglądać w takim rozmiarze w jakim je wstawił autor. To zdjęcie ma rozdzielczości 2698 x 2198 px. i tak należałoby oglądać."
Z tej reguły wynika, ze powiększenie potrzebne do oceny szumu na zdjęciu (pomniejszonym w celu demonstracji w sieci), powinno wynosić 100 % biorąc pod uwagę rozdzielczość monitora.
TJ
Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 26.03.23 o 20:25
Trochę to "zagmatwanie" ująłeś i nie wiem czy dobrze rozumiem. Ekran ma jakby drugorzędne znaczenie, a należy oglądać 1:1 (piksel w piksel) jak wstawił autor, jeśli chcemy oceniać technikalia. Jaki sens ma ocena zdjęcia (szumu) np. pomniejszonego na ekranie smartfona (tak aby całe zdjęcie się wyświetliło) ?, chyba żaden. Ale to dyskusja na inny wątek raczej.
Ekran jednak może mieć znaczenie. Mój poprzedni telefon miał ekran o przekątnej 5.4" i rozdzielczości 1440 x 2560 (544 ppi) - na takim ekranie przy oglądaniu 1:1 bez dobrej lupy szumu nie widać... Znaczenie ma też odległość z której oglądamy ekran. Oko ma określoną rozdzielczość kątową i jeśli odległość jest na tyle duża że w najmniejszym kącie bryłowym rozróżnianym przez oko mieści się kilka pikseli obrazu piksele nam się zlewają i nie jesteśmy w stanie ocenić prawidłowo ani ostrości ani szumów.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
OK, masz rację. Smartfon (jaki by nie był) to nie najlepszy instrument do oceny zdjęć, zwłaszcza od strony technicznej.