Dzień dobry!
Jestem tu nowy, a ponieważ w sobotę zamówiłem sobie Olympusa E-420, którego dziś odbieram to postanowiłem zapisać się na forum
E-420 jest moją pierwszą lustrzanką cyfrową, aczkolwiek nie pierwszą lustrzanką w ogóle, miałem kilka analogówek z moją ukochaną Practicą LTL na czele, którą kiedyś straciłem w dramatycznych okolicznościach. Ostatnio fociłem hybrydką Fuji S6500fd, która przestała mi starczać. Ale świetnie wiem, że fotograf ze mnie żaden, a jeno fotopstrykacz
Zdjęć nie będę podrzucać do oceny, bo nie za bardzo lubie jak sie pastwi nad tym co mi się wydaje doskonałeNo chyba że będę mieć kłopoty to sie zwrócę. Będę za to łazić po forum ("lurking") i od czasu do czasu podrzucać mało znane freewarowe programy, które uznam za użyteczne w fotograficznej praktyce, ok? Moje oceny będą czysto subiektywne, czasem powierzchowne a czasem być może wręcz krzywdzące. Proszę z góry o wybaczenie.
A więc pierwszy program - edytor zdjęć PerfectPhotos, dostępny na http://perfectphotos.ru
Zalety:
- elegancki, czarny (a więc neutralny...) interfejs a la Lightroom
- naprawdę duże możliwości, jednocześnie prosta intuicyjna obsługa
- większość algorytmów radzi sobie zadziwiająco dobrze
- jest w stanie uploadować zdjęcia do Picasy Web (Picasa - aplikacja desktopowa - wszędzie śmieci plikami .ini), Fickra i na ftp
- częste poprawki (2-3 razy w tygodniu), ściągane automatem (objętość około 200-300 kilobajtów)
- ogólne dopracowanie, co "widać, słychać i czuć"
Wady:
- interfejs tylko po angielsku i rosyjsku
- tylko na Windows XP i Vistę (wymaga .Net Frameworka)
- twórcy programu nie odpowiadają na e-maile, aczkolwiek szybko poprawiają błędy jakie się opisało i stosują się do niektórych sugestii
- program nie widzi plików ORF (a na przykład RAWy Canona tak), więc z punktu widzenia kogoś kto ma Olympusa obrabiać można tylko jpgi i ew. tiffy
- niektóre operacje nie imponują szybkością (moja maszyna jest oparta na Intelu E2160 overclockowanym do 3,1 GHz)
- nie wiadomo do końca czy status aplikacji (freeware) zostanie w dłuższym czasie utrzymany
PS Z tego co widzę program raz jest prezentowany jako "PerfectPhotos" (częściej) a innym razem jako "Perfect Photos" (rzadziej). Chyba autor się jeszcze do końca nie zdecydował
edit: brakujące emoty