Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Perfect Photos - edytor zdjęć

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Perfect Photos - edytor zdjęć

Dzień dobry!

Jestem tu nowy, a ponieważ w sobotę zamówiłem sobie Olympusa E-420, którego dziś odbieram to postanowiłem zapisać się na forum

E-420 jest moją pierwszą lustrzanką cyfrową, aczkolwiek nie pierwszą lustrzanką w ogóle, miałem kilka analogówek z moją ukochaną Practicą LTL na czele, którą kiedyś straciłem w dramatycznych okolicznościach. Ostatnio fociłem hybrydką Fuji S6500fd, która przestała mi starczać. Ale świetnie wiem, że fotograf ze mnie żaden, a jeno fotopstrykacz

Zdjęć nie będę podrzucać do oceny, bo nie za bardzo lubie jak sie pastwi nad tym co mi się wydaje doskonałe No chyba że będę mieć kłopoty to sie zwrócę. Będę za to łazić po forum ("lurking") i od czasu do czasu podrzucać mało znane freewarowe programy, które uznam za użyteczne w fotograficznej praktyce, ok? Moje oceny będą czysto subiektywne, czasem powierzchowne a czasem być może wręcz krzywdzące. Proszę z góry o wybaczenie.

A więc pierwszy program - edytor zdjęć PerfectPhotos, dostępny na http://perfectphotos.ru

Zalety:
    - elegancki, czarny (a więc neutralny...) interfejs a la Lightroom
    - naprawdę duże możliwości, jednocześnie prosta intuicyjna obsługa
    - większość algorytmów radzi sobie zadziwiająco dobrze
    - jest w stanie uploadować zdjęcia do Picasy Web (Picasa - aplikacja desktopowa - wszędzie śmieci plikami .ini), Fickra i na ftp
    - częste poprawki (2-3 razy w tygodniu), ściągane automatem (objętość około 200-300 kilobajtów)
    - ogólne dopracowanie, co "widać, słychać i czuć"

Wady:
    - interfejs tylko po angielsku i rosyjsku
    - tylko na Windows XP i Vistę (wymaga .Net Frameworka)
    - twórcy programu nie odpowiadają na e-maile, aczkolwiek szybko poprawiają błędy jakie się opisało i stosują się do niektórych sugestii
    - program nie widzi plików ORF (a na przykład RAWy Canona tak), więc z punktu widzenia kogoś kto ma Olympusa obrabiać można tylko jpgi i ew. tiffy
    - niektóre operacje nie imponują szybkością (moja maszyna jest oparta na Intelu E2160 overclockowanym do 3,1 GHz)
    - nie wiadomo do końca czy status aplikacji (freeware) zostanie w dłuższym czasie utrzymany

PS Z tego co widzę program raz jest prezentowany jako "PerfectPhotos" (częściej) a innym razem jako "Perfect Photos" (rzadziej). Chyba autor się jeszcze do końca nie zdecydował

edit: brakujące emoty
    Ostatnio edytowane przez Galaktyczny_Edek ; 12.05.08 o 10:26

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hehe, jednak odpowiadają, tyle że z okołotygodniowym opóźnieniem. Tak wiec jeden minusik odpada Tak jak juz pisałem punkt #2 poprawiono szybko. Pod spodem mała korespondencja z developerami:

Hello!

Thanks for your suggestions

1. There will be special update for .Net 3.0 soon, where speed of effects will be considerably increased.
    2. I tried to fix it, please update PerfectPhotos. If it still will not work please report about it.
    3. We are working on RAW support for all cameras.
    4. Yes, this will be useful. We will add this feature
    5. That is the most annoying bug inside .Net 3.0 core, and, probably, it will be fixed in upcoming microsoft patch.

Best regards, Victor Laskin
    PerfectPhotos Team

Subject: Improvement suggestion

thank you for the great software! I installed PerfectPhotos by coincidence last week and I am pleasantly surprised. Thank you!
    Anyway, I still see some room for improvement. I will state my personal point of view: 1. the software is a bit on the slow side, however, my machine is based on an overclocked Intel E2180 processor. To make the comparison fair I compared it Paint.NET (which utilizes the same framework) and it is much faster, I know that the algorithms are different but still, at least the GUI must be more responsive. 2. my pendrive where I store the backup copies of my photos is not recognized by PerfectPhotos 3. pity that Fuji's RAF and Oly's ORF files are not supported (at least these produced by Fuji S6500 and Olympus E-420) 4. please dot (colour?) the slider "ball" which is currently in use. There are some problems in recognition if more sliders are used intensively. 5. there are some small bugs in interface rendering e.g. on the left side of the tool section something like slight white line and some characters are not fully rendered (some capital characters in the tool section "Radius" looks like "Hadius" and "Recover" like "Hecover") Anyway, I have to say that I love the sleek streamlined interface and tight integration with Google services. Great for image manipulation and uploading!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    To teraz napisz ladnie po polsku o co chodzi.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zdjęć nie będę podrzucać do oceny, bo nie za bardzo lubie jak sie pastwi nad tym co mi się wydaje doskonałe (...) Moje oceny będą czysto subiektywne, czasem powierzchowne a czasem być może wręcz krzywdzące. Proszę z góry o wybaczenie.
    Nie mogłem się powstrzymać

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dobrze, luźne tłumaczenie jest takie:

Hejka!

Dzięki za sugestie

1. wkrótce będzie specjalny update dla .Neta 3.0 i prędkość efektów będzie znacząco wyższa
    2. spróbowałem to naprawić, proszę zaktualizuj PerfectPhotos. Jeśli to nie pomoże to proszę daj znać.
    3. pracujemy nad wdrożeniem RAWów dla wszystkich aparatów
    4. a tak, to by było użyteczne. Dodamy tę funkcję
    5. to najbardziej paskudny błąd w rdzeniu .Neta 3.0 i prawdopodobnie zostanie naprawiony w nadchodzącej poprawce microsoftu (zachowałem pisownię, hehe - GE)

z pozdrowieniami, Wiktor Laskin
    Zespół PerfectPhotos

Temat: sugestia poprawki
    Wiadomość:
    Szanowni Państwo,

dziękuję za wspaniały software. Zainstalowałem PerfectPhotos przez przypadek ale jestem mile zaskoczony. Dziękuję!
    Niemniej, widzę możliwości ulepszeń. Wyrażę mój własny punkt widzenia: 1. program jest nieco wolny, pomimo że moja maszyna jest oparta na przetaktowanym Intelu E2180. Dla uczciwego porównania porównałem go z Paint.NETem (który używa tego samego frameworka) i który okazał się dużo szybszy. Wiem, że algorytmy się różnią lecz wciąż - przynajmniej interfejs graficzny programu musi być bardziej responsywny 2. mój pendrive, na którym robię kopie zapasowe zdjęć nie jest rozpoznawany przez PerfectPhotos 3. szkoda że RAFy Fuji i ORFy Olka nie są wspierane (a przynajmniej te z Fuji S6500 i Olympusa E-420) 4. proszę umieścić kropkę (lub pokolorować?) na gałce suwaka który jest obecnie używany. Są pewne problemy w połapaniu się gdy używam intensywnie większą ilość suwaków 5. są małe błędy w odwzorowaniu interfejsu, na przykład po lewej stronie sekcji narzędziowej jest delikatna biała linia oraz niektóre litery nie są odwzorowywane prawidłowo (duże litery w sekcji narzędziowej, "Radius" wygląda jak "Hadius" i "Recover" jak "Hecover"). Niemniej, muszę powiedzieć że uwielbiam elegancki i prostu interfejs i ścisłą integrację z usługami Googla. Wspaniała rzecz do obróbki zdjęć i ich uploadu!

Tłumaczenie jest luźne bo ja nie tłumaczę nic jak pisze w obcych językach. Po prostu piszę "jak leci". Łatwiej jest mi więc coś napisać po angielsku niż przetłumaczyć własne myśli z angielskiego na polski. Mam nadzieję, że to moje tłumaczenie jest akceptowalne.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Bo to jest tak, obiektywnie rzecz biorąc nie mogę być obiektywny. Ale subiektywnie - mogę!
    Ostatnio edytowane przez Galaktyczny_Edek ; 12.05.08 o 21:00 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Amosicho
    Mieszka w
    Białogard
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Koszmarnie wolno działa (HP Compaq dc7800 + 8GB RAM) szczególnie jeśli chodzi o filtry. Paint Shop Pro 11, Gimp to petarda w porównaniu z min. Chyba trzeba poczekać na optymalizację kodu, bo w tej chwili działa tak samo wolno jak Vue 6 przy renderowaniu wody .
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
    Pozdrawiam, Darek

| OlyJedi Awatar zelazko
    Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Polska

Witam
    Polska wersja językowa będzie za 3-4 tygodnie, jak ją zrobię .
    Jak będę miał problemy z tłumaczeniem to pozwolę sobie na zapytanie na forum.
    Pozdrawiam
    zelazko

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Program rozpoznaje DNG, a AdobeDNG Converter jest w końcu darmowy i nie powoduje utraty informacji o obrazie (część specyficznych danych z EXIF'a nie jest poprawnie przenoszona, ale obraz bez zarzutu). Zatem przekonwertuj swoje ORF'y z 420 do DNG i możesz się bawić RAW'ami do woli
    Ostatnio edytowane przez Dempsey ; 25.06.08 o 02:48
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bardzo fajny program

Nie śmiejcie się ale najbardziej podoba mi się bezproblemowe i ładne dodawanie ramek w rożnych wariantach

Co do szybkości działania u mnie na Viście zaczął przyzwoicie hasać przy 4gb pamięci ;] Przy takiej ilości lightroom to rakieta

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

programik ProXmedia Edytor Zdjęć PRO v2

ostatnio natrafiłem na ten programik http://www.proxmedia.pl/edytor_zdjec/

polecam jak ktoś ma dużo zdjęć do obrobki