z tego co slyszalem najlepiej z seryjnych dslr do ir nadaje sie nikon d70
a co to jest ten ok serwis, co to za firma? nie zostawia masy syfow pod filtrem przy okazji?
ktos tam robil juz taka konwersje?
z tego co slyszalem najlepiej z seryjnych dslr do ir nadaje sie nikon d70
a co to jest ten ok serwis, co to za firma? nie zostawia masy syfow pod filtrem przy okazji?
ktos tam robil juz taka konwersje?
Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 12.05.08 o 12:25
Wydaje mi sie że to dobra firma
http://www.okserwis.republika.pl/
polecana przez RE i Jack
Oferta w zakresie naprawy aparatów fotograficznych (Praktica, Canon, Olympus, Minolta, Yashica oraz inne marki) oraz wyposażenia studiów fotograficznych.
/*...................*/
/* ...........................*/
E3 kosztuje... ale spoko, bede miał E-510 to poeksperynemtuje)
Obiektywy OLYMPUSA nie maja HOT SPOTA ?
http://allegro.pl/item355737894_olym...y_bielsko.html
I aparat jakiś tańszy do przerobienia może ktoś znajdzie))
Olympus Camedia C-4000 nadaje się do przerobienia ? do zdjęcia tego filtru z matrycy ?
Ostatnio edytowane przez filipjohnson ; 12.05.08 o 14:16
No wlasnie. Czy da sie przerobic w ten sposob kompakta? Np sp510?
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
Zostałem wywołany do tablicy, ale cytatów nie będę umieszczał, bo jest ich zbyt dużo. Postaram się "w pigułce" przekazać swoje uwagi.
1. Swojego dziadka przerabiałem w OK Serwisie, co zostało zrobione fachowo, czysto i bardzo przyzwoicie. Przedtem własnym sumpetm zaopatrzyłem się w astronomiczny filtr IR-pass - SCHOTT RG-780, o transparencji od 780 nm.
2. Zalety tego systemu - fotografia migawkowa, jak jest słoneczko, a późnym popołudniem jest jeszcze lepiej (więcej IR w widmie) - na ISO 100: F8, ok. 1/80 - 1/500 sek. Dodatkowa zaleta - dopina się każdy posiadany obiektyw.
3. Poważne problemy, to iluzoryczny autofokus. Innym kłopotem (albo niekoniecznie - zależy od punktu widzenia) jest obraz monochromatyczny, bez kolorów. Przy stosowaniu normalnego aparatu i filtra IR na obiektywie, można sie trochę jeszcze pobawić w kolory.
4. Kompakt też można przerobić, kwestia tylko wymiaru filtra IR-Cut i zamówienia odpowiedniego filtra na zamianę. Efekt mógły być ciekawy, chociaż dla kompakta przewiduję więcej problemów przy nastawianiu ostrości. Moim zdaniem kompaktem jest lepiej fotografowac z filtrem na obiektywie (też to przerabiałem z C-4040Z).
5. Trochę fotek jest w mojej galerii. Jak znajde trochę czasu, to wrzucę gdzieś RAW-y z mojego dziadka.
Pozdrawiam
Jack
Czy zamawiales gotowy filtr o konkretnych wymiarach?
Ja także miałam Hoye IR R72, sprzedałam bo trochę roboty było przy kadrowaniu nic nie widać przez wizjer więc trzeba było odkręcić filtr ustawić kadr ostrość nakręcić filtr i pstryknąć zdjęcie. Dalej to już Photoshop. Ale dało radę i bez dłubania w korpusie. Mam zamiar kupić IR Cokina.
czy E-400 może robić zdjęcia IR przy zastosowaniu filtra podczerwieni 720mm ?
czy ktoś próbował może coś takeigo robić przy pomocy tego aparatu ?
z góry dziękuję za pomoc