Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Olympus Zuiko Digital 50-200SWD

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Olympus Zuiko Digital 50-200SWD

Chciałbym podzielic się z Wami kilkoma uwagami na temat tego obiektywu,którego szczęsliwym posiadaczem jestem od nie dawna.Muszę przyznac,ze wybór był właściwy i jak dotąd nie żałuję decyzji zakupu i wraz z 11-22 tworzą wspaniały duet dla mojej fotografii.
    Wg.mnie obiektyw jest rewelacyjny,bardzo jasny,zdjęcia robi takie,ze od razu wiadomo,że to nie kit,który w porównaniu z nim wygląda bladziutko,choc niektórzy przekonują,że nie ma wielkiej różnicy (sic!).Różnica jest jak jazda Zaporożcem po wołyńskiej prowincji a prowadzenie BMki na autobahnie.Wiem ,bo mam kitowe szkło 40-150 i dopóki nie zaprzągłem 50-200SWD wydawało mi się,że jest OK...Jakośc zdjęc taka sama jak z 11-22 a może nawet lepsza,bardzo ostry.Zalet ma tyle,że można czuc się usprawiedliwiony wydając nań ciężko zarobione pieniążki,które jednak powinny się zwrócic używając w właściwy sposób ten insrument optyczny.Cóż,wady też ma a jakże,tylko z gatunku tych,których raczej się spodziewałem:
    cena - drogi
    waga - ciężki
    AF - nie tak szybki jak w reklamie ale dla mnie i tak rzecz właściwie bezużyteczna,gdyż chcąc byc pewnym co ostrze i gdzie wybieram MF - pejzaż mi nie ucieknie...Zapinając go pod 510tkę,ta ma duuuże problemy z AF - dłuuugo szuka,poza tym śmiesznie wygląda ten duet - gigant&mikrus.
    AF/MF - brak przełącznika
    Jak do tej pory więcej poważniejszych wad nie znalazłem.Gdybym miał kupic go jeszcze raz,zrobiłbym to powtórnie - jest wart swojej ceny,wg.mnie C/N nie ma nic lepszego w tej kategorii!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    No to wystraszyles mnie tym opisem.Mialem zamiar usmiechnac sie do 50-200.Jednak jak napisales,ze jest duzo ostrzejszy i lepszy od 40-150 to go chyba nie kupie.Moje kity sa dla mnie czasem az za ostre,szybko wchodza w punkt jaki potrzebuje.Jesli ten 50-200 jest jeszcze szybszy i ostrzejszy,to niestety juz nie dla mnie.A szkoda.

rocco
    Gość
    Lucca, zawsze możesz go wazeliną pomazać...
    Przy okazji zyskasz efekt artystyczny na fotce

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    no właśnie seria SWD (dłuugo szuka z 510 i 410 ) to seria pod E3 i to był dla mnie problem dlatego kupiłem 40D bo E-3 był za drogi a szkoda...
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ciekawe pierwsze słysze takie bajki żeby szkiełko nie śmigało tak jak należy z innym korpusem niż E-3 <lol>
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar WildLight
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Ciekawe pierwsze słysze takie bajki żeby szkiełko nie śmigało tak jak należy z innym korpusem niż E-3 <lol>
    Bylo juz wiele razy napisane ze szkla ogolnie szybciej dzialaja pod E-3 przez wiele osob, mysle ze autorowi postu wlasnie o to chodzilo.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WildLight Zobacz posta
    Bylo juz wiele razy napisane ze szkla ogolnie szybciej dzialaja pod E-3 przez wiele osob, mysle ze autorowi postu wlasnie o to chodzilo.
    To wiadome, że szybciej...a ja odniosłem się do kolego geo
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    no właśnie seria SWD (dłuugo szuka z 510 i 410 ) to seria pod E3 i to był dla mnie problem dlatego kupiłem 40D bo E-3 był za drogi a szkoda...
    Ciekawe rzeczy piszesz...
    Tak się sklada, że mam (jeszcze, bo stoi na Allegro) to szkło, kupilem je do E-3 a po jego sprzedaży podpinałem również do E-510. Owszem jest nieco wolniej jednak kosmicznie szybciej niż np z Zuiko 70-300.
    Także z konwerterem Ec-14 sprawowal się dobrze, warto tylko ustawić na stałe centralny czujnik AF.
    Jedyne, co mi w tym szkle nie leży to waga i gabaryty...

| OlyJedi Awatar Jacunio
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    No właśnie chodzi mi po głowie 50-200 + Ec-14 zamiast 70-300 do mojego 510. Jak się zachowuje taki zestaw z body, Rocco? Czy mocowanie jest stabilne, jaki jest spadek jasności?

rocco
    Gość
    Mocowanie jest stabilne, obiektyw ma mocowanie statywowe i można powiedzieć, ze body mocujemy do obiektywu a nie odwrotnie
    Po dolączeniu konwertera następuje spadek jasności o jedna działkę, no ciut więcej, z 2.8-3.5 robi sie 4-5. Nadal jasno a po cropie jest ogniskowa 560mm!
    Silnik SWM daje radę