Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Olympus Zuiko Digital 50-200SWD

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    mam pytanie do tego 40d i jakiegoś dłuższego szkła (70-200 2,8 śmigało mi z 20D aż milo)
    czy wystepuje ten sam problem co u Olympusa w przypadku kiedy ostrzy się na coś w bardzo dużej odleglości a AF "stał" gdzies po srodku zakresu?
    W olku jest bez sensu to rozwiązane - najpierw jedzie szkło "do tyłu" i potem rusza "do przodu" łapiąc ostrość. Trochę to trwa, również w wersji SWD. W druga stronę tego nie ma. Łapie błyskawicznie (SWD) lub prawie błyskawicznie (bez SWD). Ostrzenie, w przypadku gdy AF jest gdzieś w okolicach łapania ostrości jest błyskawiczne ( nie czulem różnicy z Lkami i Canonem), na zasadzie "przyciśnij i ustrzel" ale to poszukiwanie ostrości w nieskończoności jest upierdliwe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Lessie nie moge Ci na to odpowiedzieć bo nie mam tele tylko stałkę 180/2.8 sonnar z dłuższych ale już gdzies słyszałem o tym wracaniu tele.. hmm muszę sprawszić to
    Ostatnio edytowane przez geo ; 12.05.08 o 10:30
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    geo to jest bez sensu dla ciebie, to już wiem, ale dla mnie nie i chyba wielu jeszcze również. Powiem Ci tak nie znam osobiście rocco, ale znam już wielu co ma szkła PRO, 14-54 jest dużo, ale i kilka 50-200. Szkła zbiera się latami a puszki się wymienia. Nawet jeśli obecna puszka E510 nie wykorzysta w pełni szkła SWD to za rok , dwa albo i nawet 3 kupie sobie puszkę co to wykorzysta, a teraz takie szkło też mi da większe możliwości niż szkło LOW-end.. Oczywiście dla mniej zasobnych jest jeszcze opcja bez SWD, ale jeszcze tylko przez jakiś czas. Potem pozostanie tylko allegro
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar wido
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    mam pytanie do tego 40d i jakiegoś dłuższego szkła (70-200 2,8 śmigało mi z 20D aż milo)
    czy wystepuje ten sam problem co u Olympusa w przypadku kiedy ostrzy się na coś w bardzo dużej odleglości a AF "stał" gdzies po srodku zakresu?
    W olku jest bez sensu to rozwiązane - najpierw jedzie szkło "do tyłu" i potem rusza "do przodu" łapiąc ostrość. Trochę to trwa, również w wersji SWD. W druga stronę tego nie ma. Łapie błyskawicznie (SWD) lub prawie błyskawicznie (bez SWD). Ostrzenie, w przypadku gdy AF jest gdzieś w okolicach łapania ostrości jest błyskawiczne ( nie czulem różnicy z Lkami i Canonem), na zasadzie "przyciśnij i ustrzel" ale to poszukiwanie ostrości w nieskończoności jest upierdliwe.
    Olympus musi teraz popracować nad algorytmami AF, jak już potrafił zrobić dobre sensory. To zjawisko i słabe śledzenie w C-AF jest rzeczywiście denerwujące, nawet w E-3. Mogliby wprowadzić w firmware "focus limiter", tylko nie wiem czy jest to możliwe, ale skoro w EXIF jest informacja o odległości, to może tak. Ustawiłoby się wtedy zakres np. od 5 metrów do nieskończoności i nie byłoby problemu ze zbędnym "cofaniem się" po zakresie.
    Jarek

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wszystko wymaga czasu. OLEK za wiele lat przespał i teraz próbuje gonić peleton (ostatnio nawet mu wychodzi). Myślę że modele E-520 itp. powinny mieć poprawione bebechy: więcej punktów AF, lepsze algorytmy śledzenia i ograniczone zjawisko bandingu. Inaczej być nie może.

A szkła faktycznie powinno się kupować na jakość, nie na ilość.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria

Porównanie starej i nowej wersji

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    50mm ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD (po lewej) ED 50-200mm F2.8-3.5

F2.8 F4 F5.6 F8

100mm
    ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD (po lewej) ED 50-200mm F2.8-3.5

F2.9 F4 F5.6 F8

200mm
    ED 50-200mm F2.8-3.5 SWD (po lewej) ED 50-200mm F2.8-3.5

F3.5 F4 F5.6 F8
    Ostatnio edytowane przez C+ ; 9.07.08 o 07:59 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    No to wystraszyles mnie tym opisem.Mialem zamiar usmiechnac sie do 50-200.Jednak jak napisales,ze jest duzo ostrzejszy i lepszy od 40-150 to go chyba nie kupie.Moje kity sa dla mnie czasem az za ostre,szybko wchodza w punkt jaki potrzebuje.Jesli ten 50-200 jest jeszcze szybszy i ostrzejszy,to niestety juz nie dla mnie.A szkoda.
    Kitowe szkla sa fajne ale na krawedziach i w rogach kadru mydla z lekka

Jak kupilem 14-54 ten problem zniwelowal sie do minimum.

40-150 jest tez fajnym szklem ale rozmydla krawedzie i rogi.

Widzialem zdjecia z 50-200 i to wlasnie szklo trzyma rowno caly
    kadr.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    geo to jest bez sensu dla ciebie, to już wiem, ale dla mnie nie i chyba wielu jeszcze również. Powiem Ci tak nie znam osobiście rocco, ale znam już wielu co ma szkła PRO, 14-54 jest dużo, ale i kilka 50-200. Szkła zbiera się latami a puszki się wymienia. Nawet jeśli obecna puszka E510 nie wykorzysta w pełni szkła SWD to za rok , dwa albo i nawet 3 kupie sobie puszkę co to wykorzysta, a teraz takie szkło też mi da większe możliwości niż szkło LOW-end.. Oczywiście dla mniej zasobnych jest jeszcze opcja bez SWD, ale jeszcze tylko przez jakiś czas. Potem pozostanie tylko allegro
    Zgadzam się z Tobą Zibi... Ja też mam nadzieję wymienić kiedyś puszkę na lepszą... Ale najpierw na pewno zmienię moje kitowce na ZD 12-60 (lub 14-54) i ZD 50-200. I zapewne w wersji SWD. Dlaczego? Bo to, że działaja ciut wolniej z 510 niż z E-3 to nie jest żaden problem. Mogą nawet chodzić tak samo jak kitowe, ale sa o wiele lepszym szkłem... To i tak będzie skok jakościowy A niestety nie stać mnie (póki co przynajmniej ) żeby później wymienić całość posiadanego wyposażenia.
    Jak dla mnie takie zestawienie ma sens.
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ''Stary'' 50-200 jest chyba zgrabniejszy? o ile zdjęcia adekwatnie oddają ich wielkośc.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na to wyglada. Ale nowy ma superancki dekielek! :<
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.