Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Olympus Zuiko Digital 50-200SWD

| OlyJedi Awatar Jacunio
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dzięki, marzę dalej , jeszcze trochę muszę uzbierać. Dopiero co kupiłem ZD50, ale żonie podobają się zdjęcia, to jest szansa na łaskawą zgodę . Co prawda ZD50-200 + konwerter to niezła kupka kaski, ech.

th3big
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    Ciekawe pierwsze słysze takie bajki żeby szkiełko nie śmigało tak jak należy z innym korpusem niż E-3 <lol>
    Oczywiście opierasz się o własne doświadczenia Zapewne masz i E-510 i 50-200 SWD, a dodatkowo E-3 więc w Twoim przypadku nie ma problemu z weryfikacją tych informacji

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    chodziło mi o szybkość i zasadność połaczenia 410 i 510 z nowymi SWD series. Body były nowe i szkiełka były nowe, czytałem gdzies na forum info że te szkiełka były wykonywane w tym samym czasie co body 510 i 410 (może nawet wczesniej) a jednak współparacują nie do końca wykorzystujac silnik SWD dla mne osobiście to bez sensu gdy wprowadza sie body które nie potrafi wykorzystać w pełni świetnego szkła. Info powstało też na bazie informacji gdy kupowałem swoje 410 (akurat wchodził wtedy 12-60) że one mają kłopoty z puszkami nie E3
    pózniej okazało sie że to była zła seria to tyle. Poza tym mamy powyzej spostrzeżenia użytkownika 510 i 50-200 swd i on w swoim poscie to potwierdza jeżeli jest inaczej nie ktoś sie wypowie oprócz rocco
    Aha
    SWD- olympus
    SWM- nikon
    USM- canon
    HSM- sigma
    to są silniki czołowych producentów bo ciagle jest to zamieniane
    Ostatnio edytowane przez geo ; 11.05.08 o 18:58
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    chodziło mi o szybkość i zasadność połaczenia 410 i 510 z nowymi SWD series. Body były nowe i szkiełka były nowe, czytałem gdzies na forum info że te szkiełka były wykonywane w tym samym czasie co body 510 i 410 (może nawet wczesniej) a jednak współparacują nie do końca wykorzystujac silnik SWD dla mne osobiście to bez sensu gdy wprowadza sie body które nie potrafi wykorzystać w pełni świetnego szkła. Info powstało też na bazie informacji gdy kupowałem swoje 410 (akurat wchodził wtedy 12-60) że one mają kłopoty z puszkami nie E3
    pózniej okazało sie że to była zła seria to tyle. Poza tym mamy powyzej spostrzeżenia użytkownika 510 i 50-200 swd i on w swoim poscie to potwierdza jeżeli jest inaczej nie ktoś sie wypowie oprócz rocco
    Aha
    SWD- olympus
    SWM- nikon
    USM- canon
    HSM- sigma
    to są silniki czołowych producentów bo ciagle jest to zamieniane
    Człowieku zastanów się co piszesz... Aparat nie wykorzystuje szkła bo mechanizm AF w body jest za kiepski;] to samo bedzie jeśli podepniesz E-lkę do 400D i do 40D...Więc nie wiem gdzie widzisz ''problem''

Pozdrawiam;MicSzu
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    no i co z tego ze tak bedzie z 400d i z elką to nie zmienia faktu że jest to bez sensu (w olympusie czy canonie) ja nie podchodzę do systemu jak wiekszość uzytkowniów tego forum (nic złego na siebie---> system) Jeżeli cos jest bez sensu to jest, czy u mnie w pracy, w życiu prywatnym czy w aparacie --->zawsze jest to bez sensu i należy o tym informować i nie uwazać to za NORMALNE, dlaczego jest to zawsze uwazane za przytyk i napad na naszego Olympusa bosz...
    A o zaletach to samo trzeba cały czas o nich informaowac aby kupujacy miał rzetelne info i tyle

AF w 400D działa z elkami bardzo dobrze zresztą chyba wiesz jakie sa minusy olympusa nie chcę tu wywoływać znowu dyskusji na ten temat
    pozdrawiam
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    A po co sie klocic.Napisze wam co ja mysle.
    E510 to puszka amatorska i nawet jak do niej podepnie sie F-16 to amatorska zostanie.Do niej szkla to standartowe kity,cos dluzej to 70-300 i na tym koniec.Ze stalek to 35 makro i ostatnio nalesnik.
    Szkla takie jak 50-200 czy SWD czy nie,to szkla do puszek E1 i E3.To juz zaawansowany i to bardzo amator jak i zawodowiec bedzie je uzywal.
    Sa to szkielka uszczelnione i do pracy w kazdych warunkach.Nie widze jakos zawodowca co foci w deszczu E510 i 50-200,chyba ,ze puszka pod parasolem a szkielko juz moze wystawac.Po druge zawodowcowi napewno przeszkadzaja kolka jakies na korpusie i mala guzikologia.
    Nie pisze tu o zawodowcach co zrobili pare choinek w przedszkolu,ze dwa sluby i komunie sasiadce.

EDIT: błagam!
    O zesz a tak mi cos nie pasowalo.Dzieki.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 11.05.08 o 22:59

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    2 razy podpinałem 50-200 SWD do mojego E-510 i było ok.
    Szybko i cicho do czego przyzwyczaiła mnie Sigma ze swoim HSM.
    Proszę nie mylić sprawności układu SWD z działaniem AF, bo to zupełnie co innego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Chyba jednak minąłeś się z realiami. E-5xx to teoretycznie bardziej zaawansowana seria, której nie kierują wyłącznie do amatorów. Nabywcy danego body mają pełne prawo wymagać by sprzęt działał tak jak należy z każdym obiektywem. Obiektywy w okolicy 2000zł nie są skierowane do zawodowców - ci mają top pro - a do zaawansowanych amatorów/hobbystów, którzy chcą dostać coś fajnego i mogą wydać więcej niż 1000zł

O ile Starsze body mogą technologicznie nie wykorzystywać w pełni SWD o tyle E-420 a zwłaszcza E-520 MUSZĄ! No chyba, że spełni się plotka o powstaniu E-xx

ps. Jak widać sam mam dość "dziwny" zestaw. Kupując dane szkła kierowałem się zasadą "raz a dobrze" i chciałem coś przyszłościowego. Mając do wyboru E-3 lub nowe szkła wybrałem to drugie. Uwierz mi, że wiele osób podpina do swoich E-4xx/E-5xx/D40 itd szkła nie tylko kitowe...

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    no i co z tego ze tak bedzie z 400d i z elką to nie zmienia faktu że jest to bez sensu (w olympusie czy canonie) ja nie podchodzę do systemu jak wiekszość uzytkowniów tego forum (nic złego na siebie---> system) Jeżeli cos jest bez sensu to jest, czy u mnie w pracy, w życiu prywatnym czy w aparacie --->zawsze jest to bez sensu i należy o tym informować i nie uwazać to za NORMALNE, dlaczego jest to zawsze uwazane za przytyk i napad na naszego Olympusa bosz...
    A o zaletach to samo trzeba cały czas o nich informaowac aby kupujacy miał rzetelne info i tyle

AF w 400D działa z elkami bardzo dobrze zresztą chyba wiesz jakie sa minusy olympusa nie chcę tu wywoływać znowu dyskusji na ten temat
    pozdrawiam
    Teraz piszesz coby nie dyskutowac i że to ''normalne'' a chwilę wcześniej sądziłeś co innego i uważałeś, że szkła z SWD nie działają z serią E-XXX tak jak powinny...ale ok. ja
    już nic nie pisze bo szkoda sie wysilac

A co do puszek serii E-XXX to myślę, że bardzo wielu używa ich z szkłami klasy pro
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lucca Zobacz posta
    A po co sie klocic.Napisze wam co ja mysle.
    E510 to puszka amatorska i nawet jak do niej podepnie sie F-16 to amatorska zostanie.Do niej szkla to standartowe kity,cos dluzej to 70-300 i na tym koniec.Ze stalek to 35 makro i ostatnio nalesnik.
    Szkla takie jak 50-200 czy SWD czy nie,to szkla do puszek E1 i E3.To juz zaawansowany i to bardzo amator jak i zawodowiec bedzie je uzywal.
    Sa to szkielka uszczelnione i do pracy w kazdych warunkach.Nie widze jakos zawodowca co foci w deszczu E510 i 50-200,chyba ,ze puszka pod parasolem a szkielko juz moze wystawac.Po druge zawodowcowi napewno przeszkadzaja kolka jakies na korpusie i mala guzikologia.
    Nie pisze tu o zawodowcach co zrobili pare choinek w przedszkolu,ze dwa sluby i komunie sasiadce.

EDIT: błagam!
    O zesz a tak mi cos nie pasowalo.Dzieki.
    nie mogę się z tobą zgodzić. Nie wiem dlaczego wnioskujesz że średniej klasy obiektywy tj 50-200 mają mieć zastosowanie tylko w e3 lub w e1? Do września 07 najbardziej zaawansowanym body w stajni Olympusa był właśnie 510. Przecież matryca oddaje tylko obraz szkło maluje. Gwarantuje że 35-100 z moją e330, da równie dobre zdjęcia jak z e3