Chciałbym podzielic się z Wami kilkoma uwagami na temat tego obiektywu,którego szczęsliwym posiadaczem jestem od nie dawna.Muszę przyznac,ze wybór był właściwy i jak dotąd nie żałuję decyzji zakupu i wraz z 11-22 tworzą wspaniały duet dla mojej fotografii.
Wg.mnie obiektyw jest rewelacyjny,bardzo jasny,zdjęcia robi takie,ze od razu wiadomo,że to nie kit,który w porównaniu z nim wygląda bladziutko,choc niektórzy przekonują,że nie ma wielkiej różnicy (sic!).Różnica jest jak jazda Zaporożcem po wołyńskiej prowincji a prowadzenie BMki na autobahnie.Wiem ,bo mam kitowe szkło 40-150 i dopóki nie zaprzągłem 50-200SWD wydawało mi się,że jest OK...Jakośc zdjęc taka sama jak z 11-22 a może nawet lepsza,bardzo ostry.Zalet ma tyle,że można czuc się usprawiedliwiony wydając nań ciężko zarobione pieniążki,które jednak powinny się zwrócic używając w właściwy sposób ten insrument optyczny.Cóż,wady też ma a jakże,tylko z gatunku tych,których raczej się spodziewałem:
cena - drogi
waga - ciężki
AF - nie tak szybki jak w reklamie ale dla mnie i tak rzecz właściwie bezużyteczna,gdyż chcąc byc pewnym co ostrze i gdzie wybieram MF - pejzaż mi nie ucieknie...Zapinając go pod 510tkę,ta ma duuuże problemy z AF - dłuuugo szuka,poza tym śmiesznie wygląda ten duet - gigant&mikrus.
AF/MF - brak przełącznika
Jak do tej pory więcej poważniejszych wad nie znalazłem.Gdybym miał kupic go jeszcze raz,zrobiłbym to powtórnie - jest wart swojej ceny,wg.mnie C/N nie ma nic lepszego w tej kategorii!