Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Monitor Eizo - jak ustawić?

  1. #11
    | OlyJedi Awatar Lilen
    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Posty
    1.130
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    @Andor2 dzięki za podane wypowiedzi. W sumie wymienię kabel, bo wiele to nie kosztuje a może będzie jakaś korzyść.

    Tylko tak jak zaznaczyłeś raczej nie tu tkwi problem. Przełączając się pomiędzy profilami na monitorze obraz z komputera cały czas jest przesyłany na monitor po tym samy kablu. Jeżeli kabel by wpływał na balans bieli to wpływałby chyba na wszystkie profile monitora.

  2. #12
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lilen Zobacz posta
    ... Przełączając się pomiędzy profilami na monitorze obraz z komputera cały czas jest przesyłany na monitor po tym samy kablu. Jeżeli kabel by wpływał na balans bieli to wpływałby chyba na wszystkie profile monitora.
    Trudno temu zaprzeczyć. Nie wiem na ile filmik z postu #1 oddaje rzeczywiste kolory (tonację, balans bieli), ale przy ustawieniu CAL3 jest zbyt ciepło, a na sRGB trochę za chłodno z balansem bieli, w porównaniu do zdjęcia jak mi się wyświetla w przeglądarce. I to w przeglądarce u mnie uważam jest OK, co wcześniej napisałem. Zrzut ekranu z porównaniem filmiku z CAL3 i to samo foto (z prawej) w przeglądarce z wątku:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAL3.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	912,0 KB
ID:	209673 (klikamy do oporu po pełny rozmiar)

    Pytanie dlaczego jest taka duża różnica w tonacji po skalibrowaniu w stosunku do ustawień fabrycznych sRGB, aRGB pozostaje otwarte...
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 25.03.19 o 22:44
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #13
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Dołączył
    Aug 2007
    Mieszka w
    Gdańsk
    Posty
    3.514
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Mam podłączony monitor przez Display Port i mam podobny efekt jak Lilien, a w dodatku zdjęcia po obróbce w LR wyglądają inaczej niż wynikowy jpg pod Fast Stone.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 12/2 + 45/1.8 + 9-18 + 100-300

  4. #14
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    ... w dodatku zdjęcia po obróbce w LR wyglądają inaczej niż wynikowy jpg pod Fast Stone.
    Zależeć może od tego jak to porównujesz (zwłaszcza mając monitor szerokogamutowy). Podejrzewam, że ten wynikowy JPG zapisałeś z profilem koloru sRGB (w sumie może być też profil Adobe RGB, do porównania nie ma znaczenia). Żeby takie porównanie było w pełni miarodajne należałoby ten wynikowy JPG zaimportować do LR i wówczas porównać jak wyświetlają obydwa programy. Nie powinno być żadnej różnicy w kolorach, jeśli będą to znaczy, że coś jest "namieszane" w systemie w zarządzaniu barwą. Ewentualnie Fast Stone nie obsługuje profili kolorów (jeśli JPG był zapisany z profilem Adobe RGB, bo z sRGB nie powinien mieć problemu). W LR w module Develop zdjęcie (RAW) po obróbce to jeszcze nie jest JPG.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 26.03.19 o 16:16
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  5. #15
    | OlyJedi Awatar Lilen
    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Posty
    1.130
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    Panowie znalazłem rozwiązanie. W sumie cały czas byłem w "mylnym błędzie" , że target (w tym punkt bieli) należy ustawić w ustawieniach profilu na monitorze. Dzisiaj przeczytałem ten poradnik, na podstawie którego stworzyłem profil w Color Navigatorze i teraz nie mam już różnicy w temperaturze barwowej pomiędzy profilem CAL 3 (czyli moim) a wbudowanymi fabrycznymi.
    @Korolian spróbuj, może tobie też to rozwiąże problem.

  6. #16
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Jeśli dobrze zrozumiałem to kalibracja jaką przeprowadzałeś nie do końca była taka jak powinna ? Miałem nawet napisać, że może przy kalibracji coś pominięto, jakieś zaznaczenie lub zaznaczono coś nie odpowiedniego.
    Bo jeśli kalibrujemy monitor i to jeszcze przy pomocy wbudowanego kalibratora można by się spodziewać dobrych rezultatów. Z drugiej strony jeśli przy kalibracji trzeba jeszcze doszukiwać się w internecie jak to dobrze zrobić, to tak jakoś niezbyt dobrze świadczy o firmie Eizo i programie do kalibracji, chyba, że to tzw. "szkolny błąd" (zdarza się ). Fajnie, że znalazłeś rozwiązanie tego problemu i się z nim podzieliłeś.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  7. #17
    | OlyJedi Awatar Lilen
    Dołączył
    Nov 2012
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Posty
    1.130
    Siła reputacji
    140
    Moja galeria
    To nie był błąd Eizo a raczej moje błędne przekonanie, że monitor ma się sam kalibrować więc użytkownik nic nie musi robić. Jednak musi bo skąd monitor ma wiedzieć jak użytkownik chce mieć skalibrowany monitor czyli jak jasno ma świecić, czy zdjęcia na nim obrabiane są przeznaczone do druku czy do Internetu itp. Na stronie Eizo jest podane jakie parametry należy ustawić, nie doczytałem tylko, że to należy ustawić nie w samym monitorze a w dostarczonym oprogramowaniu... Zwyczajnie mi wstyd

  8. #18
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Lilen Zobacz posta
    .... nie doczytałem tylko, że to należy ustawić nie w samym monitorze a w dostarczonym oprogramowaniu... Zwyczajnie mi wstyd
    Eee tam, kto pyta nie błądzi. Jak pisałem w poprzednim poście miałem takie podejrzenia, że mogło coś być nie zaznaczone lub zaznaczone błędnie w procesie kalibracji, ale już nie chciałem się powiedzmy wymądrzać. Ważne, że do tego doszedłeś i jest OK.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Podobne wątki

  1. EIZO ColorEdge CS240 awaria?
    By jagger in forum HydePark
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 28.12.18, 22:52
  2. [Fotopolis] Warsztaty fotograficzne w Galerii Eizo
    By RSSBot in forum Co w sieci piszczy
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 19.11.12, 16:20
  3. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 16.11.12, 16:10
  4. Pomoc zakup EIZO
    By iszi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 11.11.09, 08:50

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.