Ja się tu produkuję, a nikt z Olkowej 75 nie wrzucił żadnego obrazka
Te obiektywy przy cropie 4/3 to się do takich zabaw nadają
i dlatego pytałem na początku, do czego autorowi będzie potrzebny.
A tak podsumowując watek ze swej strony to kupiłbym tę Sigmę. Lekka, jasna, w miarę długa i nie za droga.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Aż tak szczęśliwy nie jestem.![]()
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Nawet dziecku włos na głowie stanął na widok 75-tki.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Stałki są trochę specyficzne i ograniczają zastosowanie ze względu na ogniskową. Nie wszędzie da się je zastosować. I trzeba mieć spory ich zestaw w zależności gdzie i co chcemy fotografować. Zoomy są bardziej uniwersalne, gdyż w jednym obiektywie mamy wiele dostępnych ogniskowych w zależności od potrzeb możemy te ogniskowe zmieniać. Dlatego w fotografii amatorskiej są lepszym rozwiązaniem ( jeden obiektyw, wiele ogniskowych ). Stałki, natomiast są bardziej dla "profi", którzy produkują jakiś
specyficzny rodzaj fotografii.
Takie mam zdanie i proszę mnie nie bić.![]()
Każdą krytykę przyjmę z pokorą.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
I takie przestraszone spojrzenie: "O matko ... siedemdziesiątkapiątka !!! Wszystko będzie widać !!!"
Mój zestaw podstawowy to:
LEICA 8-18/2.8-4..0
Oly 12-100/4.0
LEICA 100-400/4.0-6.3
Sporadycznie SIGMA 56/1.4
I z racji tego że większość moich zdjęć to ogniskowa 300-400 czekam na Oly 150-400 Pro
Sprzedam nerkę i inne niepotrzebne przydatkiA po co mi one
![]()
jak chcesz się "pobawić" troszkę dłuższą ogniskową, to polecam (ekonomicznie) sigmę 60 f2,8
wielosystemowy
Może warto zacząć od początku i określić do czego obiektyw ma służyć?Jeśli do "wszystkiego", to jakiś długi zoom jako uzupełnienie krótkiego..
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Jest jeszcze opcja kupić tanio 75mm zobaczyć jak pasuje (albo nie pasuje) i potem odsprzedać bez dużej straty...
Tak jest , co tu dywagować , jak Cię nosi to wyrwij tanio używkę . Nie spodoba się puścisz dalej .
Fociłem ostatnio trochę moją córkę 45mm. Zdjęcia w parku i w salonie.
Na otwartym terenie całkiem fajnie, choć nie zawsze można zrobić kilka kroków w tył. W salonie to wiadomo jest ciasno.
Także 75mm w domu się nie sprawdzi zupełnie. W plenerze może być fajnie, choć nadal nie wiem czy to byłyby obiektyw uzupełniający 45mm czy jego zastępca...![]()