Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić co oznacza wartość "ogniskowa" w menu stabilizacji obrazu E-510 ? Co tak naprawdę zmieniam zmieniając tą wartość?
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić co oznacza wartość "ogniskowa" w menu stabilizacji obrazu E-510 ? Co tak naprawdę zmieniam zmieniając tą wartość?
Jezeli masz manualne szklo, np. na m42, ktore nie przekazuje do body informacji o odleglosci, mozesz ją recznie ustawic. Informacja ta jest potrzebna do dzialania stabilizacji.
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Dziękuję za info.
Czy jest określony próg zadziałania czasu ekspozycji poniżej którego załącza się stabilizacja? Bo przy krótkich czasach ekspozycji nie wyczuwam wibracji systemu stabilizacji.
Ostatnio edytowane przez Mechanick ; 9.05.08 o 23:20
A krótki czas to ile? Bo wątpię by ludzki organizm był w stanie wyczuć wibrację trwającą np. 0.01 sekundy.Dziękuję za info.
Czy jest określony próg zadziałania czasu ekspozycji poniżej którego załącza się stabilizacja? Bo przy krótkich czasach ekspozycji nie wyczuwam wibracji systemu stabilizacji.
nie wyczuwasz bo to ułamki sekund![]()
Po prostu myślałem że jest jakiś próg zadziałania, po przekroczeniu którego elektronika uznaje za konieczne załączenie stabilizacji. Ale skoro działa cały czas to tym lepiej.