Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Stare fotografie

  1. #11
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    andtor, dpi to "dot per inch" = punktów na cal. Nie ma inaczej

    https://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi

    takie miałem niejasne przeczucie że mylisz trochę rozdzielczości wydruku i skanowania, ale się nie czepiałem

  2. #12
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.958
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    andtor, dpi to "dot per inch" = punktów na cal. Nie ma inaczej.
    Dobrze punktów na cal. Może i gdzieś tam pomyliłem określenia. Te obliczenia odnoszą się do punktów na cal w każdym razie.
    Jeśli skaner ma podaną rozdzielczość optyczną [dpi] 4800 x 9600 to właściwie ile ma ? jeśli według Ciebie to jest podane dla 1 cala ? (swoją drogą to już kuriozum by była taka rozdzielczość optyczna dla 1 cala)
    Podtrzymuje, moim zdaniem te dane odnoszą się do całego formatu A4 (jeśli to skaner A4). Na jeden cal trzeba sobie obliczyć.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 14.03.19 o 16:38
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  3. #13
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    dpi określa rozdzielczość skanera na cal a nie na cała skanowaną powierzchnie. Nie ma co nad tym deliberować.
    jeżeli by tak liczyć jak ty to powiedz jaką rozdzielczość skaner wyciśnie z klatki filmu 24x36 mm? Lepiej usuń swojego posta

    4800x9600 wynika z tego, ze ten skaner ma inną rozdzielczość w pionie i w poziomie, wtedy podaje się obie wartości. To jest taka bujda marketingowa bo to jest realizowane dalszym zmniejszeniem kroku przesuwania listwy skanującej. Np. mój Nikon VED ma max rozdzielczość podawaną tylko jako 4000dpi (bo ma taką sama w pionie jak i w poziomie)

  4. #14
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.958
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    dpi określa rozdzielczość skanera na cal a nie na cała skanowaną powierzchnie. Nie ma co nad tym deliberować.
    jeżeli by tak liczyć jak ty to powiedz jaką rozdzielczość skaner wyciśnie z klatki filmu 24x36 mm? Lepiej usuń swojego posta

    4800x9600 wynika z tego, ze ten skaner ma inną rozdzielczość w pionie i w poziomie, wtedy podaje się obie wartości
    . To jest taka bujda marketingowa bo to jest realizowane dalszym zmniejszeniem kroku przesuwania listwy skanującej. Np. mój Nikon VED ma max rozdzielczość podawaną tylko jako 4000dpi (bo ma taką sama w pionie jak i w poziomie)
    Nie no posta nie będę usuwał
    Do podkreślonego to się z tym zgadzam. Mój skaner A4 w urzadzeniu wielofunkcyjnym Canon mp630 ma podaną max. rozdzielczość optyczną 4800x9600

    Odpowiedz mi w takim razie, dlaczego nie mogę ustawić takiego dpi podczas skanowania ? :
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	skaner mp630.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	52,0 KB
ID:	209240

    i maksymalna rozdzielczość dpi jest tylko 1200 (interpolowana zresztą - nigdy z niej nie korzystałem)
    dpi 600 jest rozdzielczością optyczną. (600 punktów na długości 1 cala da radę zarejestrować w sposób optyczny - uważam że to baaardzo dużo)
    __________________________________________________ _____________________
    Edit. @Makromaniak, ktoś z nas jest na pewno w mylnym błędzie. Może coś takiego Cię przekona

    Takie sobie tam urządzenie wielofunkcyjne Brother DCP-J715W. W danych technicznych skanera jest podane:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	szyba skanera.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	47,9 KB
ID:	209241

    Tu jest akurat ta najniższa rozdzielczość 1200 x 2400 i jak widzisz jest podane, że odnosi się do szyby skanera, a nie do 1 cala, pomimo występowania określenia dpi .
    I to 1200 x 2400 w rzeczywistości jest rozdzielczość ok 150 dpi (punktów na 1 cal)
    Widać producenci wolą podawać tą rozdzielczość dla całego obszaru skanowanego. Większe liczby ładniej wyglądają
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 14.03.19 o 17:43
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  5. #15
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    andtor,
    jak już pisałem, nie ma co deliberować, znaczenie rozdzielczości dpi na cal jest jasne. A to że producenci podają jak chcą i nic im za to to druga sprawa. Mogą sobie podać maksymalna interpolowana rozdzielczość jako optyczną. W życiu żaden płaski skaner nie będzie miał RZECZYWISTEJ rozdzielczości optycznej rzędu 9600 dpi. Zauważ że sam piszesz że max rozdzielczość 1200 jest interpolowana, a więc coś tam nie do końca jest prawda o rozdzielczościach


    Nie znam szczegółów obsługi twojego skanera, ale na ogół jest powiązanie max dostępnej rozdzielczości z formatem skanowania, z uwagi na wielkość powstałego pliku. Na twoim zrzucie z ekranu widzę wielkość obszaru skanowania ustawioną A4. Ustaw tam coś mniejszego, np. A5, to powinny pojawić się większe dostępne rozdzielczości. Pomyśl że A4 które ma mniej więcej 8x11 cali, po przeskanowaniu nawet w max tutaj 1200 dpi da plik 13200x9600 punktów, z grubsza 124 mpix. widocznie większych pamięć nie daje rady. a ile by było przy 4800???

  6. #16
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.958
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Obojętnie jaki format ustawię (a jest tam tego sporo) mam tylko takie rozdzielczości dostępne jak na tym zrzucie ekranu, który wstawiłem. Dpi to dpi jak piszesz, trzymając się sztywno definicji dotyczy ilości punktów na dł. 1 cala. Te rozdzielczości "dpi" (w cudzysłowiu celowo) jakie podają producenci 1200 x 2400 ; 2400 x 4800 ; 4800 x 9600 to też rozdzielczość optyczna ale całego zeskanowanego obszaru. Dla 1 cala, takie faktyczne dpi trzeba sobie przeliczyć. W każdym razie uważam, że wcześniejsze moje obliczenia są zgodne z prawdą.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 14.03.19 o 18:07
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  7. #17
    Awatar Makromaniak
    Dołączył
    Jul 2013
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    585
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    pamiętaj jeszcze o jednym - "optyczna rozdzielczość" skanera płaskiego nie jest realizowana jako rozdzielczość obiektywu, ale jako zapis wartości z mikro posunięć listwy skanującej z czujnikami CCD, tak wiec nie można tego porównywać np. do rozdzielczości obiektywów

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Obojętnie jaki format ustawię (a jest tam tego sporo) mam tylko takie rozdzielczości dostępne jak na tym zrzucie ekranu, który wstawiłem. Dpi to dpi jak piszesz, trzymając się sztywno definicji dotyczy ilości punktów na dł. 1 cala. Te rozdzielczości "dpi" (w cudzysłowiu celowo) jakie podają producenci 1200 x 2400 ; 2400 x 4800 ; 4800 x 9600 to też rozdzielczość optyczna ale całego zeskanowanego obszaru. Dla 1 cala, takie faktyczne dpi trzeba sobie przeliczyć. W każdym razie uważam, że wcześniejsze moje obliczenia są zgodne z prawdą.

    zadzwoń do technical suport CANONA i spytaj się jak ustawić rozdzielczość 4800x9600 Nie mam dla ciebie innej rady.
    W "PRAWDZIWYM" skanerze Nikon VED do filmów mogę ustawić dowolną aż do maksymalnej


    dla niedowiarków:
    https://pclab.pl/art45639-11.html
    http://skano.pl/przyklady/rozdzielczosc/
    Ostatnio edytowane przez Makromaniak ; 14.03.19 o 18:18

  8. #18
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.958
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    ....zadzwoń do technical suport CANONA i spytaj się jak ustawić rozdzielczość 4800x9600
    Jak już pisałem w urządzeniu wielofunkcyjnym (drukarka/skaner) ta rozdzielczośc odnosi się do szyby skanera (całego skanowanego obszaru, a nie 1 cala)

    Cytat Zamieszczone przez Makromaniak Zobacz posta
    W "PRAWDZIWYM" skanerze Nikon VED do filmów mogę ustawić dowolną aż do maksymalnej
    Może stąd wynikają nieporozumienia, ze ja piszę o zwykłym skanerze w urządzeniu wielofunkcyjnym, a Ty o specjalistycznym do filmów, gdzie ta rozdzielczość musi być duuuużo wyższa i zapewne jest.
    Przeznaczeniem takiego urządzenia wielofunkcyjnego to głównie skanowanie dokumentów A4 (ksero) gdzie w zupełności wystarcza 150 dpi (a podawane przez producenta jako 1200 x2400 - dla całej szyby).

    autor wątka pytał:
    Cytat Zamieszczone przez stpman Zobacz posta
    ... jaki skaner jest potrzebny, żeby stare zdjęcie przyzwoicie przenieść do świata cyfrowego i potem przenieść ponownie na papier? Bo coś czuję, że tanie urządzenie wielofunkcyjne może nie dać rady?
    Tu odpowiedź brzmi, urządzenie wielofunkcyjne da radę, ale wskazana rozdzielczość skanera 2400 x 4800 (w rzeczywistości to będzie ok. 300 dpi )
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 14.03.19 o 18:47
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  9. #19
    | OlyJedi Awatar wyszomir
    Dołączył
    Mar 2013
    Mieszka w
    Łódź
    Posty
    3.337
    Siła reputacji
    234
    Moja galeria
    Makromaniak ma rację - dpi to ilość punktów na cal - taka jest definicja i nie ma co nad tym dyskutować. A to, że producenci podają często liczby wyssane z palca to już inna inszość. Takie astronomiczne wartości rozdzielczości w danych technicznych skanerów kojarzą mi się z mocą muzyczną podawaną kiedyś przy tanich urządzeniach audio - producent sobie pisał 2x300W a transformatorek w zasilaczu urządzenia miał 25VA, a na dodatek była możliwość zasilania z 4 bateryjek AA.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

  10. #20
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.958
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Makromaniak ma rację - dpi to ilość punktów na cal - taka jest definicja i nie ma co nad tym dyskutować.
    Dyskusja tego nie dotyczy bo to fakt bezsporny.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Podobne wątki

  1. stare fotografie
    By maniek7103 in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 8.04.12, 15:38
  2. Stare fotografie kolorowe
    By aikidudi in forum HydePark
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 30.06.09, 20:26
  3. Stare fotografie
    By nurek in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 15.03.07, 19:59
  4. USB 2.0 i stare kompy
    By marecki in forum HydePark
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 19.04.06, 11:40

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.