Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Co kupić na urlop E510 czy E420???

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Gdybym miał to bym zabrał 40-150 i również jeśli masz to 70-300,
    40-150 małe tele i do portretów
    70-300 super tele tam światła Ci nie zabraknie, to będzie się doskonale spisywał
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Luc4s, na koncu mojego postu jest cos takiego ""
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jako posiadacz E400 jestem z niego, a zwłaszcza z systemu 4/3 więcej niz zadowolony, chociaż rozbudowa jego jest kosztowna. Kiedy kupowalem za 2100zł. E400 z ZD14-42 nie było jeszcze E510, a szkoda, bo teraz wiem jak niekiedy bardzo przydaje sie stabilizacja.Bierz jak chcesz już Olympusa E510, nie bedziesz miał sobie później czegoś do zarzucenia/"a mogłem mieć stabilizację". wiele wiekszy nie jest i bardziej prestizowy. Udanych wakacji.

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Może inaczej podchodziłbym do sprawy gdyby to była wycieczka objazdowa z jakimś biurem podróży, gdzie wszystko byłoby już załatwione, transport i te sprawy, ale jeżeli się jedzie na własną łapę to niestety wszystko trzeba nosić samemu na plecach.
    Ale w pewnym momencie byś musiał wysiąść z biurowego autobusu i przez kilka godzin też nosić samemu na plecach i nie tylko aparat ale inne ważniejsze rzeczy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Robilem ponad 20 lat aparatami bez stabilizacji i DALO SIE robic zdjecia.
    Wydaje mi sie, ze liczy sie to czy fotograf wie jak wykorzystac sprzet ktory posiada.

Stabilizacja nie zastapi jasnego szkla gdy fotografowane obiekty sa w ciaglym ruchu i potrzeba jest krotkiego czasu ekspozycji
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Darekw1967 oczywiście masz rację, ale to jest jak z poduszkami powietrznymi i klimatyzacją w aucie. Możesz jeździć i bez tego. Kierowca jest najważniejszy, ale przyjemniej i bezpieczniej jest to mieć nieprawdaż ??
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    co do stabilizacji... znam paru gości, którzy umieją robić na długich czasach zdjęcia, jeden mówi, że na 2s można spokojnie... drugi, że "nie udało mu się zejść nigdy po za barierę 3s" (na 3s "można", tylko trzeba mieć dobry chwyt ). Osobiście przy 50tce (50 x 4/3 = 100 dla 35mm) nie schodzę poniżej 1/15s. Jednak wszyscy jesteśmy zgodni, że to zależy też od aparatu, oraz od sposobu trzymania.. bardzo wątpię, żeby e4xx dało się robić "dłuższe" zdjęcia niż e510 z wył. stabilizacją. Ponadto zdecydowanie lepiej robi mi się dłuższe zdjęcia na starych metalowych obiektywach..
    pzdr

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co wybrać???

Cytat Zamieszczone przez zbig73 Zobacz posta
    Głowne zapotrzebowanie to - wypady, turystyka, wojaże - chcę sprzęt mały, a dobry z jednym obiektywen, nie mam słonia ani wielbłada do transportu, PS -- osioł padł ze starości
    - co wybrać?? E 510 z obiektywem 14-54
    czy E420 z Pancake lub 14-54??
    Ponoć 420 robi lepsze, bardziej ostre zdjęcia bo nie ma stabilizacji, tak jak to było z 410, która miała lepszą ostrość zdjęć niż 510
    Zdjęcia robi człowiek, nie aparat...

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Syd Barrett Zobacz posta
    co do stabilizacji... znam paru gości, którzy umieją robić na długich czasach zdjęcia, jeden mówi, że na 2s można spokojnie... drugi, że "nie udało mu się zejść nigdy po za barierę 3s" (na 3s "można", tylko trzeba mieć dobry chwyt ).
    Wiesz ciekawe jest to, co napisałeś... potwierdzałoby to poniekąd moje obserwacje, że jeśli się człowiek skoncentruje i przyłoży, to naprawdę to czy tamto można zdziałać.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Darekw1967 oczywiście masz rację, ale to jest jak z poduszkami powietrznymi i klimatyzacją w aucie. Możesz jeździć i bez tego. Kierowca jest najważniejszy, ale przyjemniej i bezpieczniej jest to mieć nieprawdaż ??
    Pewnie, ze warto ja miec lub jej nie miec

Jak sie robi sporo zdjec z tele to warto... miec stabilizacje.

Robilem bez stabilizacji E-410 ze szklem tele i wystarczylo, ze podnioslem ISO ze 100 na 200 i juz czasy byly na tyle krotkie aby nie poruszyc zdjecia
    z drugiej strony robilem obiekty w ruchu i tak czy siak... stabilizacja nie sprawdzilaby sie bo konieczne byly krotkie czasy.

Chodzi mi o to, ze stabilizacja nie jest lekarstwem na wszystko w aparacie
    i mozna sie korzystajac z tego bez zastanowienia naciac...
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak