Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Co kupić na urlop E510 czy E420???

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Co kupić na urlop E510 czy E420???

Głowne zapotrzebowanie to - wypady, turystyka, wojaże - chcę sprzęt mały, a dobry z jednym obiektywen, nie mam słonia ani wielbłada do transportu, PS -- osioł padł ze starości
    - co wybrać?? E 510 z obiektywem 14-54
    czy E420 z Pancake lub 14-54??
    Ponoć 420 robi lepsze, bardziej ostre zdjęcia bo nie ma stabilizacji, tak jak to było z 410, która miała lepszą ostrość zdjęć niż 510

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbig73 Zobacz posta
    Ponoć 420 robi lepsze, bardziej ostre zdjęcia bo nie ma stabilizacji...
    Nie. To brak gripa sprawia, że zdjęcia są lepsze .

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez zbig73 Zobacz posta
    Ponoć 420 robi lepsze, bardziej ostre zdjęcia bo nie ma stabilizacji, tak jak to było z 410, która miała lepszą ostrość zdjęć niż 510
    Czego to ludzie nie wymysla
    E-410 "robi" ostrzejsze zdjęcia bo tak ma ustawiony soft w aparacie, pod amatorów.
    Takie wyostrzenie można zrobic potem na komputerze według potrzeby a stabilizacja nie ma nic do tego. Wręcz przeciwnie, pozwala ona uzyskac ostre fotki przy dłuższym czsie naświetlania.
    Bierz 510-kę, jest lepsza i wygodniejsza w użyciu.

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli tylko na urlop, to lepiej pożycz jakiś dobry kompakt od kumpla. Taniej wyjdzie. Jeśli myślisz poważnie o fotografowaniu, to zdecydowanie E-510.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    jeśli mały mały mały to 420 - to na prawdę maluszek...
    swego 510 na 420 bym nie zamienił - ale uwaga - 510 tez jest nie duży.
    zwłaszcza z 14 42 - spokojnie do noszenia się nada....

ja bym uderzał w 510 bo więcej oferuje (IS, lepszy grip lepiej się jednak trzyma w rękawiczce)
    Jeśli zależy Ci na kompaktowej lustrzance. Małej lekkiej dobrej to bierz 420

myślę że najlepiej pójdź do sklepu podotykaj obydwie pomacaj porównaj i kup tę która Ci bardziej pasuje

i tym i tym będziesz mógł robić dobre zdjęcia....
    Kup ładniejszy

tak czy siak żałować nie powinieneś

pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    post scriptum

jako początkujący DSLRowiec - lepiej Ci się będzie pracowało z zoomem niż ze stałką... Tak sądzę.

Natomiast zestaw 510 i 1454 jest super hiper świetny

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tak! Na urlop kompakt, który zrobi krajobraz bo ma szeroko i makro zrobi i portret zrobi i mały jest i ładnie zrobi!

Z perspektywy posiadacza 410tki powiem Ci, że gdybym miała jeszcze raz kupować aparat teraz wzięłabym 510tke - ze względu na stabilizację i do tego 14-54 Chociaż nie narzekam na swojego malucha

w przyszłości dokupisz sobie jeszcze jakieś macro, jakieś tele aaaa no i plecak też pojemny

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ja jestem zadowolony z E-410, do którego dokupiłem ZD 14-54. Myślę, że niezależnie, czy kupisz 510, czy 420 to po pewnym czasie, jak poznasz aparat nie będziesz żałował zakupu. Bez porównania lepsze od kompaktów , a z obiektywem 14-54 to po prostu bajka. 420 w stosunku do 410 ma lepiej wyprofilowany uchwyt. Osobiście wziąłbym 420, ponieważ nie żałuję zakupu 410, ale jeśli potrzebujesz stabilizacji, także ze starszymi obiektywami to 510 będzie odpowiedni. Uważam też, że kupno obiektywu 14-54 do któregoś z tych korpusów zdecydowanie podniesie satysfakcję z uniwersalności sprzętu i jakości zdjęć.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Myślę, że to są wątpliwości bardzo proste do rozwiania.
    Dla przykładu, ja w tym roku bez E-3 i kilku stałek nigdzie, na żaden urlop nie jadę. Sprzęt musi ważyć, bo inaczej człowiek zapomni, ze go zabrał ze sobą.

Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Eddie a to ciekawe co piszesz, ja kupuje na dniach E510, żeby go zabrać na wakacyjna wyprawę na Bliski Wschód, zastanawiam się czy brac jeszcze inny obiektyw poza 14-54 bo z tego co zauważyłem, to w 99% na wycieczce wykorzystuje tylko jedno szkło. Może inaczej podchodziłbym do sprawy gdyby to była wycieczka objazdowa z jakimś biurem podróży, gdzie wszystko byłoby już załatwione, transport i te sprawy, ale jeżeli się jedzie na własną łapę to niestety wszystko trzeba nosić samemu na plecach.

Do autora wątku, bierz E510 i 14-54, za tą cenę warto!
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Ja też uważam, że E-510 będzie lepszym rozwiązaniem, bo masz stabilizację i w moim odczuciu trzyma się go wygodniej. Poza tym E-510 jest stosunkowo małą puszką, a w połączeniu z obiektywem 14-54 będziesz miał naprawdę przyzwoity sprzęt.

Podsumowując, ja nie zastanawiałbym się nawet 5 minut, tylko brałbym E-510 + 14-54, a szczególnie przy obecnych cenach.