Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Matryca a ekspozycja.

  1. #1

    Dołączył
    Aug 2018
    Posty
    20
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria

    Matryca a ekspozycja.

    Cześć.
    Mam pytanie początkującego, a mianowicie:
    Mam Nikona D3300 i Olka 10 Mk2.
    W Nikonie ustawiam: 1/60s, ISO 400, 24mm(36 FF), f4.0
    W Olku ustawiam: 1/60s, ISO 400, 18mm(36FF), f4.0
    Robię zdjęcie tego samego miejsca i na Olympusie mam ciemniejsze zdjęcie niż na Nikonie. Ogniskową ustawiałem według rozmiaru FF, ale też przy zmianie w obu modelach na 24mm f5.0 na Nikonie mam jaśniejszy obraz.
    Czy wielkość matrycy ma znaczenie ?

  2. #2
    Awatar Roberto73
    Dołączył
    Nov 2011
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    1.307
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Jeszcze sprawdź jaki masz ustawiony pomiar światła w obu aparatach.

  3. #3

    Dołączył
    Jan 2019
    Mieszka w
    łódzkie
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Teoretycznie powinno być to samo (chyba).
    Swoją drogą robiłem wczoraj kilka takich samych ujęć Nikonem 7200 i Olympusem 10 mk2 i zauważyłem, że Nikon zazwyczaj robi zdjęcia ciemniejsze tzn. daje krótszą migawkę lub mniejszą przysłonę.
    Zdjęcia z Nikona mają bardzo ładnie naświetlone niebo, kosztem szczegółów w cieniach (wszystkie zdjęcia w trybie P, ustawienia domyślne).
    Niestety nie robiłem na manualu i nie porównywałem zdjęć z wymuszoną stałą ekspozycją.

  4. #4
    Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Feb 2012
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.069
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    W Nikonie ustawiam: 1/60s, ISO 400, 24mm(36 FF), f4.0
    W Olku ustawiam: 1/60s, ISO 400, 18mm(36FF), f4.0
    Robię zdjęcie tego samego miejsca i na Olympusie mam ciemniejsze zdjęcie niż na Nikonie. Ogniskową ustawiałem według rozmiaru FF,
    ...
    Czy wielkość matrycy ma znaczenie ?
    Zdjęcia powinny być identyczne, jasność też. Zakładam, że nie oceniasz jasności wyłącznie patrząc na LCD w aparatach, a już zgrane na komputer, na monitorze. Albo patrząc na histogramy.
    Jesli się minimalnie różnią to może być kwestia kalibracji ISO, tu producenci nieco się mijają z prawdą. Można poszukać na dxomark.com jakie jest prawdziwe ISO w tych aparatach.
    Inna opcja - np w nikonie sie nie domyka przysłona.

    - - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

    Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Jeszcze sprawdź jaki masz ustawiony pomiar światła w obu aparatach.
    Jeśli robił w manualu, a zakładam, że tak, to pomiar nie ma znaczenia. Nawet korekta ekspozycji nie ma znaczenia.

  5. #5

    Dołączył
    Jan 2019
    Mieszka w
    łódzkie
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Pomiar światła nie powinien mieć znaczenia przy tych samych ustawieniach w trybie M. Równie dobrze mogłoby go nie być.

  6. #6
    | OlyJedi Awatar Rysiek_O
    Dołączył
    Mar 2011
    Mieszka w
    47-364 Komorniki
    Posty
    3.262
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    @Marcin porównujesz JPG czy RAW??
    Rysiek_______________
    Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3

  7. #7
    | OlyJedi Awatar petreq
    Dołączył
    Oct 2008
    Mieszka w
    Chrzanów
    Posty
    3.816
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Słowo klucz: ISO...

    Polecam zapoznać się z poniższym filmikiem.

  8. #8

    Dołączył
    Aug 2018
    Posty
    20
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Zgrałem na laptop zdjęcia. Pomiar w obu modelach mam matrycowy. Poniżej zdjęcia.
    Nikon:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikon.JPG
Wyświetleń:	52
Rozmiar:	6,08 MB
ID:	208725

    Olympus:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olek.JPG
Wyświetleń:	50
Rozmiar:	4,79 MB
ID:	208726

  9. #9

    Dołączył
    Jan 2019
    Mieszka w
    łódzkie
    Posty
    9
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Porównałem jpg-i z Nikona 7200 i Olympusa 10mk2 i u mnie nie ma różnicy przy parametrach ekspozycji ISO 200 F6,3 1/125.

  10. #10

    Dołączył
    Aug 2018
    Posty
    20
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    Z filmu wynika że ISO powinno być standardem, a jest chwytem marketingowym.

Podobne wątki

  1. ekspozycja ,ciekawe.
    By judasz in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 3.02.10, 19:16
  2. podwójna ekspozycja
    By dobas in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 20.04.09, 08:08
  3. Ekspozycja na światło.
    By dawid_ in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21.12.07, 17:27
  4. E-500 - problem z ekspozycją
    By Nowy user in forum E-System
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 14.09.07, 16:32
  5. Długa ekspozycja w e-500
    By luk in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 6.07.06, 07:47

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.