Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Matryca a ekspozycja.

  1. #11
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marcin Zobacz posta
    Zgrałem na laptop zdjęcia. Pomiar w obu modelach mam matrycowy. Poniżej zdjęcia. ...
    Czy RAW-y na podglądzie w Lightroom wyglądają podobnie jak JPG ?
    Może zamieścić RAW-y tych zdjęć ? Tak samo jak jpg, jako załącznik na forum.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  2. #12
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.712
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    ISO odnosi się wyłącznie do JPEG.
    Czym wywoływane? Lightroom/Olympus Viewer 3?

  3. #13
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ISO odnosi się wyłącznie do JPEG.
    Chyba na wygląd RAW wpływa użyte ISO (nie tylko poziom szumu, ale i ekspozycja/jasność zdjęcia).
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Czym wywoływane? Lightroom/Olympus Viewer 3?
    Byłem przekonany (i tak mi się wydaje), że to pliki JPG prosto z puszek, bez żadnego wywoływania.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  4. #14
    Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Feb 2012
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.059
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ISO odnosi się wyłącznie do JPEG.
    Odważne stwierdzenie. By za długo nie polemizować napiszę, że RAW nie zawsze jest plikiem surowym i w wielu body na wyższym ISO oprogramowanie w niego ingeruje.
    Albo naświetl plik niedoświetlając o 5EV i spróbuj odzyskać to w obróbce. Używając Canona

  5. #15
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Dołączył
    Aug 2012
    Mieszka w
    Wrocław
    Posty
    2.712
    Siła reputacji
    208
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    RAW nie zawsze jest plikiem surowym i w wielu body na wyższym ISO oprogramowanie w niego ingeruje.
    I właśnie dlatego moje stwierdzenie nie jest ani odważne ani tchórzliwe tylko po prostu prawdziwe. Standardy czułości ustalone przez ISO odnoszą się do plików wynikowych a nie surówki z matrycy.

    Olympus też ingeruje (przynajmniej w E-M10 ale pewnie w innych aparatach opartych o tą matrycę) niedoświetlając o 1EV a następnie rozjaśniając ten 1EV w programie obsługującym dane zaszyte w ORF (na pewno wszystkie wołarki oparte na CameraRAW oraz OV3). ISO100 jest czułością podstawową (a nie jak wyświetla aparat rozszerzoną), ISO200 to tak naprawdę ISO100 rozjaśnione o 1EV, ISO400 to ISO200 rozjaśnione o 1EV itd.

    tutaj masz to opisane
    https://forum.olympusclub.pl/threads...szukuje-na-ISO

    Dlatego pytałem czym wołane.

  6. #16

    Dołączył
    Aug 2018
    Posty
    20
    Siła reputacji
    6
    Moja galeria
    JPG zgrałem prosto z puszek, nie wywoływałem ich przez żaden program. W załączniku dodam pliki RAW do porównania. Nie mam innego olympusa żeby porównać, może z moim coś jest nie tak. Odkąd pamiętam musiałem znacznie podbijać ISO w zamkniętych pomieszczeniach.
    nikonRaw.NEF
    olympusRaw.ORF

  7. #17

    Dołączył
    Feb 2015
    Mieszka w
    Przed Dolinką Będkowską
    Posty
    1.314
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria
    Inne matryce (producenci) + różne oprogramowanie.
    Chyba .??
    "Skoro nie można wiedzieć wszystkiego co się da wiedzieć o wszystkim, to piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wiedzieć wszystko o jednym" - B.Pascal 1854
    Sony A6000+kit 16-50

  8. #18
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.962
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria
    Pytałem o surowe pliki RAW podejrzewając, że być może w samej puszce D3300 są jakieś "ekstra udoskonalacze"poprawiające ekspozycję (czy same cienie - czesto są w puszce takie ustawienia, a nie widać ich później w EXIF) przy wywołaniu do JPG.

    Jeszcze takie porównanie. Najpierw te Twoje JPG z puszki tylko zmniejszone do 1200 px dłuzszy bok:

    JPG z puszki
    Nikon:: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikon.JPG
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	531,4 KB
ID:	208742 Olympus: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olek.JPG
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	445,7 KB
ID:	208743

    Z Lightroom na domyślnych ustawieniach:
    Nikon:Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikonRaw_LR.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	531,7 KB
ID:	208744 Olympus: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympusRaw_LR.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	559,4 KB
ID:	208745


    I jeszcze z DxO OpticsPro 11 na domyślnych ustawieniach:
    Nikon: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nikonRaw_DxO.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	643,6 KB
ID:	208746 Olympus: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	olympusRaw_DxO.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	703,0 KB
ID:	208747

    W LR już trochę mniejsza różnica. W DxO jeszcze mniejsza. Wszystkie suwaki w wywoływarce DxO dla obu plików RAW były tak samo ustawione. Dla takiego porównania jednak starałbym się aby zawartość kadru była dla dwu zdjęć jak najbardziej zbliżona. Ogniskowa do porównania ekspozycji nie ma mz. jakiegoś specjalnego znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez andtor2 ; 24.02.19 o 22:22
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

  9. #19
    Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Feb 2012
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Posty
    1.059
    Siła reputacji
    41
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    I właśnie dlatego moje stwierdzenie nie jest ani odważne ani tchórzliwe tylko po prostu prawdziwe. Standardy czułości ustalone przez ISO odnoszą się do plików wynikowych a nie surówki z matrycy.

    Olympus też ingeruje...., ISO200 to tak naprawdę ISO100 rozjaśnione o 1EV, ISO400 to ISO200 rozjaśnione o 1EV itd..
    Standard ISO (ISO to skrót nazwy organizacji ustalającej standardy, tak naprawde trzeba podac o jaki nr normy ISO chodzi) podaje warunki pomiarowe dla ... fotografii analogowej. W cyfrze mamy do czynienia z ekwiwalentem ISO. Więc te standardy się nie odnoszą ani do jpg ani do RAW.
    Już napisałem, że niektóre aparaty ingerują w rawy gdy są uzywane wyższe czułości. WIęc w tych przypadkach nie jest prawdą, że ISO 100 ciągniete o 7 EV to to samo co ISO 12800. Zagadnienie jest mocno skomplikowane, Na KKM jeden gość kiedyś zrobił dobre opracowanie, ale ciężko mi to będzie odszukac.

  10. #20
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Dołączył
    Jul 2007
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    11.301
    Siła reputacji
    165
    Moja galeria
    To producent decyduje, do czego się odnosi ISO, bo sam standard tego nie precyzuje. Prawdopodobnie odnosi się do JPEGów z puszki, bo to jedyny format, w którym ekspozycja zależy od tego, co producent sobie wymyślił. Nad softem do RAWów już nie ma kontroli.
    www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka

Podobne wątki

  1. ekspozycja ,ciekawe.
    By judasz in forum Ciekawe strony www
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 3.02.10, 19:16
  2. podwójna ekspozycja
    By dobas in forum Ocena zdjęć
    Odpowiedzi: 27
    Ostatni post / autor: 20.04.09, 08:08
  3. Ekspozycja na światło.
    By dawid_ in forum Porady dotyczące fotografii
    Odpowiedzi: 9
    Ostatni post / autor: 21.12.07, 17:27
  4. E-500 - problem z ekspozycją
    By Nowy user in forum E-System
    Odpowiedzi: 21
    Ostatni post / autor: 14.09.07, 16:32
  5. Długa ekspozycja w e-500
    By luk in forum E-System
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 6.07.06, 07:47

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.