Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: problem z migawką w OM-D E-M 1

  1. #1
    | OlyJedi Awatar tkud
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    156
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria

    problem z migawką w OM-D E-M 1

    Witam Wszystkich. Dawno mnie nie było na stronie olympusclub.pl i przyznam się, że pierwszy raz zakładam wątek na forum. Ale też dlatego, że pierwszy raz pojawił się problem z aparatem. Od niedawna jestem posiadaczem OM-D E-M1. Zauważyłem niestety, że przy temperaturach bliskich 0 migawka zaczyna się blokować. Po lekkim dotknięciu odblokowuje się. Wiem, że mechanizm może mieć problemy przy niskich temperaturach ale mam doświadczenie z fotografowaniem począwszy od e450, e30 i e3 gdzie bywało że pstrykałem zdjęcia w norweskich temperaturach nawet przy -30. Czy te modele OMD mają taką przypadłość czy tylko ja mam pecha? Poczytałem, że aktualizacja do 4.0 pozwoli na uzyskanie migawki elektronicznej "tryb cichy". Nie wiem czy dobrze myślę ale może to jest wyjście z tej sytuacji tzn fotografowanie z pominięciem migawki mechanicznej czy niestety czeka mnie serwis?
    Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam

  2. #2
    Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Dołączył
    Oct 2007
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    230
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zastanawiam się czy to problem z migawką, po czym to stwierdziłeś? Może to problem, na przykład, z przesłoną obiektywu.
    jest dobrze

  3. #3
    | OlyJedi Awatar tkud
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    156
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    ponieważ po zacięciu obraz przez wizjer jest zaciemniony i po zdjęciu obiektywu widzę migawkę w pozycji zamkniętej. Lekkie dotkniecie listków powoduje odblokowanie. Zrobię kilka zdjęć i ponownie problem sie powtarza. Dopiero jak wrócę do domu i aparat nabierze temperatury problem znika. W międzyczasie zaryzykowałem i dokonałem aktualizacji do wersji 4.2 i mój aparacik otrzymał migawkę elektroniczną . Po pierwszych próbach widzę że w trybie A migawka elektroniczna robi ciemniejsze zdjęcie w porównaniu z tym co widać we wizjerze ale w trymie manualnym jest już ok. No trzeba będzie się przestawić skoro to jest wyjście z problemu. taka migawka elektroniczna przyda się do zdjęć ptaków i w sumie się cieszę, że pogrzebałem w informacjach i dokonałem aktualizacji . Dzięki i pozdrawiam

  4. #4
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Dołączył
    Jun 2006
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Posty
    7.230
    Siła reputacji
    258
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tkud Zobacz posta
    ponieważ po zacięciu obraz przez wizjer jest zaciemniony i po zdjęciu obiektywu widzę migawkę w pozycji zamkniętej. Lekkie dotkniecie listków powoduje odblokowanie. Zrobię kilka zdjęć i ponownie problem sie powtarza. Dopiero jak wrócę do domu i aparat nabierze temperatury problem znika. W międzyczasie zaryzykowałem i dokonałem aktualizacji do wersji 4.2 i mój aparacik otrzymał migawkę elektroniczną . Po pierwszych próbach widzę że w trybie A migawka elektroniczna robi ciemniejsze zdjęcie w porównaniu z tym co widać we wizjerze ale w trymie manualnym jest już ok. No trzeba będzie się przestawić skoro to jest wyjście z problemu. taka migawka elektroniczna przyda się do zdjęć ptaków i w sumie się cieszę, że pogrzebałem w informacjach i dokonałem aktualizacji . Dzięki i pozdrawiam
    W niskich temperaturach smar może gęstnieć i blokować migawkę.
    Można wysłać do serwisu na czyszczenie i wymianę smaru na taki mrozoodporny.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

    LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

  5. #5
    | OlyJedi Awatar tkud
    Dołączył
    Dec 2007
    Posty
    156
    Siła reputacji
    12
    Moja galeria
    widocznie muszę pójść do właściwego serwisu bo tam gdzie byłem nie dali mi jednoznacznej odpowiedzi że to mały problem i wystarczy przesmarować. Jedno jest pewne, że elektroniczna migawką, którą posiadam od wczoraj działała dzisiaj świetnie więc mam możliwość fotografowania na mrozie a to dla mnie było najważniejsze z przesmarowaniem chyba si ę wstrzymam żeby nie było gorzej jak jest...to jak z chodzeniem do lekarza ;p Dzięki jeszcze raz za pomoc pozdrawiam

Podobne wątki

  1. E-M5 problem z migawką
    By MichuP in forum Korpusy micro 4/3
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 12.09.18, 19:43
  2. e-420 problem z migawką
    By lapok_pl in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 10.06.12, 08:52
  3. E-410 problem z migawka??
    By olgucha in forum E-System
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 11.01.12, 21:09
  4. E-300 migawka
    By 1987 in forum Korpusy 4/3
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 6.06.10, 19:06
  5. Migawka w C-150
    By qamaro in forum Aparaty kompaktowe
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 1.05.05, 21:24

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.