Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Aurora HDR 18

  1. #1
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    556
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria

    Aurora HDR 18

    Jest do pobrania za free Aurora HDR 18
    https://skylum.com/l/dcw
    Aurora HDR to dość nowe narzędzie do wywoływania oraz edytowania fotografii. Aurora doskonale nadaje się do wyświetlania obrazów z wielokrotną ekspozycją lub mapowania pojedynczych obrazów.

    Po podaniu swojego nazwiska oraz maila na naszą skrzynkę dostaniemy link do ściągnięcia oraz klucz aktywacyjny.
    Aby dowiedzieć się więcej o Aurora HDR, można odwiedź ich edukacyjną galerię wideo
    https://skylum.com/video-galleries/a...ideo-tutorials

    Podręcznik
    https://media.macphun.com/uploads/fi...-Manual_12.pdf

    Więcej poradników na stronach w internecie np.:
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...-overview-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...rged-hdr-image
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...g-with-presets
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria.../using-filters
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...urora-hdr-2018
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...nsform-a-photo
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...xporting-files
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...ocessing-files
    https://skylum.com/aurorahdr/tutoria...oard-shortcuts

    Wypada wspomnieć że w sieci mamy masę presetów do ściągnięcia np.:
    https://www.presetpro.com...ra-hdr-presets/

    Aby ostudzić apetyty wymagane:
    Open GL 3.3 or later compatible Graphics Cards
    Processor Intel Core i5 or better
    Memory 8Gb RAM or more
    Operating System Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (only x64-bit OS)
    Hard disk 2Gb free space, SSD for best performance
    Ostatnio edytowane przez zbyma72age ; 6.02.19 o 22:51
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

  2. #2
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.861
    Siła reputacji
    250
    Moja galeria
    W oknie wyboru nie pokazuje orf-ów z M10. Muszę podejrzeć zdjęcia w innym programie, żeby w Aurorze wybrać te właściwe.
    Sprawdziłem, że otwiera arw i rw2.
    Wynikowy HDR nie jest przesadnie "shadeerowany" ale jakby przekolorowany. Można jednak suwaczkami skorygować.
    Program nieźle spisuje się przy wołaniu pojedynczego rawa
    na ustawieniach domyślnych: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101a.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	11,68 MB
ID:	208377 i posuwaczkowane: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	208376
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 10.02.19 o 21:52
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  3. #3
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Posty
    864
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    TIF-y pobiera?
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" CKN

  4. #4
    | OlyJedi Awatar zbyma72age
    Dołączył
    Jul 2006
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Posty
    556
    Siła reputacji
    117
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    TIF-y pobiera?
    Obsługiwane formaty: JPG, JPEG, PNG, TIFF, RAW (NEF, CR @, RAF, ARW itp.) Dzięki podstawowej funkcji eksportu możesz stworzyć plik obrazu i zapisać go w następujących formatach: JPEG, PNG, GIF, JPEG -2000, TIF
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

  5. #5
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.861
    Siła reputacji
    250
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age Zobacz posta
    Obsługiwane formaty: JPG, JPEG, PNG, TIFF, RAW (NEF, CR @, RAF, ARW itp.)
    Pisałem o tym, że w oknie wyboru zdjęć do obróbki, nie pokazuje orf-ów z EM10, pokazuje za to orf-y z EM1, arw (z SLT A77v) i rw2 (z DMC-G1) (te dwa mogłem sprawdzić).
    Wybór więc jest "na ślepo" albo trzeba najpierw podejrzeć zdjęcia w innym programie.
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 11.02.19 o 19:52
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  6. #6
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Dołączył
    Nov 2009
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Posty
    864
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Jest jakaś możliwość uruchomienia w nim język polski?
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" CKN

  7. #7
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.861
    Siła reputacji
    250
    Moja galeria
    Znowu okazja do pobrania!

    Edit
    Należy dodać, że Aurora składa HDR z rawów i może służyć również jako "wołarka" pojedynczych rawów (z możliwością wykonania pseudo hdra).
    Ostatnio edytowane przez helmuth ; 15.07.19 o 09:47
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  8. #8
    | OlyJedi Awatar Hrr
    Dołączył
    May 2009
    Mieszka w
    Las Palmas
    Posty
    736
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    W oknie wyboru nie pokazuje orf-ów z M10. Muszę podejrzeć zdjęcia w innym programie, żeby w Aurorze wybrać te właściwe.
    Sprawdziłem, że otwiera arw i rw2.
    Wynikowy HDR nie jest przesadnie "shadeerowany" ale jakby przekolorowany. Można jednak suwaczkami skorygować.
    Program nieźle spisuje się przy wołaniu pojedynczego rawa
    na ustawieniach domyślnych: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101a.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	11,68 MB
ID:	208377 i posuwaczkowane: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	208376
    Tylko czy do tego zdjecia potrzebny był HDR?
    Pozdrawiam

    Zapraszam na Instagrama

  9. #9
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Dołączył
    Feb 2008
    Mieszka w
    Trochę tu, trochę tam
    Posty
    10.861
    Siła reputacji
    250
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hrr Zobacz posta
    Tylko czy do tego zdjecia potrzebny był HDR?
    Gdybyś przeczytał dokładnie, pewnie nie zadałbyś tego pytania. Powtórzę więc:
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Program nieźle spisuje się przy wołaniu pojedynczego rawa
    na ustawieniach domyślnych: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101a.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	11,68 MB
ID:	208377 i posuwaczkowane: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	208376
    Nie jest to HDR tylko wywołane jedno zdjęcie przy pomocy Aurory.
    Kto chce, może się pobawić rawem.
    P6090051.ORF
    W moim wątku numer zdjęcia jest w nazwie pliku.
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy

  10. #10
    Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andtor2
    Dołączył
    Apr 2009
    Posty
    7.955
    Siła reputacji
    197
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    ...Wynikowy HDR nie jest przesadnie "shadeerowany" ale jakby przekolorowany. Można jednak suwaczkami skorygować.
    Program nieźle spisuje się przy wołaniu pojedynczego rawa
    na ustawieniach domyślnych: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101a.jpg
Wyświetleń:	66
Rozmiar:	11,68 MB
ID:	208377 i posuwaczkowane: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P1300101.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	208376
    Jednak przepalenia zostały (na czerwono oznaczone w LR):
    Nazwa:  zrzut ekranu.jpg
Wyświetleń: 191
Rozmiar:  990,7 KB


    Może trzeba by bardziej się zagłębić w ustawienia programu.
    Te miejsca na czerwono maja składowe RGB po 255.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.