Witam, mam pytanie, czy da się zamontować obiektyw z systemu E-mount do Olka om-d? nie widziałem takich adpterów tylko u chińczyka, słyszałem że nie zadziała ponieważ inna jest odległość matrycy?
Witam, mam pytanie, czy da się zamontować obiektyw z systemu E-mount do Olka om-d? nie widziałem takich adpterów tylko u chińczyka, słyszałem że nie zadziała ponieważ inna jest odległość matrycy?
Dla Sony-E odległość ta (tzw. odległość rejestrowa) wynosi 18mm, dla m4/3 19.25mm. Aby więc obiektyw od Sony ostrzył po założeniu do m4/3 na nieskończoność musiałby być zamontowany o 1.25mm bliżej matrycy niż oryginalne obiektywy m4/3. Mechanicznie tak się nie da i albo adapter będzie zawierał dodatkową optykę (tak jak adaptery Nikon-M42) która niestety będzie w jakimś stopniu pogarszała właściwości obiektywu, albo nie będzie ostrzył na nieskończoność. W niektórych zastosowaniach (np. makrofotografia czy fotografia portretowa) brak ostrzenia na nieskończoność nie przeszkadza i taki adapter mógłby być użyteczny. Maksymalna odległość na jaką będzie ostrzył obiektyw będzie zależała od ogniskowej - adapter będzie działał jak pierścień pośredni o grubości równej sumie grubości adaptera i różnicy odległości rejestrowych systemów - im dłuższa ogniskowa obiektywu tym maksymalna odległość ostrzenia będzie większa.
Ostatnio edytowane przez wyszomir ; 1.02.19 o 19:16
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki, a np obiektywy fujifilm? co byście polecali do portretów może być używany... albo cos rozsądnego do m43?
System Panasonic ma taki sam więc tam obiektywy pasuja bez problemu, a cos innego wartego uwagi?
Ostatnio edytowane przez DamianS82 ; 1.02.19 o 19:23
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Meike ma coś ze dwie osoby na forum. Podobno ciężko się ostrzy. No i jest tani.
Helios 40 jest ponoć genialny ale ponad tysiaka trzeba wyłożyć.
Jupiter 9 w wersji M42 jest krótszy niż ten co zaprezentowałem.
Jak chcesz mieć dobrze to Samyang 85/1,4
Jak masz kasę to oryginalny mZD 75/1,8
Tanio mZD 45/1,8
Popatrz tu i coś wybierz -->> https://forum.olympusclub.pl/forums/...tywy-micro-4-3
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Są dwie sigmy że światłem 1,4 produkowane dla Sony e i m43. W tym jedna 56mm. Wydaje mi się że jest usługa wymiany bagnetu. Głowy nie dam, nie mam jak sprawdzić.
ok musiałbym kupic ok 50mm żeby na m43 wyszło ok 80 po przeliczeniu?