Strona 15 z 59 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 587

Wątek: Olympus OM-D E-M1X

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Podpięte 60mm makro pod EM1X będzie wyglądać dość oryginalne....

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Olympus nie wprowadził tego aparatu dla makro, tylko w innym celu o czym mówi w materiałach promocyjnych. Do stosunkowo dużego obiektywu tele, całkiem fajna puszka. W systemie jest ogrom puszek, w tym świetnie komponujących się z 60mm. Chociaż, gdybym np. gdzieś wygrał z największą przyjemnością używałbym tego aparatu do makro, choćby ze względu na podobno świetny system AF, na pewno lepszy niż w gx80.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ten aparat nie robi lepszych zdjęć niż pierwszy em1 a pierwszy em1 robi gorsze zdjęcia niż em5 równia pochyła

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Argument trochę w stylu: wolę skrzynię 4-biegową niż 6-biegową, bo u mnie na wsi na polnej drodze i tak da się pojechać maksymalnie 30 km/h

A co stoi na przeszkodzie wrzucić niższy bieg w skrzyni z większą ilością biegów (czyt. bardziej przymknąć obiektyw w aparacie z większą matrycą)?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Oczywiście, że ludzie będą kupować. 13 kafli to dużo, ale niejeden amator wydaje tyle na swoje zabawki. W końcu tych fulfrejmów za podobne, a nawet i większe pieniądze, też nie kupują sami zawodowcy. W mig pojawią się na YT unboksingi, testy, recenzje i vlogi kręcone E-M1X, w których jakiś hipster będzie pokazywał, jak cały dzień się obija i nic nie robi. Tylko czy to będzie taka skala sprzedaży, aby Olek się udźwignął? Śmiem wątpić.
    To, nie może się udać. Stara technologia w wielkim i ciężkim body z przeznaczeniem do profesjonalnej fotografii sportowej i przyrodniczej (za materiałem promocyjnym) do którego nie ma jasnej optyki o długich ogniskowych i wszystko za $2999. Dziwię się Olympusowi i nie potrafię zrozumieć ich polityki. Gdyby chciano zwiększyć sprzedaż wystarczyło wypuścić E-M1MkIII z jeśli nie nową, to na nowo oprogramowaną matrycą, ulepszoną stabilizacją, dwoma nowymi procesorami (IMO element równie ważny, co matryca), nowym systemem AF, rozbudowanym trybem video (rozbudowany video mode odpowiada w dużej części za sprzedaż aparatów segmentu mirrorless), nowoczesnym EVF, ekranem zewnętrznym wykonanym w technologii OLED, wydajniejszym zasilaniem. Takie body w cenie $1999 miałoby rację bytu i mogłoby konkurować z produktami Panasonica oraz Fujifilm.
    Ostatnio edytowane przez kot ; 27.01.19 o 12:07

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Argument trochę w stylu: wolę skrzynię 4-biegową niż 6-biegową, bo u mnie na wsi na polnej drodze i tak da się pojechać maksymalnie 30 km/h

A co stoi na przeszkodzie wrzucić niższy bieg w skrzyni z większą ilością biegów (czyt. bardziej przymknąć obiektyw w aparacie z większą matrycą)?
    Obiektyw można przymknąć w aparacie z każdą matrycą. Tak samo przymknięty na mniejszej matrycy nadal da większą GO. Dlatego przykład ze skrzynią biegów jest chybiony.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jagger Zobacz posta
    Ten aparat nie robi lepszych zdjęć niż pierwszy em1 a pierwszy em1 robi gorsze zdjęcia niż em5 równia pochyła
    Zdjęcia robimy my, a nie nasze sprzęty.
    Nie ma aż tak wielkiej różnicy pomiędzy pierwszymi E-M1 i E-M5
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Większa matryca nie jest wg "zawsze" lepsza. To czy jest lepsza czy gorsza zależy od zastosowania.
    Większa matryca nie zawsze jest lepsza, tylko czasami. A przy tym nigdy nie jest gorsza. Czyli jest lepsza

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Obiektyw można przymknąć w aparacie z każdą matrycą. Tak samo przymknięty na mniejszej matrycy nadal da większą GO. Dlatego przykład ze skrzynią biegów jest chybiony.
    A do jakiej wartości przymykasz obiektywy? Rozumiem, że do oporu, skoro już bardziej by się przymknąć nie dało.

Cytat Zamieszczone przez kot Zobacz posta
    Gdyby chciano zwiększyć sprzedaż wystarczyło wypuścić E-M1MkIII z jeśli nie nową, to na nowo oprogramowaną matrycą, ulepszoną stabilizacją, dwoma nowymi procesorami (IMO element równie ważny, co matryca), nowym systemem AF, rozbudowanym trybem video (rozbudowany video mode odpowiada w dużej części za sprzedaż aparatów segmentu mirrorless), nowoczesnym EVF, ekranem zewnętrznym wykonanym w technologii OLED, wydajniejszym zasilaniem. Takie body w cenie $1999 miałoby rację bytu i mogłoby konkurować z produktami Panasonica oraz Fujifilm.
    Podejrzewam, że przy technologii, jaką obecnie dysponuje Olek, nie dało się tego zrobić w rozmiarze starego E-M1. Przypomina mi to trochę szkaradnego mikrośrednioformatowca GFX 50S, którego bebechy zajęły tak dużo miejsca, że Fuji musiało mu dorobić "garba", w którym mieścił się akumulator. Minęło parę miesięcy i pojawił GFX 50R z tymi samymi bebechami, w którym jakimś cudem wszystko się już zmieściło. Będą więc mniejsze puszki Olka, nie martwcie się. Olek wie, że popełnił falstart z miniaturyzacją, ale coś musiał pokazać... Cena E-M1X na szczęście jest taka, że kupią go gadżeciarze, a nie przeciętni użytkownicy, którzy za chwilę żałowaliby, że Olek wypuści w zasadzie to samo, tylko tańsze i w mniejszej formie.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 27.01.19 o 12:14

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria
    Tych gadżeciarzy można było zachęcić ewentualnie wypuszczając EM1x i nowe , duże 150-400 . Sprzedawać jako zestaw , pewnie by się wielu nabrało. W przypadku premiery samego body , to już nie wiem czym sobie tłumaczyć jego zakup.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    A nie można sobie podpiąć jakiegoś bardziej klasycznego i jaśniejszego teleobiektywu z telekonwerterem? Nagle wszyscy zapragnęli 800 mm ekw.? W innych systemach raczej takich szkieł nie ma (przynajmniej nie dla przeciętnego zjadacza chleba) i jakoś nie zauważam zbiorowej rozpaczy z tego powodu.

Uprawnienia umieszczania postów