Strona 14 z 59 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 587

Wątek: Olympus OM-D E-M1X

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jeżeli ktoś potrzebuje gładkich zdjęć na 12.000 ISO, to nie kupuje m4/3, ale rozgląda się np. za FF. Nie rozumiem dlaczego to jest takie ważne. To tak jakby na forum o F1 narzekali, że ciągnik i tak lepiej jeździ w błocie. Ktoś potrzebuje jeździć w błocie kupuje traktor i jest zadowolony.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    276
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    No to już wiadomo ile potrafi ta matryca i dwa procesory:

https://www.dpreview.com/reviews/ima...01572427501548

Zobaczcie wysokie ISO w JPEGu w porównaniu do G9.
    Tu:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...70894280458965
    Wyraźnie widać, że jednak detale w G9 lepiej wypadają. Większa kontrastowość w Olku "zabija" szczegóły.
    Ostatnio edytowane przez DzejPi ; 27.01.19 o 09:12

Animator
    Mieszka w
    Pszczyna
    Siła reputacji
    67
    Moja galeria
    @psl no właśnie, dlaczego ktoś ma kupić E-M1X jeśli za mniejsze pieniądze dostanie A7III? Albo Nikona Z6, albo XT-3?
    Aparat z mniejszą i gorszą matrycą, za to o wielkich gabarytach i sporej masie.

Cała idea m4/3 gdzieś uleciała...
    Ostatnio edytowane przez stpman ; 27.01.19 o 09:01

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stpman Zobacz posta
    @psl no właśnie, dlaczego ktoś ma kupić E-M1X jeśli za mniejsze pieniądze dostanie A7III? Albo Nikona Z6, albo XT-3?

Znajdą się tacy co kupią, to tak jak z samochodami, bo zakupy często nie mają nic wspólnego z logiką.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Oczywiście, że ludzie będą kupować. 13 kafli to dużo, ale niejeden amator wydaje tyle na swoje zabawki. W końcu tych fulfrejmów za podobne, a nawet i większe pieniądze, też nie kupują sami zawodowcy. W mig pojawią się na YT unboksingi, testy, recenzje i vlogi kręcone E-M1X, w których jakiś hipster będzie pokazywał, jak cały dzień się obija i nic nie robi. Tylko czy to będzie taka skala sprzedaży, aby Olek się udźwignął? Śmiem wątpić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez DzejPi Zobacz posta
    Tu:
    https://www.dpreview.com/reviews/ima...70894280458965
    Wyraźnie widać, że jednak detale w G9 lepiej wypadają. Większa kontrastowość w Olku "zabija" szczegóły.
    Zgadza się, ale dotyczy to pliku JPG (nie wiadomo jaki poziom tego odszumiania był ustawiony w puszkach, wyższy poziom - mniej detalu). Jak przełączymy tam na RAW już takie oczywiste to nie jest. Na fragmentach jednolitej powierzchni szum z panasa jest większy (zwłaszcza szum kolorowy), detal praktycznie jednakowy.
    Tu można tylko powiedzieć (dla JPG), że algorytm odszumiania w puszce panasa lepiej sobie poradził z szumem zachowując detal.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 27.01.19 o 10:42
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stpman Zobacz posta

Nie uważam,że większa matryca jest lepsza. To mit. Jeżeli chcesz robić zdjęcia ślubne albo portrety, to zgoda. Jeżeli robisz zwykle zbliżenia 700% małych listków, to też. Jeżeli natomiast wolisz makro czy mocne tele, to już uważam mniejszą matrycę za zaletę (zwłaszcza z małym gabarytowo obiektywem tele). Dla większości zastosowań, to zupełnie nie ma znaczenia jaka matryca, bo efekty nierozróżnialne (no chyba,ze walisz foty tylko do wielkoformatowych wydruków lub mocno kadrujesz). To czy matryca mniejsza/większa (m4/3, APSC, FF) jest lepsza lub gorsza zależy od zastosowania, a w większości przypadków zdjęć "amatorów" to zupełnie bez znaczenia.

Idea m4/3 uleciała, bo jedna puszka jest duża? To już nie ma znaczenia,że jest całe mnóstwo małych, maleńkich,średnich i jakich tylko chcesz do wyboru? Do tego ogrom obiektywów, które w porównaniu do konkurencji są mikroskopijne? Jedna duża puszka w systemie (przeznaczona dla wąskiego odbiorcy o czym mówi sam Olympus) wszystko przekreśla wg Ciebie?
    Ostatnio edytowane przez psl ; 27.01.19 o 11:23

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Większa matryca zawsze jest lepsza przy tej samej technologii i przy stosowaniu szkieł o tej samej jasności. Kwestia tylko tego, ile jesteśmy w stanie zapłacić i ile kilogramów dźwigać ze sobą. Dlatego sprzęty, w których stosuje się mniejsze matryce, powinny być albo bardziej przystępne cenowo, albo mniejsze. Do tej pory tak właśnie było.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Większa matryca zawsze jest lepsza przy tej samej technologii i przy stosowaniu szkieł o tej samej jasności. Kwestia tylko tego, ile jesteśmy w stanie zapłacić i ile kilogramów dźwigać ze sobą. Dlatego sprzęty, w których stosuje się mniejsze matryce, powinny być albo bardziej przystępne cenowo, albo mniejsze. Do tej pory tak właśnie było.
    Dokładnie !

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ja na przykład odczułem korzyść z mniejszej matrycy m4/3 w stosunku do APSC w fotografii makro. Przy zastosowaniu podobnych obiektywów, o podobnej jasności mam znacząco większą głębię ostrości, co jest bardzo przydatne. Większa matryca nie jest wg "zawsze" lepsza. To czy jest lepsza czy gorsza zależy od zastosowania. Plus to o czym piszesz czyli wielkość zestawu.

Uprawnienia umieszczania postów