Ale to są wszystko takie niuanse że różnica między jednym a drugim korpusem powinna wynosić 100 złotych.... ten system doszedł do ściany. Lepiej nie można
Ale to są wszystko takie niuanse że różnica między jednym a drugim korpusem powinna wynosić 100 złotych.... ten system doszedł do ściany. Lepiej nie można
Panas ma więcej detalu, Olek ma ostrzejsze krawędzie. Dla mnie Panas wygrywa.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Osobiście wolę porównać RAW-y dlatego przełączyłem tam na RAW. Z Olka jest lepiej mz. na tym wysokim iso, ale nie jest to jakaś wielka różnica.
Jak już tak porównujemy to przełączyłem do porównania na bezlusterkowca Nikon Z6 i tu już różnica bardzo duża (na tym iso 12800 ) na niekorzyść olka. Z6 tańszy, mniejszy, lżejszy i pełno klatkowa matryca.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Bo nie pomyśleli ile M.Zuiko 150-400/4.5 może kosztować.
https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1210734-REG 5-6x więcej niż M.Zuiko 300/4 to raczej nie...
Ale maja szerokie pole manewru przy ustalaniu ceny![]()
Ostatnio edytowane przez dcs ; 26.01.19 o 22:50
Różnice są minimalne,raz ciut lepiej Olek, raz ciut lepiej Panas.
Zważywszy na różnice w cenie... Bez komentarza...
Powtarzam ten aparat byłby ok, gdyby cena była powiedzmy o 1000zł wyższa niż za E-M1MkII.
Przecież to w 90% właśnie E-M1MkII z dołożonym gripem i ciut unowocześniony.
Stary wizjer, stary ekran, stara matrycą...
W JPEGu Panas lepszy...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Cholibka, Panas G9 kosztuje 5.5k zł, nowy Olympus 13.5k zł...
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Cholibka, Panas G9 kosztuje 5.5k zł, nowy Olympus 13.5k zł...
Fuji X-T3 kosztuje 6.3k zł...
Na porównaniach, chyba jednak Olek jest nieco lepszy, jednorodne płaszczyzny ma bardziej jednorodne, lepiej zaznaczone krawędzie, włosy, to raczej w obu jest pacia, ciężko coś oceniać, paprotki-liście też pacia w obu. Różnice nie są wielkie na tak dużej czułości. Cena? Foto, to dla mnie hobby, w tej chwili nie widzę zastosowania u siebie więc jest mi obojętna. Jednakowóż hobbysta nie ocenia cen, on zbiera kasę gdy uzna, że musi coś nabyć, bo nie może bez tego czegoś żyćTego się trzymam i będę trzymał w przyszłości. Zacząłem zbierać kasę ... na kolejne jasne stalki.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Jeszcze rzuciłem oczkiem na porównanie G9 do E-M1 MII, na Optycznych, G9 jest tam nieco niżej oceniany od Olka, a przecież teraz mamy model nieco poprawiony w stosunku do E-M1, szczególnie AF Olek ma lepszy. Bezpośrednio Panasonica i Olympusa M1X nie da się więc porównać cenowo, samo ISO, to za mało.
jest dobrze
Tu macie zdjęcia i film:
https://www.photographyblog.com/revi...preview_images
Najważniejsza jest historia.
"Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid