Ostatnio edytowane przez epicure ; 14.01.19 o 11:06
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Obrazek z Fuji albo się kocha albo nienawidzi. Moim zdaniem najlepszy obrazek z Fuji skończył się na kompakcie X10. Potem jest już cukierkowo z domieszką magnaty. Mnie ten obrazek nie podchodzi, ale dwie stare puszki Fuji sobie zostawiłem - X-M1 i X-E1. Czasem używam. Natomiast jakość to już osobna sprawa - wiadomo - Olek dostaje tu baty. Ale jeśli chodzi o oddanie barw to tutaj moim zdaniem plus dla Olympusa za naturalny BB. I właśnie dla niego postanowiłem wejść w ten system. Szkoda że Olek tak uparcie trzyma się m4/3, bo skoro był w stanie wycisnąć tyle z tak małej matrycy to strach pomyśleć ile mógłby wycisnąć z APSC. (choć zapewniają że E-M1X ma przewyższać topowe sensory APSC) Sami się zapędzają w kozi róg. Premiera E-M1X niewiele tu zmienia, bo niby dla kogo ma być ta puszka? Dla fotografów sportowych i ptasiarzy stabilizacja raczej wiele nie da, tam liczy się użyteczne wysokie ISO i jasne szkła. A jeśli taki fotograf będzie miał wybór między m4/3 a ff to jego wybór raczej będzie oczywisty, tym bardziej jeśli spojrzymy na wielkość, wagę i sugerowaną cenę E-M1X. Więc albo Olek naprawdę wycisnął wszystkie soki z tej matrycy i zamknie wszystkim usta lepszym ISO niż w X-T3 jak się chwalą, albo pogrąży się jeszcze bardziej...
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
O obrazku z Fuji słyszałem już wszystko: za dużo magenty, zbyt niebiesko, zbyt żółto, zbyt zielono, zbyt kolorowo, zbyt blado... Miałem X10 i kilka późniejszych modeli z różnymi typami matryc i na przestrzeni lat nie dostrzegłem żadnych znaczących różnic w kolorystyce wykraczających poza sporadyczne odchyłki AWB.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zapewne ten sam zestaw co przy normalnym trzymaniu aparatu masz pod kciukiem.
Ten jest powielony dla wygody przy pionowej obsłudze aparatu.
W końcu to korpus " PROFI "
![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Ja to bym nacisnął i sprawdził![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||