Strona 13 z 40 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 395

Wątek: Olympus E-M1X - plotki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Migawka centralna musiałaby być w obiektywach.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stpman Zobacz posta
    Mnie bardziej zastanawia zmiana nazewnictwa. Dlaczego dodano do nazwy "X" a nie "MkIII"?
    A coś jeśli po E-M1X, który ma być swoistym "pokazem mocy" Olka dostaniemy kolejne wcielenie E-M1 i E-M5?

X w matematyce - niewiadoma.
    W fotografii - ?????????????
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Teraz wszystkie SUV-y mają X
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria
    Ciekawe, który producent pierwszy oznaczy model swojego aparatu symbolami XXX.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Olek zrzyna nazwy z Canona, są piątki, są jedynki i teraz jest X.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z drugiej strony u wszystkich producentów w ostatnich latach wyhamował postęp w jakości obrazu.
    Też tak oceniam. W sumie APS-C sie zatrzymało na 20-24 Mpx a FX .. na tez tylu, poza jednym u każdego producenta wielomegapikselowcu.

Cytat Zamieszczone przez wyszomir Zobacz posta
    Być może do takiej proporcji boków skłoniły ich mniejsze problemy z telecentrycznością - przy tej samej powierzchni matrycy dla 4:3 przekątna obrazu jest mniejsza, a więc kąty padania światła na matrycę w rogach obrazu mniej odbiegają od kata prostego. W przypadku aparatów analogowych nie miało to dużego znaczenia, przy matrycach cyfrowych było (szczególnie w początkowym okresie rozwoju technologii) istotnym problemem.
    Olek mocno to na początku akcentował w reklamach. Ale pewnych rzeczy nie docenił- rozwoju technologii i mikrosoczewek na matrycy, a pewne przemilczał. przecież telecentrycznośc mozna osiagnąć nawet przy duzych matrycach, o ile sie zrobi duże obiektywy (co udowadniają Canon R i Nikon Z). Zresztą telecentrycznośc nie stanowiła większego problemu przy mniejszym bagnecie np Nikon F. To bardziej kwestia proporcji przekątna matrycy do wielkość otworu bagnetu. Myslę, że olek padł ofiarą przekonania (silnej u japońców) o tym,, że mniejsze jest lepsze i bardziej przyszłościowe. W fotografii najpierw był wielki format, potem MF, potem FF, a skoro w cyfrze uzyskuje sie lepsze wysokie ISO niż za analoga to uznano, że następny krok to jeszcze mniejszy format,stąd 4/3. Pamiętajmy że olek za analoga robił najmniejsze lustrzanki. Pentax podobnie ( i Pentax najpóżniej wszedł w cyfrowy FF). Canon i Nikon robili aparaty coraz większe. Nikon FM by mały, ale wiele lat później robiono Nikona F5 - to kobyła. Olek i Pentax nie poszli w te stronę.

Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    OLYMPUS mógłby pozycjonować się jako system dla amatorów i drugi wybór profesjonalistów- prezentując aparaty które może dają nieco gorszy obrazek- choć nie na monitorze, ale za to są małe i lekkie. Trzeba trylko przekonać klientów, że daje znacznie większe możliwości niż smartfon....
    Moje przekonania są niestety bardzo pesymistyczne jesli chodzi o sprzęt fotograficzny. Specjalistyczny i profi się ostanie najdłużej choc będzie bardzo drożał. Natomiast amatorski będzie wymierał. Najszybciej wymrą najmniejsze formaty. Wymieranie będzie długie, bo jest tego sprzętu na świecie ogromna ilość. Załatwia to komórki z AI. i to AI jest w tym wszystkim najistotniejsze.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Migawka centralna musiałaby być w obiektywach.
    Niekoniecznie. Były aparaty małoobrazkowe z migawką centralną w body. Ale bardzo wątpię by powrócono do tego rozwiązania. M.in za sprawą czasów. Teraz sięgają 1/2000 s, przy mniejszym otworze pewnie mogli by dojść do 1/4000, ale jesli się ma chrapkę na 1/16000 to centralną trzeba sobie odpuścić.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 5.01.19 o 22:35

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    W emulsjach fotograficznych tez był spory postęp -podobnie jak w matrycach widoczny w zwiększaniu ISO
    i tendencja do wprowadzania mniejszych formatów
    jednak te mniejsze od małego obrazka
    https://en.wikipedia.org/wiki/Disc_film
    https://en.wikipedia.org/wiki/110_film
    https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Photo_System
    miały krótki żywot lub nie zyskały takiej popularności jaką miał 135.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Canon, Nikon, Olympus, Sony walczą na rynku foto jak rycerze, zakuci w swoje stalowe zbroje, wymachując wielkimi obiektywami niczym maczugami. Tymczasem Samsung, Huawei, Google walczą w kosmosie na miecze świetlne. Można śmiać się z softwarowych sztuczek w fotografii mobilnej ale dynamiczny rozwój procesorów i algorytmów przy jednoczesnym zastoju w postępie technologii matryc nie napawa optymizmem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    ... wymachując wielkimi obiektywami niczym maczugami. ...
    I to jest prawdziwy problem, a nie nowe matryce. Prawda jest taka, że obecnie, to obiektywy gonią matryce, a nie odwrotnie. Myślę, że rozwiązanie tego problemu będzie bardziej softwarowe niż optyczne. Np. takie SF: dwa zdjęcia z prostych szkiełek 24 i 70/f8 dostarczą wystarczająca ilość danych, żeby obliczyć obraz dla dowolnej kombinacji jasności i ogniskowych z zakresu 24-70.
    W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
    Aktualnie odpoczywam na autobanie.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Poczekajmy aż wprowadzą do komórek pixel shift i nagle się może okazać, że telefony nie tylko podgryzają rynek małych kompaktów ale tych z matrycami 1" czy 4/3" też.