Strona 17 z 40 PierwszyPierwszy ... 7151617181927 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 395

Wątek: Olympus E-M1X - plotki

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Priorytety fotografów są różne. Nie rozumiem po co deprecjonować olka gdy ktoś robi zdjęcia tylko (albo najczęsciej) przy dobrym świetle. Generalnie wtedy ma się najlepsze efekty, więc w czym problem?
    Natomiast druga strona musi zrozumieć, że część ludzi chce móc wykonać jak najlepsze zdjęcia bez względu na warunki i to jest dla nich priorytetem.
    Jak sie na to tak popatrzy to chyba nie ma powodów by się spierać.

Oczywiście aż tak proste to to wszystko nie jest, bo dochodzą preferencje dotyczące np małej GO, małych rozmiarów sprzętu (body+obiektyw) itd itd. Jest takie mnóstwo opcji. Nie ma sprzętu najlepszego bezwzględnie. Można rozmawiać o tym co jest najlepsze gdy ktos ma określone preferencje, zajmuje się określoną tematyką zdjęć (no i ma na to pewien budżet). Sęk w tym, że sporo osób chce czegoś uniwersalnego, tzn takiego czym obskoczy ze 3 dziedziny foto i tu się zaczynają schody. No ale zawsze coś jest tą dziedziną nr 1, nr 2 i 3, stąd wybór tego a nie innego body/systemu/szkieł. każdemu wg (innych) potrzeb.

Awatar Hiszpan63
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Canon na piersi , też nie czyni z nikogo profesjonalisty . Ja nie dyskutuję o pieniądzach . I nie chodzi o zawartość mojego czy kogokolwiek portfela . Każdy decyduje na co go stać lub też na co go nie stać . Jeżeli coś mi nie pasuje , nie jest akceptowalne , to to zmieniam bez żalu i płaczu . Dywagacje że coś powinno być inaczej zalatują czystą polityką mas , której nikt z rządzących do głowy nie bierze .

... swoją drogą , po co jeszcze robicie zdjęcia tymi fatalnymi olympusami ?? ... czy nie pora odkładać talary do skarpety ??

PROszkła, PRObody, PROceny... gdzie tu miejsce dla amatora?. Generalnie widzę spora nerwowość przy okazji premiery M1X... oby nie skonczylo sie jak z NX1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hiszpan63 Zobacz posta
    ... swoją drogą , po co jeszcze robicie zdjęcia tymi fatalnymi olympusami ?? ... czy nie pora odkładać talary do skarpety ??
    Fotografuję E-M10-tką w pierwszej wersji i nie widzę żadnego powodu do zmiany na nowy model.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    A ja fotografuję E-1 . I od wielu lat z zaciekawieniem czytam wątki sprzętowe o kolejnych upadających systemach Olka...? Przepełnia mnie zdziwienie, że pomimo ciągłych narzekań na cyfrowe matryce Olympusa, nadal tu tylu użytkowników. Bo ja to z sentymentu tu jestem... Dawno doszedłem do wniosku, że to nie sprzęt mnie ogranicza...

Pozdrawiam tych zawodowo i tych hobbystycznie fotografujących Olkami .

PS. Znam tylko OM i E-system Olympusa. Skoro szeptacie o możliwej śmierci m4/3 , być może będzie mi dane go poznać kiedyś .

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria

Nie było Cię tu w latach mniej więcej 10-13, gdy naprawdę trudno było polecać sprzęt Olympusa. Nawet w entry level. Dzisiaj nie jest źle, choć brak następcy E-M5 ver II i zapowiadane gabaryty ( i cena) nowej puszki stawiają pytania o to, czy skośnoocy nie brną w ślepą uliczkę.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Canon na piersi , też nie czyni z nikogo profesjonalisty . Ja nie dyskutuję o pieniądzach . I nie chodzi o zawartość mojego czy kogokolwiek portfela . ...
    Wiesz, coraz częściej zaczynam zastanawiać się który ze swoich aparatów zabrać i coraz częściej pada u mnie nie na Olka...
    A o innych portfelach i ich zawartości, w ogóle nie jest to miejsce, by tutaj o tym dyskutować.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Canon na piersi , też nie czyni z nikogo profesjonalisty .
    Co to znaczy Canon? Canon 2000D na pewno nie czyni z nikogo profesjonalisty.
    Canon 1Dxmk2 mówi nam o tym, że kogoś stać na ten aparat, a nie że jest profesjonalistą.
    Znam fotografa (?) z mojej małej mieściny, który posiadając kilka flagowych nikonów, kilka supertele ma w sprzęcie powyżej 100.000 zł. Jest hobbystą. Aha, ma ... 2 droższe hobby niż fotografia i nie pytajcie jakim autem jeździ na co dzień, a jakie stoi w garażu..
    Za to znam profesjonalnego fotografa (osoba, która się zajmuje zawodowo fotografią, utrzymuje się z tego), który do niedawna miał Nikona D90, innego co miał baaaaardzo długo Nikona D70 i przeszedł na .. Hasela H4D, po czym go sprzedał. Patrząc jedynie na sprzet to można się zdziwić. Szuflady są głupie.

| OlyJedi Awatar wyszomir
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    390
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Sugerujecie, że w zestawie X + 150-400 będzie problem z brakiem telecentryczności?
    Nie sądzę. Brak telecentryczności jeśli wyłazi to najczęściej przy krótkich ogniskowych.
    Pozdrawiam!
    Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)

Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sten Zobacz posta
    Ta fala hejtu na "Olka" i ta zażarta dyskusja na Optycznych o czymś świadczy, że Olki w sobie mają coś czego inne aparaty nie mają. Fotografowie ze sprzętem za 30 tysi nie mogą sobie darować,że zdjęcia z takich maluchów m 43 nie są o wiele gorsze, ale porównywalne.
    Moim zdaniem nie ma żadnej "fali hejtu"... Gdyby tak było to na miejscu szefostwa i akcjonariuszy Olympusa byłbym bardzo zadowolony.
    Niestety jest gorzej, mówi się od mało do bardzo mało. Czasem ktoś poleci początkującemu i tyle. Są miejsca poświęcone dyskusjom o sprzęcie foto gdzie nazwa tego producenta nie występuje.
    I uwierz bądź nie ale ludziom, którzy siedzą w innych systemach i wydali na nie tych kilkadziesiąt tysięcy (jak w moim przypadku) totalnie grzmi co daje porównywalne efekty . To po prostu w ogóle nie jest powodem do zmartwień.....
    Dla mnie jeśli już coś ma znaczenie w innym systemie to jego witalność - bo nie ma nic gorszego dla nas użytkowników niż znikanie konkurencji.