Już wprowadzili pixel shift. Dzięki niemu Google Pixel III uzyskuje "teleobiektyw", mając tylko jeden obiektyw szerokokątny.
Już wprowadzili pixel shift. Dzięki niemu Google Pixel III uzyskuje "teleobiektyw", mając tylko jeden obiektyw szerokokątny.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Tą metodą, to nawet zooma można zrobićObawiam się, że to jest obowiązujący kierunek rozwoju. Obecne parcie na wielkie szkła doskonałej jakości jest tylko chwilowe.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
Obawiam się, że fizyki nie da się oszukać. Przykładowo "tradycyjny" zoom cyfrowy jest dla mnie kompletnie nie do przyjęcia.
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Zgadzam się, ze wraz z rozwojem technologii mają coraz mniejsze znaczenie, ale w momencie wprowadzania nowego standardu telecentryczności się obawiano. A potem już trudno było nagle zmienić proporcje obrazu - zarówno ze względów technicznych (winietowanie przy większej przekątnej matrycy) jak i marketingowych.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Obawiam się, że przesadne zainteresowanie telecentrycznością było tylko elementem olkowej mitologii. Takim samym jak to, że przysłony się nie przelicza.
W internecie nie szukam miłości i akceptacji. Te tematy załatwiam w realu. W internecie szukam partnerów do dyskusji.
Aktualnie odpoczywam na autobanie.
I jeszcze odległości rejestrowej - im większa tym mniejsze problemy z telecentrycznością, ale z kolei większe problemy z konstruowaniem obiektywów o krótkich ogniskowych.
Zaś co do bagnetu Nikona F (nie wiem dlaczego podajesz go jako przykład małego bagnetu) - powstawał on w odległych czasach analogowych - przy materiałach analogowych skutki braku telecentryczności ograniczały się do nieco słabszej ekspozycji rogów kadru w stosunku do jego centrum, w przypadku matryc cyfrowych problem jest znacznie większy.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Nigdy nie widziałem w reklamach czy broszurach o micro 4/3 przechwałek o telecentryczności![]()
No bo to było "hasło reklamowe" E-Systemu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb