Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Wątek: Lampa TUMAX DPT386AFZ-O

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    dobrze ją dociśnij w sankach, poza tym weź pincetkę i powyciągaj jej styki (delikatnie). Moja tez nie błyskała bo styki sie nie stykały. Nie błyskała, choć wyzwalając ją z przycisku na lampie działała. Na to, że źle styka wpadłem robiąc przypadkiem zdjęcie ze skierowanym aparatem do dołu. Owszem nawet kiedy styki nie stykały miałem poprawnie wyświetlane wartości ustawień aparatu na wyświetlaczu lampy. Przyjrzałem się stykom z lampy i zauważyłem, że jeden z nich jest mniej wysunięty i gorzej sprężynuje.

A teraz trochę pochwał.
    Zrobiłem z tą lampą 400 zdjęć na konferencji naukowej. Na te 400 fot wystarczyło mi 2 komplety baterii z leclerca (eko+)(jeszcze drugi komplet działa). Na te 400 zdjęć może z 10 lampka źle naświetliła (prześwietliła), reszta jest świetna. Jak na lampę za tą kasę jestem bardziej niż zadowolony
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 3.07.08 o 13:08

Malik
    Gość
    Heh.. dzięki dzemski. Było dokładnie tak jak napisałeś.
    Cholerny styk :-/
    Lampa działa aż miło.

| OlyJedi Awatar sam13
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Malik: szkoda że Ci nie pomogłem jak pisałem ale jak widzisz to na forum Olka jest spora grupa ludzi, na których mozna liczyć

Teraz ciesz sie z zakupu trzaskajac fotki bo choć to nie lampa Olka to jednak całkiem dobra

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Bardzo bym prosił o informację czy lampą Tumax DSL386AF -O da się "błyskać" w krótszych czasach migawki w celu np doświetlenia pod słońce bo z tego co wyczytałem a zupełnie się na tym nie znam to lampa ta działa do czasów 1/160 sekundy. Instrukcja którą znalazłem w necie mi tego nie tłumaczy http://www.icorpandtumax.com/download.php a cena w porównaniu z FL-36 jest praktycznie identyczna ~400zł Tumax do 480 za FL ale przewaga to 4 baterie i wbudowany dyfuzor i odbłyśnik a że robię tylko zdjęcia samochodów w spoczynku głównie po zmroku (co ma miejsce w zimie już po 15) to specjalnie mi nie zależy na innych bajerach- chyba że uważacie że do tego celu ta lampa się nie nadaje ?
    Zdjęcia robię głównie kitowym 14-42 rzadko 40-150 a docelowo chce kupić 14-54 (body 510). Sporadycznie tzn raz na rok czy dwa trafi się jakiś ślub czy inna impreza - dlatego pytam, a jeśli lampa nie wypali to zawsze można później zainwestować w coś lepszego a jej używać jako lampy z fotocelą jako dodatkowego źródła światła przy większych samochodach typu ciężarówka z naczepą itp.

Drugie moje pytanie to czy da się zrobić z boku zdjęcie 18 metrowego przedmiotu (TIR) tym Tumaxem - czy obie strony pojazdu będą doświetlone, jeśli nie to jaka lampa by dała radę bo składanie zdjęć jak robiłem to do tej pory jest uciążliwe.

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tumax DSL386AF posiada jedynie tryb TTL i Manual, więc nie synchronizuje z krótszymi czasami od 1/180s.

Przewaga 4 baterii lub aku w stosunku do FL-36/36R polega chyba jedynie na szybszym pożeraniu energii, bo efektywność jej wykorzystania jest żadna. Przecież ta lampa ładuje się do pełna aż w 9s, a ilość pełnych błysków to zaledwie 80szt z kompletu.
    Takiego marnotrawienia energii jeszcze nie widziałem. Zakres możliwych do ustawienia w manualu ISO też jest skromniutki. To jedynie przedział 25-800 i z krokiem co 1EV.
    Brak jest również pochylenia palnika o chociaż mały kąt w dół. Biedna i cząsto krytykowana FL-36 jest o niebo lepsza. Jedynie z 2 aku ma krótsze czasy ładowania, a ilość pełnych błysków jest o co najmniej 50% większa.
    Nie sądzę by ten Tumax pochodził dłużej niż przez okres 12 miesięcznej gwarancji, a przy częstszym używaniu z pewnością kilkukrotnie odwiedzi serwis. Jaka cena - taka jakość.

Fascynacja ceną tej lampy przysłania chyba zdolność czytania danych technicznych ze zrozumieniem. To wszystko pisze w krótkiej instrukcji z w/w linku.

Równomierne oświetlenie pod kątem 18m TIR'a jedną lampą jest raczej niemożliwe. Do takiego obiektu przydałyby się chociaż 3 takie lampy rozstawione co 6-9m i wyzwalane bezprzewodowo lub z fotoceli.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez dorjan ; 28.07.08 o 23:16

Awatar subbar
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorjan Zobacz posta
    Nie sądzę by ten Tumax pochodził dłużej niż przez okres 12 miesięcznej gwarancji, a przy częstszym używaniu z pewnością kilkukrotnie odwiedzi serwis. Jaka cena - taka jakość.
    Bardzo dziękuję za Twoją pomoc - szczególnie na PW, postąpiłem zgodnie z Twoimi uwagami i za 3 tygodnie ma do mnie dojechać FL-50R którą kupiłem w tym sklepie: http://www.kupzusa.com/index.php?main_page=products_new

Żeby nie było że nie na temat to w 3 sklepach się upewniłem ale tylko w jednym mi powiedzieli że nie sprzedają tej lampy do końca sierpnia kiedy to ma wejść z nowej produkcji poprawiona ta lampa (Tumax).

pozdrawiam
    bartek

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Odgrzebię wątek niestety
    Jakiś czas nie narzekałem specjalnie mocno na lampę, lecz ostatnio zonk
    Okazało się, że tryb TTL dział prawidłowo tylko jeżeli lampa jest ustawiona na wprost lub podniesiona 45 stopni w górę. Po podniesieniu lampy wyżej niestety TTl się kończy i są przepały, im wyższe ISO to większe. Na 800, 1600 to już tragedia. Czy ktoś z Was spotkał się z takim takim zachowaniem tego typu Tumax-a?
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Nie wiem czy Cię pocieszę, ale w instrukcji do Metza 58 pisze jak byk, że TTL działa tylko przy palniku na wprost.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Morlok Zobacz posta
    Odgrzebię wątek niestety
    Jakiś czas nie narzekałem specjalnie mocno na lampę, lecz ostatnio zonk
    Okazało się, że tryb TTL dział prawidłowo tylko jeżeli lampa jest ustawiona na wprost lub podniesiona 45 stopni w górę. Po podniesieniu lampy wyżej niestety TTl się kończy i są przepały, im wyższe ISO to większe. Na 800, 1600 to już tragedia. Czy ktoś z Was spotkał się z takim takim zachowaniem tego typu Tumax-a?
    normalka
    TTL jest tylko i wyłącznie na wprost, przecież elektronika nie wie ile do sufitu/ściany, jaką one mają fakturę itp itd.
    ale przepały to mi się nie zdarzały

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    ech - rownocześnie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||