Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: ORF -> DNG - bezstratnie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

ORF -> DNG - bezstratnie?

Pytanie jest proste - czy konwersja formatu ORF na DNG za pomocą Adobe DNG Converter jest bezstratna czy nie jest?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Pytanie jest proste - czy konwersja formatu ORF na DNG za pomocą Adobe DNG Converter jest bezstratna czy nie jest?
    Jeśli chodzi o dane z matrycy to z pewnością strat nie będzie.
    Wiele informacji typu: gdzie było pole AF, jakim obiektywem to było robione itp ulegnie zniszczeniu ale to i tak są dane mało istotne do dalszej obróbki.

PS. Czyżbyś był użytkownikiem E-400?
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Ja z ciekawości, to ma jakiś związek ? Sam jestem i pytam.
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fotomic Zobacz posta
    Ja z ciekawości, to ma jakiś związek ? Sam jestem i pytam.
    Jeśli ktoś chce kompresować ORFy to chyba musi mieć powód.
    Od E-410 ORFy są kompresowane. W E-400 brak kompresji do tego jeden piksel zajmuje aż 2 bajty. Stąd ORF z E-400 zajmuje ponad 22MB.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    E-3-ki, niestety... jak wiadomo, ciut za późno wydano ten aparat i ACR z PSa CS2 nie widzi jego ORFów... (czy tylko mi się wydaje że piszę szyfrem? )

A może ktoś zna jakiś inny "patent" na obrabianie ORFów z E-3 w PS CS2 (poza konwertowaniem ich do DNG)? Może jest jakiś patch to tego programu?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    E-3-ki, niestety... jak wiadomo, ciut za późno wydano ten aparat i ACR z PSa CS2 nie widzi jego ORFów... (czy tylko mi się wydaje że piszę szyfrem? )
    Gdybyś napisał może bym się domyślił. Ale nic nie napisałeś o E-3 i PS i stąd mój błędny wniosek, że chodzi wyłącznie o kompresję (pisałeś o stratach w danych)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    A może ktoś zna jakiś inny "patent" na obrabianie ORFów z E-3 w PS CS2 (poza konwertowaniem ich do DNG)? Może jest jakiś patch to tego programu?
    A ORFy z E-410 lub E-510 widzi?
    Ostatnio edytowane przez skow ; 6.05.08 o 10:01 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Gdybyś napisał może bym się domyślił. Ale nic nie napisałeś o E-3 i PS i stąd mój błędny wniosek, że chodzi wyłącznie o kompresję (pisałeś o stratach w danych)
    Z tym szyfrem chodziło mi o to, że używamy tylu skrótów, że człowiek "z zewnątrz" nie złapałby o co nam chodzi

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A ORFy z E-410 lub E-510 widzi?
    O te ORFy z E-510 pytałem się nie bez powodu.
    Orfy z E-3 są takie same jak te np z E-510 czy E-410 (powiedzmy).

Jeśli PS obsługiwałby te wcześniejsze modele to może wystarczyłoby podmienić w orfie napis "E-3" na napis "E-510". W orfie z E-3 napis ten znajduje się na pozycji 2420 (lub szesnastkowo 0x0974). Teraz wystaczy mieć jakiś hex editor (google: hex editor) i nadpisać ten tekst (ważne: nadpisać czyli długość pliku (co do jednego bajta) po zapisaniu musi zostac taka sama)

Wiele programów działa na zasadzie:
    if (model == "E-510") {
    czyli model musi być na liście obsługiwanych wobec czego taka podmiana napisów może przynieć rezultaty.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    O te ORFy z E-510 pytałem się nie bez powodu.
    Orfy z E-3 są takie same jak te np z E-510 czy E-410 (powiedzmy).

Jeśli PS obsługiwałby te wcześniejsze modele to może wystarczyłoby podmienić w orfie napis "E-3" na napis "E-510". W orfie z E-3 napis ten znajduje się na pozycji 2420 (lub szesnastkowo 0x0974). Teraz wystaczy mieć jakiś hex editor (google: hex editor) i nadpisać ten tekst (ważne: nadpisać czyli długość pliku (co do jednego bajta) po zapisaniu musi zostac taka sama)

Wiele programów działa na zasadzie:
    if (model == "E-510") {
    czyli model musi być na liście obsługiwanych wobec czego taka podmiana napisów może przynieć rezultaty.
    skow, bardzo podoba mi się twój sposób myślenia
    Jak to jednak zrobić z automatu (tzn. - mam folder orf-ów z E-3 - jak zamienić toto autoamtyzcnie na pseudoorfy z e-510ki - oczywiście, o ile CS2 czyta te RAWy...).

| OlyJedi Awatar raven66
    Mieszka w
    KRáK/oFF
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    CS2 nie czyta RAWów z E-510-tki. CameraRAW który czyta 510-tkowe ORFy już działa tylko pod CS3.
    "Wszyscy jesteśmy Morrisami" (Chuck Morris, Guantanamo, 1974)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów