Dzień dobry.
Czy jest możliwość aby w korpusie ustawić tak, aby nazwa była datą wykonania zdjęcia?
Z tego co sprawdzałem to można edytować tylko dwie pierwsze pozycje czyli można by ustawić tylko rok 18xxxxx a reszta losowo, tak?
Dzień dobry.
Czy jest możliwość aby w korpusie ustawić tak, aby nazwa była datą wykonania zdjęcia?
Z tego co sprawdzałem to można edytować tylko dwie pierwsze pozycje czyli można by ustawić tylko rok 18xxxxx a reszta losowo, tak?
Tak z ciekawości sprawdziłem nazwy plików zdjęć w E-510, nic nie jest losowo. Sam zmieniałem prefix by rozróżnić korpusy.
Niemniej cztery pierwsze znaki są znaczące reszta to numer kolejny.
P : Adobe RGB, 0-C : styczeń-grudzień, XX - dzień miesiąca.
Osobiście polecam ustawienie daty w aparacie i zmianę nazwy plików po zgraniu zdjęć tak by nazwa pliku zdjęcia zawierała datę. Jest kupa programów która to robi na postawie daty pliku np TotalCommander.
Źle to określiłem - nie losowo tylko przyrostowo.
Nie wiem, ja u siebie mam do zmiany tylko dwie pierwsze pozycje.
Szczerze mówiąc nigdy mi to nie przeszkadzało bo i tak segregowałem wszystko w folderach co kilka miesięcy.
Ponieważ mam kupę wywołanych zdjęć a przy każdym zdjęciu jest miejsce na opis, więc teraz miałem duży kłopot, bo musiałem sprawdzać praktycznie każde jedno, żeby wpisać datę wykonania.
Teraz mam do wywołania kolejną setkę i już widzę że jest świetna opcja zmiany nazwy po dacie w Olympus Master. Szkoda, że nie ma tego w body, zdjęcia i filmy ze smartfona przynajmniej mają ten plus, że zawsze wiadomo kiedy były wykonane![]()
Oprócz daty pliku, masz czas zapisany w exifie, też są toole które wyciągają ten czas i można zmienić nazwę pliku automatycznie.
Ale w olkach jest jak pisał Droplet. Masz standardowo w nazwie datę. Jak chcesz dokładniej to Masowa zmiana nazw w Irfanview, Faststone, Freecommander, TC... czy pewnie jeszcze masie innych.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Ustawiłem AdobeRBG i w menu mam możliwość edycji pierwszego znaku.
Jak dałem "8" to nazwa pliku wygląda tak: _8228374.jpg
Jak dałem "off" to nazwa pliku wygląda tak: _A228373.jpg
Jak z tego odczytać datę? Jedynie dzień się zgadza.
Ustawiłem dwa pierwsze znaki 18 (rok 201i mam zdjęcie 18228375.jpeg czemu nie182210xxx? data w body 2018.10.22
A=10
b=11
c=12
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.