Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: obiektywy o jasności poniżej 1.2 - wydzielony

Stefan
    Gość
    A mogła być ciekawa dyskusja o obiektywach, ale po co dyskutować?

Wracając do tematu - wydaje mi się, że nie o konstrukcję, ciężar i cenę tu chodzi, ale małą głębię ostrości. Jak wiadomo GO zmienia się liniowo względem przysłony, więc zmiana jasności z 2 na 1 zmniejsza GO dwa razy. Zwłaszcza przy długich ogniskowych (gdzie GO jest już i tak bardzo mała) fotografowanie z tak otwartą przysłoną nie byłoby praktycznie możliwe.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    swego czasu (przeszukaj forum), wrzuciłem link do programu w którym można sobie samodzielnie skonstruować obiektyw z dostępnych soczewek różnych producentów, a następnie zamówić go w firmie, która programik wypuściła. Całość softwareowo jest zupełnie darmowa, owszem za samo szkiełko należy już zapłacić, choć ceny podobno są do ugryzienia.

Już nie szukaj:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10540

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ciekawi mnie do jakich celow uzywane byly te obiektywy ze swiatlem ponizej 1. Do portretow chyba za mala go. Drugim problemem moze byc samo ustawienie ostrosci wg wytycznych dalmierza, gdzie nie ma mozliwosci sprawdzenia czy ostrosc jest tam gdzie powinna. Jak tym zrobic zdjecie?
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    trzeba pamietać, że to nie była zorka Canonet i Leica to wysokiej klasy dalmierzówki, myślę, że ustawienie na tym ostrości nie było aż tak ekstremalnie trudne

| OlyJedi Awatar przemur
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Ciekawi mnie do jakich celow uzywane byly te obiektywy ze swiatlem ponizej 1. Do portretow chyba za mala go. Drugim problemem moze byc samo ustawienie ostrosci wg wytycznych dalmierza, gdzie nie ma mozliwosci sprawdzenia czy ostrosc jest tam gdzie powinna. Jak tym zrobic zdjecie?
    Z tym GO to nie ma co panikować. Taka 85/1.2 albo 135/2.0 to standard wśród profesjonalnych portreciarzy. Przy takim rozmyciu można o szukaniu dobrego tła zapomnieć. Każde stanie się abstrakcyjną plamą. Dodam jeszcze że 85/1.2 ma podobną fizyczną przesłonę, a co za tym idzie GO jak 50/0.7.

Co do użyteczność superjasnych 50-tek, to trzeba pamietać że w latach 60-tych za film o typowej czułości był uznawany ten z ISO 100... Zreszta z tego co kojarzę to np. Barry Lyndon (1975) Kubricka był nakręcony w (słabym) świetle zastanym właśnie przy użyciu takich konstrukcji.

Ograniczenie przy tworzeniu superjasnych szkieł to nie tyle waga (stałki jakoś by się jeszcze dało unieść) czy mała GO (może być efektem pożądanym) co trudności w korekcji wad optycznych i oczywiście sens marketingowy. Po podpięciu takiej 50/0.95 albo nawet dużo bardziej współczesnej EF 50/1.0 można ze smutkiem stwierdzić że kontrast jest fatalny, winietowanie ogromne a abberacja chromatyczna gigantyczna. Przynajmniej przed przymknięciem do f/2.0.
    Pozdrawiam,
    Przemek

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    to prawda

Wahałem się kiedyś nad jakimiś obiektywami - nie pamiętam dokładnie jakie to były
    ale pamiętam że jaśniejszy - na przykład 1:1.4 trzeba było przymknąć do 5.6
    żeby uzyskać taką samą jakość jak w obiektywie 1:2 bez przymykania.

Tak więc warto też to mieć na uwadze zastanawiając się nad obiektywem i nie koniecznie lgnąć do jasnych szkieł Co z tego że jasne jak i tak trzeba przymknąć

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez przemur Zobacz posta
    Co do użyteczność superjasnych 50-tek, to trzeba pamietać że w latach 60-tych za film o typowej czułości był uznawany ten z ISO 100... Zreszta z tego co kojarzę to np. Barry Lyndon (1975) Kubricka był nakręcony w (słabym) świetle zastanym właśnie przy użyciu takich konstrukcji.
    Kubrick wydał masę kasy zamawiając konstrukcje obiektywów do krecenia filmów w świetle zastanym. To był taki foch/eksperyment. Jakoś nie znalazł wielu naśladowców, sam też już nie szalał z zastanym w kolejnych filmach.

ps. W każdej ekipie filmowej jest gościu, który biega z miarką i dokonkuje dokładnych pomiarów odległości do filmowanych obiektów.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 5.05.08 o 15:09
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Dobas ale f1.4 daje to, że jednak zrobisz zdjęcie w miare ostre, w kiepskawych warunkach oswietleniowych z f2.0 może być krucho. To prawda im jaśniej tym ostrość leci na łeb na szyje. Gość u którego kupowałem aparat zajmuje sie reporterka dla gazety i rozmawialiśmy o jasności i high iso, że to dość mało używalne np. f1.4 i iso3200 albo 6400, powiedział tylko tyle: bardzo czesto używa takiej przesłony i iso, np. pogrzeb jakiejś znanej osoby aby osiągnąć stabilny czas naświetlania takie przesłony i czułość--> to podstawa
    Ostatnio edytowane przez geo ; 5.05.08 o 17:40
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com