Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: obiektywy o jasności poniżej 1.2 - wydzielony

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Źle zrozumiałem intencje moderatora.Myślałem,że się nabija zamiast odpowiedzieć

Znalazłem dużo informacji na forum cyberfoto.pl o najjaśniejszych obiektywach - nawet poniżej f/1 np. 50 mm f/095 Canona z 1961 roku , Leica 50 f/085 . Jakoś nie trzeba do nich wielkich body i ćwiczeń fizycznych żeby unieść całość a i firma Canon dla lustrzanek cyfrowych ze swoim stałym 50mm f/1,2 była odpowiedzią na moje domysły.
    Nie znalazłem opcji do "odpisania się" i wygaszenia mojego konta z Waszego Forum, dlatego proszę o to moderatora. Przenoszę się do Cyberfoto ,gdzie jest mniej profesjonalnie za to przytulniej. Pozdrawiam wszystkich. Mark

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    krótsze ogniskowe o dużej jasności da się zrobić ale jak widać się tego zbytnio nie praktykuje. Obiektywy o jasności poniżej 1 są rzadkością a nie wyobrażam sobie na przykład 300 czy 500 z takim światłem...

w dobie tak przyzwoitych materiałów światłoczułych o małym ziarnie czy matryc o takich czułościach i małych szumach - gra jest nie warta świeczki

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Żegnam Cię więc Stroicielu, bez żalu z mojej strony. Na CF z pewnością spotkasz się z megaprzyjznym przyjęciem takich pytań.
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 3.05.08 o 23:29
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Osobiście nie wiedziałem ze tak jasnych szkłach. poszukałem tego Canona.

http://www.taunusreiter.de/Cameras/Canon7_095_06.jpg

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Stroiciel, jesteś kompletnie zielony w temacie, a już stroisz fochy.
    Napisałeś
    Cytat Zamieszczone przez stroiciel Zobacz posta
    Czy jest fizyczna możliwość zrobienia obiektywu typu 12-60 lub 14-54 z jasnością 1.4 lub 1.2 ?
    Potem wyszukałeś "sprytnie" na CF przykłady jasnych i nieciężkich (choć bardzo drogich) superjasnych standardowych (50mm dla FF) obiektywów stałoogniskowych.

Wiem, że nie kumasz różnicy między jasną stałką 50 mm., a zoomem 12-60 ze światłem 1.2. Ale dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem wcześniejszych postów.

ps. To mój ostatni post. Nie warto tracić czasu dla takiego gościa jak Ty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Masz całkowitą rację.

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Stroiciel, jesteś kompletnie zielony w temacie, a już stroisz fochy.
    Napisałeś

Potem wyszukałeś "sprytnie" na CF przykłady jasnych i nieciężkich (choć bardzo drogich) superjasnych standardowych (50mm dla FF) obiektywów stałoogniskowych.

Wiem, że nie kumasz różnicy między jasną stałką 50 mm., a zoomem 12-60 ze światłem 1.2. Ale dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem wcześniejszych postów.

ps. To mój ostatni post. Nie warto tracić czasu dla takiego gościa jak Ty.
    To też mój ostatni post , a raczej odpowiedź na Twoje mądre myśli : Radzę Ci przejść się na pikny Kazimierz , porobić trochę fotek (najlepiej w RAW - to takie profesjonalne!) i nabrać sił na dalsze moderowanie na forum. Według mnie, a przejrzałem Twoje inne wątki - nie jesteś wiejskim głupkiem z wystającą słomą w onucach, tylko pełnym wiedzy dyktatorem , ale nigdy moderatorem.Żegnam Cię bez żalu.Mark

rocco
    Gość
    Wybacz Stroicielu, ale tu już przegiąleś.
    Komu jak komu ale Rafałowi trudno zarzucic jakiekolwiek, despotyczne zachowania. Mało tego, chyba nikt z moderatorów nie jest tak przyjaźnie nastawiony do reszty świata jak Rafał.
    Nie przesadzaj więc tylko wczytaj się w słowa krytyki i weź je sobie do serca. Warto
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 4.05.08 o 09:02

| OlyJedi Awatar VonGregorius
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ło jessssuuu. A ja myslałem że jestem rozchwiany emocjonalnie
    Ale są lepsi!!!!! Bardziej rozchwiani!!!! Bardziej ... ech...
    pozdrawiam serdecznie TWA
    aspirujący
    vG
    Jak zrobię najlepsze zdjęcie w swoim życiu to zmienię hobby. (-M)
    www.grzegorzkorab.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    stroicielu, zapomniałeś jedynie dodać, że w/w szkła to do dalmierzówek, nie do lustrzanek. Mimo wszystko to trochę inna konstrukcja. Zastosowanie ich z lustrzankami będzie więcej niż kłopotliwe.

Do olka znajdziesz najjaśniejszy Zuiko OM 50/1.2, ale za taką kasę, że Ci się odechce

(powyższych przepychanek komentował nie będę)
    Ostatnio edytowane przez dzemski ; 4.05.08 o 11:15

| OlyJedi
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez stroiciel Zobacz posta
    To też mój ostatni post , a raczej odpowiedź na Twoje mądre myśli : Radzę Ci przejść się na pikny Kazimierz , porobić trochę fotek (najlepiej w RAW - to takie profesjonalne!) i nabrać sił na dalsze moderowanie na forum. Według mnie, a przejrzałem Twoje inne wątki - nie jesteś wiejskim głupkiem z wystającą słomą w onucach, tylko pełnym wiedzy dyktatorem , ale nigdy moderatorem.Żegnam Cię bez żalu.Mark
    Mark- zadarłeś i sie posypało... ale obrażać się nie ma potrzeby a tym bardziej usuwać konto, Olkowe forum to naprawdę świetne miejsce aby wiele się nauczyć i to nie tylko o sprzęcie Olka ale fotografii jako takiej. Po prostu szkoda. Przemyśl to jeszcze raz, może miałeś zły dzień, przeciez każdy takie ma...
    Rafała o złośliwe docinki nie podjerzewaj bo to człek z wrodzoną delikatnością i bardzo chętny do pomocy.
    Pozdrawiam
    "Gdyby teoria sprawdzała się w praktyce nie musielibyśmy praktykować sprawdzianów teoretycznych teoretycznie bardzo praktycznych, ale w praktyce niesprawdzalnych..."