Albo ja mam już zmęczone oczy albo ostrość poszła nie tam, gdzie trzeba. No i waga zdjęcia...
Albo ja mam już zmęczone oczy albo ostrość poszła nie tam, gdzie trzeba. No i waga zdjęcia...
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Jak rozumiem zdjęcia są dodawane do tego wątku w celach dydaktycznych. Jako, że powtarzanie jest matką nauki, ty rób zdjęcia - my je będziemy oceniać, narzekać, czepiać się i tak w kółko. Co do zachodów słońca - gorsze niż poprzednio (widać np. kawałek niezbyt ślicznego budynku). Krople są nie ostre. Pączek może być, choć wymaga trochę obróbki. No i jest to "oklepany" temat, chyba większość z nas od takich ujęć zaczynała. Proste, trochę nudne ujęcia, ale można się na tym podszkolić dosyć dobrze. Zdjęcie kota jest ...steAle ja tak oceniam każde zdjęcie kotów. W imię zasad
Choć pewnie przydało by się zrobić zoom na zwierzaka, przekadrować zdjęcie by był bardziej widoczny. Najlepsze wydaje się zdjęcie ptaszka. Drobna obróbka w PS (rozjaśnić, wyostrzyć, nasycić) jest wskazana. Trzeba zaś docenić refleks - ładny, ciekawy kadr.
Niestety, ale zdjęcia z komórki siłą rzeczy wymagają obróbki bo dają gorszą jakość, więc trzeba też brać poprawkę że będziemy się czepiać takich rzeczy jak ostrość, nasycenie itp.
Ostatnio edytowane przez wujek.samo.h ; 3.05.08 o 23:47
MK
A więc kolejne zdjęcia.
Dzięki za opinie. Będę się starać doskonalić ..![]()
Fajnie zrobiony mlecz (ale sprzęt zawiódł - do poprawki na PS)
Widoczek - trochę mdły.
To może praca domowa?
Wybierz 5 najlepszych zdjęć i dopracuj je w jakimś programie graficznym.
[czasami mi się wydaje, że nie ma kiepskich zdjęć, a jedynie niewystarczająca znajomość Foto-Szopy].
MK
Oj, a ja jestem za poczytaniem zasad tak generalnie o kompozycji, świetle - masa tego w necie. To w sumie dużo ułatwi i kiedy będziesz mógł przesiąść się na nieco lepszy sprzęt, będziesz jednocześnie już wiedział "co z czym się je".
http://www.galeria.com.pl/artykuly_z...noramiczne.php
W lewym menu masz różne linki do artykułów.
pozdrawiam![]()
hmmm. szczerze mówiąc to nie zbyt umiem korzystać z takich programów no ale jutro spróbuje się tym pobawić i dodam jakieś zdjęcia![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
Programy graficzne to super zabawa. Choć czasochłonna i przeprowadzana metodą prób i błędów.
MK
Mam tam program olympus master 2, ale nigdy nie wiem czy to rozjaśnić czy pocienić czy coale jutro się wezmę za to
![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
W Olympus Master 2 jest taka świetna opcja "Ostrość i rozmycie". Podciągnij suwakiem w prawo na +2 i wtedy zamieszczaj zdjęcia.
Acha, NAJPIERW zmniejsz rozmiar (również jest opcja) do np. 800x600 lub 640x480.
najładniejsze to kwiatek i krople (tutaj trochę inny kadr i ta ostrość...).
Ostatnia fotka: aparat złapał ostrość na korze, a nie na ptaszku.
Powodzenia!
PS. i faktycznie poczytaj trochę informacji n/t fotografii jak mówiła @Mysikrólik - w necie jest tego zatrzęsienie...
Ostatnio edytowane przez Harpo ; 4.05.08 o 00:59
"Amator martwi się o sprzęt,
Profesjonalista martwi się o kasę,
a Mistrz martwi się o światło."
Harpowe fotki
Ptaszek niezły, tylko więcej kontrastu i ostrości, mniej gamma (moja propozycja):
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA