Strona 254 z 271 PierwszyPierwszy ... 154204244252253254255256264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.531 do 2.540 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Pasjonatów fotografii nie zabraknie. Podobnie jak nie zabraknie muzyków, poetów, pisarzy, mimo że już teraz AI jest w stanie stworzyć piosenkę czy napisać wiersz. A to dlatego, że tutaj najważniejszy jest proces twórczy i satysfakcja, gdy proces ten zakończy się sukcesem. A satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta

Podtrzymuj, podtrzymuj... wsadzasz głowę w piasek. Może takiemu lepiej. Mam znajomych pracujących w Google, w Microsoft, innych firmach. Zdajesz sobie sprawę - i to nie żart - że bardzo wiele kodu do obecnych aplikacji jest już w tej chwili pisana przez AI? I ten kod jest lepszy niż taki napisany przez człowieka? Oprogramowanie pisze już oprogramowanie... koło się zamyka.
    Nie wsadzam glowy w piasek ale stwierdzam, ze AI czesto myli sie i nie jest w stanie zweryfikowac swoich bledów.
    W wielu przypadkach dziala nawet nielogicznie i nie wie o tym.

Kolo sie jednek nie zamyka z prostego powodu, AI to nie inteligencja a jedynie bardziej zaawansowane algorytmy, ktore nie sa w stanie ogarnac tego co siedzi w ludzkich glowach
    Do w miare prostych zastosowan jako pewne ulatwienia czy udogodnienia gdzie mozna zweryfikowac poprawnosc wyników jak najbardziej AI przyda sie ale nie w dziecinach gdzie pracujesz na niekonkretnych i nieokreslonych do konca warunkow gdzie to co chcesz uzyskac siedzi bardziej w glowie czlowieka niz na papierze.

W sprawie programowania i stosowania AI powtarzasz wypisywane przez dziennikarzy jak i innych pewne frazesy
    Ale rozumiem Ciebie bo nie pracujesz jako programista i opierasz sie na tym co Ci inni powiedzieli.
    Rzeczywistosc w tej branzy jest znacznie bardziej skomplikowana niz sie tobie wydaje
    Zrozum, ze AI o ktorej tak sie pisze medialnie to namiastka pewnych rozwiazan i wlasnie o tym wczesniej pisalem.
    To nie jest narzedzie, ktore rozwiazuje wszelkie problemy a co gorsze ono tez generuje bledy i to takie ktore pozniej
    znacznie trudniej wykryc czlowiekowi.

Generowanie kodów o ktorym piszesz to proste przyklady gdzie mozesz probowac wygenerowac pewne schematy i zaleznosci.
    W poczatkowej fazie tworzenia aplikacji AI bedzie pomocne jednak im dalej w las tym mamy gesciej
    Jednak co by nie powiedziec tworzenie kodów to takze modyfikacje i naprawy.
    Nie chodzi tutaj o obuwie czy pasek od spodni

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Pasjonatów fotografii nie zabraknie. Podobnie jak nie zabraknie muzyków, poetów, pisarzy, mimo że już teraz AI jest w stanie stworzyć piosenkę czy napisać wiersz. A to dlatego, że tutaj najważniejszy jest proces twórczy i satysfakcja, gdy proces ten zakończy się sukcesem. A satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.
    Istnieje soft do wykrywania napisanych prac przy uzyciu AI.
    Opiera sie to na analizie stylu w jakim jest pisana dana praca.
    Kazdy czlowiek jest niepowtarzalny i ma wlasne dobre jak i zle nawyki i powtarza pewne uklady wyrazow i buduje zdania w pewnej wlasnej stylistyce.
    To co generuje AI nie mozna w tych danych okreslic jednoznacznie zadnego konkretnego stylu.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    AI się nie myli Ono działa zgodnie z logiką, z jaką zostało zaprogramowane i zgodnie z danymi, do których ma dostęp. Jeśli któryś z tych elementów jest słabej jakości, to taki też będzie efekt pracy AI, ale tego nie można traktować jako pomyłki. To ludzie się mylą - nawet jeśli mają dostęp do wszystkich danych i cechują się wysokim ilorazem inteligencji, bardzo często podejmują głupie decyzje.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    AI się nie myli Ono działa zgodnie z logiką, z jaką zostało zaprogramowane i zgodnie z danymi, do których ma dostęp. Jeśli któryś z tych elementów jest słabej jakości, to taki też będzie efekt pracy AI, ale tego nie można traktować jako pomyłki. To ludzie się mylą - nawet jeśli mają dostęp do wszystkich danych i cechują się wysokim ilorazem inteligencji, bardzo często podejmują głupie decyzje.
    Jezeli zadaje komus czy czemus pytanie i dostaje bledna odpowiedz to oznacza, ze ktos czy to cos sie myli.
    Tutaj nie ma dyskusji i kombinowania.

AI nie jest zadna inteligencja a liczba wpadek swiadczy o tym, ze nie jest i nigdy nie bedzie doskonala.
    Jak juz pisalem AI to przereklamowana sprawa.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    AI nie jest zadna inteligencja a liczba wpadek swiadczy o tym, ze nie jest i nigdy nie bedzie doskonala.
    Jak juz pisalem AI to przereklamowana sprawa.
    Nie, to nie przereklamowana sprawa.
    Jakiś czas temu, na 50-lecie matury rozmawiałem z kolegą z klasy, który aktualnie pracuje w NASA przy projektowaniu silników.
    AI stosowane w telefonach, czy jakichś innych programach to mały pikuś. Prawdziwe AI nie zostało i nigdy nie zostanie zaprezentowane publicznie. Do czego jest używane, możemy się tylko domyślać.
    Rosja to olbrzymi i bogaty kraj. Nie każdego stać na dwa lata wojny - kontra dostawy z całej Unii i USA. A mimo to, ich najnowszy procesor Elbrus jest po prostu tragiczny.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jezeli zadaje komus czy czemus pytanie i dostaje bledna odpowiedz to oznacza, ze ktos czy to cos sie myli.
    Tutaj nie ma dyskusji i kombinowania.
    Otóż jest dyskusja, bo "mylić się" nie jest jednoznacznym określeniem i w języku polskim posiada dwie definicje:

1) popełniać błąd, wykonując coś;
    2) nie mieć racji, odnosić mylne wrażenie.

Jeśli w podstawówce pani od geografii zapytała Cię, czy Pluton to planeta, a Ty odpowiedziałeś "tak", to pomyliłeś się, czy nie? Odpowiedź brzmi: i tak, i nie Nie popełniłeś błędu, bo odpowiedziałeś zgodnie z danymi, które Ci dostarczono. Ale nie miałeś racji, bo dane były błędne. Na tej zasadzie AI nie myli się nigdy, choćby nawet nigdy nie miało racji.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Nie, to nie przereklamowana sprawa.
    Jakiś czas temu, na 50-lecie matury rozmawiałem z kolegą z klasy, który aktualnie pracuje w NASA przy projektowaniu silników.
    AI stosowane w telefonach, czy jakichś innych programach to mały pikuś. Prawdziwe AI nie zostało i nigdy nie zostanie zaprezentowane publicznie. Do czego jest używane, możemy się tylko domyślać.
    Rosja to olbrzymi i bogaty kraj. Nie każdego stać na dwa lata wojny - kontra dostawy z całej Unii i USA. A mimo to, ich najnowszy procesor Elbrus jest po prostu tragiczny.
    Opieram sie na tym co znam.

Bardzo reklamowany i chwalony ChatGPT juz przy pierwszych testowych pytaniach okazal sie klamczuszkiem a pozniej dawal sie oszukiwac.
    Problemem jest to, ze to ma jakies dane i baze ale "nie rozumie" i "nie mysli" i stad wychodza dziwaczne odpowiedzi.
    Podejrzewam, ze dalsze szkolenie niewiele poprawi w rozumowaniu i analizowaniu. Po prostu bedzie wiecej danych i wiecej smiecia w tym.

Stad nie mozna za bardzo polegac na tego typu sofcie.

Byc moze problem polega na tym, ze mam nieco inne wyobrazenie o inteligencji uzywanej w oprogramowaniu.
    Przy pomocniczych specjalistycznych zastosowaniach przy dobrym wyszkoleniu pod konkretne rozwiazania moze to byc ok ale w szerszej perspektywie gdzie jest cos wiecej i glebiej opartej na
    psychice ludzkiej i relacjach to juz bedzie inna bajka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    @epicure - zawsze można powiedzieć, że pluton to pierwiastek. Gdy "pani powiedziała" masz prawo nie wiedzieć czy mówiła z dużej czy małej litery. Tu się kłania semantyka i AI może nie znać niuansów języka.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    Dokładnie.

Opieram sie na tym co znam..
    I w tym problem. Że nie znasz pewnych spraw, a uogólniasz "na chłopski rozum" i wypowiadasz jakbyś znał.

ChatGPT...
    Stad nie mozna za bardzo polegac na tego typu sofcie..
    To zupełnie inna działka, ja bym nie robił analogii między tekstem a obrazem.
    AI to nie inteligencja (wbrew nazwie) ale algorytm zasypany danymi z internetu. W przypadku tekstu jest problem, że sieć jest zasypana bzdurami, AI tego nie rozróżnia od faktów, a teksty jednak pisze.
    Z obrazem jest zupełnie inaczej. Niemal odwrotnie. To ty wskazujesz jakie kawałki puzli maja być ułożone w całość i jak "zinterpretowane". AI to inteligentnie składa.

Jakis czas temu bylo dla mnie zaskoczeniem, ze im bardziej pokrecone i kiczowate zdjecia tym bardziej sie mlodym podobaja.
    Im mniej zasad i ograniczen tym lepiej..
    No niestety, tak jest. To mi sie tez nie podoba.

Napisales, ze AI wygeneruje mi zdjecia w BW, sepii i kolorze.
    Twoje bledne rozumowanie wynika z tego, ze AI nigdy nie bedzie wiedziala jak ma to zrobic aby bylo dokladnie tak jak tego chce i oczekuje.

Obrobka 1 wybranego zdjecia trwa u mnie okolo 1 godziny a ilosc wykonywanych operacji na wielu warstwach i maskach jest dosc znaczna.
    Zdaje si,e, że nie rozumiesz jak to działa. AI coś zaproponuje, pokaże wersje. Potem ty, zgodnie ze swoja wizją mozesz kazac jej poprawić to co chcesz by było inaczej.
    Mozna powiedzieć, że masz kontrolę nad obrazem zrobionym przez AI.
    To, że cos robisz przez godzine jest totalnie nieistotne. Może Twoje wewnętrzne JA mówi "ale sie napracowałem" i to cie satysfakcjonuje. Jakie to ma znaczenie dla kogoś z zewnątrz kto ogląda finalne dzieło? Żadne, nie wie o tym.
    Teraz to jeszcze musisz wpisać tekstowo co chcesz, za chwilę komendy będa zapewne wydawane głosowo. Twoja godzina zajmie tak około 5 sekund.
    Czy używasz PS w wersji 25 albo PS Beta w wysokiej wersji?
    Zrobiłeś kiedyś niechcący za ciasny kadr? Obciąłeś budynek, albo łokieć modelce? I co z takim zdjęciem? Wywalasz? Dorobienie brakującego kawałka kadru wchodzi w grę? To godzina czy więcej? Więcej, czyli tego nie robisz.
    PS to zrobi w około 10 sekund.
    Popatrz na film od Zienia, od 3.12 https://www.youtube.com/watch?v=sV5qr5bYEkg
    On ma starą wersję! (4 miesiące to stara!) Od tego czasu to udoskonalono. M.in. możesz już wpisywać tekst po polsku (przedtem tylko angielski).
    Zobacz jak sie usuwa faceta z drogi.
    Fotografowanie pod piramidami w Egipcie stanie się prostsze. Na naszym Starym Rynku też.
    Zmieniasz ciuch modelce?
    Tu inny przykład usuwania czegoś w kadrze. https://www.youtube.com/watch?v=ZFVlTpZXD40
    To są pierwsze miesiące. Daj czas na rozwój, nie ma watpliwości, że to niedługo będzie działało doskonalej. Bo teraz to zapewne zakodujesz sobie sprawy negatywne - o jakie fatalne usta zrobiła AI.
    Niektóre moje zdjęcia już są poprawiane. Niewiele, ale jednak się wspomagam. Co ja mogę za to, że wiejski stadion piłkarski ma mały płotek. Usunąłem to w diabły. Tu macie wersję nieostateczną, można zauważyć cieniutkie proste linie blisko brzegów kadru (z lewej i pozioma na górze nieba) kadrowałem ciasno i postanowiłem zrobić szerzej i wyżej, by było kwadratowo pod Instagram.

1. Ciaśniejszy kadr, z płotem.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	JAC_3613_02 obrabiane.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	1,20 MB
ID:	258280

2. Automatycznie dorobiona lewa strona i niebo, usunięty płot
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	JAC_3613_02 obrabiane AI.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	553,5 KB
ID:	258281

Potem usunąłem te kreski. Wszystko razem zajęło coś około minuty, bo nie jestem w tym biegły.
    Tak przy okazji - aparaty maja nagle więcej megapikseli

.. satysfakcja z publikowania tworów AI jest żadna, bo nie zaspokaja potrzeby artystycznej ekspresji. Jeśli ktoś ten proces twórczy lubi, to przecież nie zrezygnuje z tej przyjemności.
    Jesteś pewien? Zobacz jak sie ludzie bawią, cieszą. Mają przyjemność. Tu twory AI - to nie obrabiane zdjęcia tylko wygenerowane obrazki. https://forum.nikoniarze.pl/threads/...owane-przez-AI
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11.10.23 o 15:18

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jesteś pewien? Zobacz jak sie ludzie bawią, cieszą. Mają przyjemność. Tu twory AI - to nie obrabiane zdjęcia tylko wygenerowane obrazki. https://forum.nikoniarze.pl/threads/...owane-przez-AI
    Jestem pewien. Można się cieszyć i mieć przyjemność z zabawy blaszką z dziurką, ale to nie znaczy, że ta zabawa ma cokolwiek wspólnego z satysfakcją z tworzenia. Nikt z linkowanego wątku nie wystawił sprzętu na sprzedaż i nie zamienił go na generator AI. Jeśli ktoś jest zainteresowany nowinkami technologicznymi i ma dużo wolnego czasu, to może go to rajcować, ale z zupełnie innych pobudek, niż rajcuje go fotografowanie.