Zamieszczone przez jkr Dla 99% ludzi ten jpg z telefonu będzie wystarczający. Zamieszczone przez dcs Czyli konkluzja jest taka, że albo telefon, albo FF -? Bo ja wiem? Jasne, ten JPG z telefonu wygląda naprawdę ładnie w tych warunkach (światło dzienne, mały rozmiar). Dla wielu na pewno to wystarczy, i tu nie znaczenia czy zestawiamy telefon z MFT, FF, czy MF. Moim zdaniem albo ktoś fotografuje w JPG i mu to zwiska (wyjątkiem jest jeszcze to co robi @epicure), albo ktoś potrzebuje RAW bo chce mieć kontrolę nad swoim zdjęciem, samodzielnie ustawić kolory i inne takie. Albo ogólnie pobawić się w bardziej zaawansowaną obróbkę wedługs SWOICH gustów. A nie zadowalać się tym co wypluwa telefon bez żadnego wpływu na efekt końcowy.
Przejawy frustracji: mój wątek ze zdjęciami. www.fotografianowoczesna.pl
Zamieszczone przez jkr Dla 99% ludzi ten jpg z telefonu będzie wystarczający. Powiedziałbym nawet, że jpg z tego telefonu jest lepszy od jpg-a z aparatu (E-M1MarkIII).
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki: Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
Zamieszczone przez And.N Powiedziałbym nawet, że jpg z tego telefonu jest lepszy od jpg-a z aparatu (E-M1MarkIII). Bezdyskusyjnie, nawet dużo lepszy. Taka zaleta telefonów. Moim zdaniem każdy współczesny telefon daje dużo lepsze jpg niż aparaty fotograficzne, no przynajmniej w fotografii krajobrazowej. Z tym że ja nie po to kupowałem aparat fotograficzny aby fotografować w JPG, bo to narzędzie nie do tego służy
Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 13.03.23 o 21:15
Jakby pogrzebać w ustawieniach aparatu to ten JPEG miałby większe szanse w starciu z telefonem
www.epicure.pl | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | daj lajka
Ba... ale co zrobić jak dla większości obecnych rejestratorów obrazu (coby nie pisać fotoamatorów) zrobienie zdjęcia zaczyna się i jednocześnie kończy na naciśnięciu migawki. Grzebanie w ustawieniach? Samodzielnie? A to nie AI robi za mnie?
Zamieszczone przez m_a_g Ba... ale co zrobić jak dla większości obecnych rejestratorów obrazu (coby nie pisać fotoamatorów) zrobienie zdjęcia zaczyna się i jednocześnie kończy na naciśnięciu migawki. Grzebanie w ustawieniach? Samodzielnie? A to nie AI robi za mnie? dziękuję JPG w aparacie mam w trybie i-Enhance, bez żadnej korekty (Gradacja normalna a nie Auto) -bo od grzebania mam ORFy
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938 zabawki: E-M1 + 12-100/f4 + 8-25/f4+ 12/2 + 45/1.8 . Czasem S 22Ultra
Zamieszczone przez Koriolan dziękuję JPG w aparacie mam w trybie i-Enhance, bez żadnej korekty (Gradacja normalna a nie Auto) -bo od grzebania mam ORFy Ale nie wiem za co dziękujesz - przecież fotografujesz RAW + JPG jak rozumiem - więc Twoje ustawienia w JPG lub ich brak nie ma znaczenia bo zawsze masz opcję sięgnięcia po RAW, i moja wypowiedź w takim razie Ciebie nie dotyczy. Ja osobiście JPG mam całkowicie wyłączony gdyż jest mi zbędny, ale to taka dygresja na boku.
Ja też mam wyłączony JPEG Nawet fotografując w RAW warto pobawić się ustawieniami JPEG, bo właśnie na silniku JPEG bazuje podgląd na żywo. Lepiej widzieć w wizjerze obraz bliższy niż dalszy temu, co chcemy uzyskać. Histogram i „migacz” przepaleń/czerni też bazuje na tych ustawieniach, więc regulując je możemy decydować o tym, czy ich wskazania bedą bardziej czy mniej wiarygodne.
Zamieszczone przez Bodzip Z wątka "moje foto zrobione dziś" Zdjęcie z "hujweja" - jak widać na skale kompletnie brak szczegółu. Tutaj umiescilem pare fot robionych Huawei P40 Pro przy fatalnym oswietleniu czyli warunki zdjec nocnych. https://we.tl/t-Yw9zCQmK7U
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Wywiad z Yoshiyuki Nada z OM System na CP+ 2023 https://phototrend-fr.translate.goog..._x_tr_pto=wapp
Zasady na forum