Strona 223 z 271 PierwszyPierwszy ... 123173213221222223224225233 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.221 do 2.230 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Owszem.Powinno się je przygotować do końcowej formy prezentacji.
    Tu oceniałem tak na szybko jpg od Maga. Zresztą kiedyś wrzucał porównanie fot ptaków na różnych obiektywach i formatach.Wniosek był taki, że praktycznie nie widać różnicy.
    Trochę teraz nadużywasz mojego porównania zdjęć ptaków, albo nie do końca rozumiesz co z niego wynika.
    Święta prawda - w dobrych warunkach oświetleniowych, na forumowej wielkości, albo nawet większej, faktycznie nie widać większych różnic.
    Wszystkie zdjęcia były naprawdę znakomite (chodzi o jakość, nie o moje umiejętności).
    I to potwierdza to od czego tutaj zaczęła się ta dyskusja po moim "turystycznym" wpisie - że malutkim MFT amator może uzyskać naprawdę fajne zdjęcia, o przyzwoitej jakości, wystarczające da większości fotografujących.
    No i w przypadku E-M5 MK III z 12-45f4 PRO było to faktycznie zestaw nie odstraszający cenowo.
    Ale wracając do wątku o ptakach na który się powołujesz :https://forum.olympusclub.pl/threads...vs-Sta%C5%82ka
    Przypominam że porównywałem kadry uzyskane:
    PL 200 f2.8@2.8,
    M. Zuiko 300F4PRO@f4
    Nikkor 500 f5.6PF@5.6

To teraz zobacz na ceny tych szkieł.
    PL 200 f2.8@2.8 - $2999 (cena z B&H dzisiaj, i ja tyle za mój egzemplarz płaciłem)
    M. Zuiko 300F4PRO@f4 - $2799 (cena z B&H dzisiaj, po promocyjnym kuponie na $200, normalna to $2999, i ja tyle za mój egzemplarz płaciłem)
    Nikkor 500 f5.6PF@5.6 - $3595 (cena z B&H dzisiaj, i ja tyle za mój egzemplarz płaciłem).

Ja rozumiem że w Polsce są jakieś tajne promocje, kupony od znajomych, i tak dalej.
    Ale normalne ceny na największym światowym rynku foto są jak powyżej i to od 3 lat conajmniej odkąd kupiłem sobie MFT.
    Więc trudno tutaj powiedzieć że sprzęt do fotografii przyrody w MFT jest tańszy niż FF.
    A nawet obiektywy PL czy PRO oferują gorszą jakość niż FF, że nie wspomnę o wyższej rozdzielczości na FF.
    Z tym że nie każdy tej wyższej jakości czy rozdzielczości potrzebuje i to słusznie zostało zauważone.

Zmierzam do tego o czym pisałem już wiele razy, to jest ze MFT byłby dużo bardziej popularny gdyby zwyczajnie zejść z cen.
    Jak czytam za jakie kwoty kupujecie w promocjach w Polsce te same obiektywy, albo widzę że można je kupić za pół ceny na eBay prosto z HK ale bez gwarancji w USA, to mi się zwyczajnie robi przykro.
    Gdyby obiektywy MFT którymi wykonałem zdjęcia tych ptaków były wycenione tak po $1500 od sztuki, to gwarantuje wszystkim że większość amatorskich fotografów ptaków (w USA jest ich naprawdę wielu) kupiła by MFT.
    A tak, to chodzą po lesie z jakimiś lustrami FF i Sigmami 150-600.

Podsumowując: system MFT jest super, Może być mały i fajny. Tylko jest drogi.
    Zamiast marnować kasę na marketing i płacić ambasadorom za reklamę i wciskanie kitu że dostaje się jakość z FF, lepiej zwyczajnie zejść z cen.
    Bo cena to najepszy argument dla amatora.

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    A co do bana, to chyba póki nikogo nie obraża , jakiś wulgaryzmów nie pisze, to ciężko chyba mu będzie bana dać.
    A co, na tym forum nie można obrażać?
    Naprawdę?

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    6.03.23, 15:54 #2052
    To są poważne zaburzenia psychiczne tej osoby. Inaczej nie można tłumaczyć tego, że ktoś taki co tak mocno nienawidzi tego systemu udziela się ciągle na tym forum. Najprawdopodobniej cierpi na PSD czy APSD.
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    6.03.23, 16:30 #2058
    Nie mogę - nie przeklina, nie obraził nikogo (może poza naszą inteligencją)... a że pisze co pisze ? Trudno, na forum ma te same prawa co inni użytkownicy.
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wczoraj, 01:32 #2085
    Poprzyglądam się monotematyczności dcs, obiecuję. Myslę dcs, że to przeczytasz i mam nadzieję, że sie zreflektujesz. Bo fakt, mozna krytykować, ale jesli ktoś wyłącznie krytykuje i wkurza to w sumie nie znajdzie tu kumpli. I nie chodzi o zycie w bańce, to teraz juz niemozliwe, ale po prostu o pewną higienę tutejszego życia.
    Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Dzisiaj, 16:05 #2219
    Ale pisałem o banie dla tego trola nic tu nie wnoszącego, to, że nie, bo jest grzeczny. I jeszcze wdajecie się w jakieś jalowe dyskusje. Jest ogólnie znany na optycznych, ze swojego zajadłego hejtu wobec systemu micro.
    Moderator i Administrator pozwalają na obrażanie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Moderator i Administrator pozwalają na obrażanie.
    @dcs
    Administrator się nie wypowiedział. Jeśli chodzi o mnie, to twierdzę, że użytkownicy dają Ci wyraźnie do zrozumienia abyś odpuścił.
    Na 4 ostatnie strony, masz 30% wpisów. Sam jeden. To jest ewidentne trolowanie. Powiem więcej - Twoje wpisy nic kompletnie nie wnoszą.
    Więc odpuść. Idź na piwo.
    A jeśli się nie uspokoisz, to poproszę admina o odebranie Ci prawa pisania w tym wątku.
    @wszyscy - istnieje możliwość zablokowania danego użytkownika w swoim profilu. @epicure już to zrobił. Daje to to, że nie będziecie widzieli wpisów inkryminowanego usera, więc może sobie pisać na wiatr.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    To tak jakby do klubu miłośników Hondy wstąpił właściciel bmw, i na każdym kroku próbował udowadniać reszcie Klubowiczow, że się pomylili w swoim wyborze. Widać tu sens?

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    @Bodzip
    Nie było reakcji administratora na wpis naruszający moje dobra osobiste
    i tu administrator ponosi odpowiedzialność za bierną postawę.

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Tak jak pisałem wcześniej. Rozumiem optycznych że cię tolerują, bo robisz szum na ich upadającym powoli forum, i hejtuszesz z upodobaniem maniaka wszystko co tyczy się micro. Dlatego to, że jesteś tu na forum miłośników micro,. I udzielasz się tak prężnie uważam za niezła perwersję. A właściwie to, bardziej to zdjagnozowalem kilka postów nazad.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    A czy nie warto wziąć pod uwagę również tego, że za kilka lat BYĆ MOŻE będziemy oglądać zdjęcia, wspominać swoje podróże, na ekranach 60" 8K?
    Ja mogę sobie to wyobrazić.
    A może będę chciał sobie nowe metrowe wydruki zrobić?
    A jeśli się wtedy okaże, że jednak bardzo widać różnicę w ilości pikseli albo ilości detalu, albo czegokolwiek? I co - będę żałował, że dla 200g mniej nie zabrałem FF?
    Dzisiaj, patrząc na zdjęcia z podróży sprzed 20 lat, zwyczajnie jest mi żal, że technologia była słaba. Albo inaczej - że nie było mnie stać na lepszą.
    A czy tak naprawde w amatorskim foceniu duza ilosc detali na fotach i idealna jakosc techniczna jest az tak wazna ?
    Mam na mysli zdjecia o co najmniej przecietnej jakosci technicznej, ktore mozna ogladac w albumach
    Wedlug mnie wazne aby uchwycic cos ciekawego, cos co moze zainspirowac w odbiorze.
    Czasem celowo pogarszam jakosc zdjec i generuje bw czy z lekka sepia.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Administrator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Jacek_Z
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    86
    Moja galeria
    @dcs naprawdę chcesz aktywnej mojej postawy? Zastanów się. Bo pisałem coś do Ciebie. Byłem nieaktywny i cie nie zablokowałem. Naprawdę chcesz bym zadziałała aktywnie i dał ci bana?
    Zostajesz w wątku, bo ... generalnie masz racje w tym co piszesz. No i nie obrażasz. Ale to co robisz swobodnie wyczerpuje znamiona trollowania, co mogę "nagrodzić". Sugeruję usunięcie się w cień, tak jak ja. Jak widzisz od wielu stron nie piszę nic (na temat), tylko czytam.

To napiszę coś w temacie. Tu już tyle argumentów padło, prawidłowych, ale to nic nie daje. Jakaś bezsensowna obrona i "udowadnianie", że rozmiar matrycy nie ma znaczenia dla ISO, pomimo przytaczania argumentów, tłumaczenie praw fizyki nic nie daje. To dyskusja między nauką a wiarą (wyznaniem). Wyznawców nic nie przekona, próbowano to robić przez wiele stron. Więc nie piszę, bo po co.
    PS - ktoś podjął obronę mówiąc o rozmiarze pojedynczego piksela. Pudło. W ostateczności nie ma to znaczenia bo ważna jest powierzchnia całej matrycy.

No i jak zwykle wchodzę między drzwi a futrynę i mi sie dostanie od dcs za upominanie go i od niezadowolonych o tym co napisałem o wielkosci matrycy. Czyli dostanie mi sie od prawie wszystkich.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Trochę teraz nadużywasz mojego porównania zdjęć ptaków, albo nie do końca rozumiesz co z niego wynika.
    Zauważyłem, że masz manierę mówienia ludziom co mają myśleć. Na tych innych forach też.
    Ludzie mają jakieś doświadczenia, przemyślenia, więc...

No i w przypadku E-M5 MK III z 12-45f4 PRO było to faktycznie zestaw nie odstraszający cenowo.
    Przeciętna pensja na polskiej prownicji to 800$ na rękę. Ten zestaw to półroczne lub roczne oszczędności. Patrząc w ten sposób to jednak spora kwota jak na uniwersalny zestaw dla amatora. A to powininen być filar rynkowy.

Ale normalne ceny na największym światowym rynku foto są jak powyżej i to od 3 lat conajmniej odkąd kupiłem sobie MFT.
    Zmierzam do tego o czym pisałem już wiele razy, to jest ze MFT byłby dużo bardziej popularny gdyby zwyczajnie zejść z cen.
    Podsumowując: system MFT jest super, Może być mały i fajny. Tylko jest drogi.
    Zamiast marnować kasę na marketing i płacić ambasadorom za reklamę i wciskanie kitu że dostaje się jakość z FF, lepiej zwyczajnie zejść z cen.
    Bo cena to najepszy argument dla amatora.
    Zdaje się ceny nieco spadną, bo sprzedaż światowa stanęła na rynku w każdym segmencie i u każdego producenta. Mamy kryzys,stocki nie idą, klienci są bez kasy albo z mniejszymi budżetami. Sodówka cenowo-marżowa zbiera swoje żniwo.
    Om (z tego co zauważyłem) na naszym rynku dopasowuje ceny do panasa. Nie patrzą na ceny konkurencji FF. To błąd. Faktycznie stała obniżka cen, likwidacja wszystkich promocji, szybsza reakcja na ruchy rynkowe konkurencji FF zamiast bezmyślniego utrzymywania za długo za wysokich cen pozwoli powalczyć o klientów. Na rodzimym dla nich rynku podstawową sprzedaż robiły zestawy z serią m10. Zatem trzeba dobrze wycenić swoje zestawy i nie być chciwym. Sprzedaż body powinna generować sprzedaż szkieł. A tu mamy raz cenę 10tys.zł, by po chwili mieć z cashbackami 8tys.zł. Tak na marginesie: cashback to najbardziej debilna "promocja". Do tego drogie szkła które za chwilę są dodawane "gratis". Plus te upusty dla amabasadorów które sprawdzały się powiedzmy dekadę temu. Dzisiaj walczy się ceną w relacji to tego co dostarcza produkt w odniesieniu do CAŁEJ konkurencji rynkowej. Om ma nieco za wysokie ceny i bardzo niestabilną politykę cenową. W efekcie nie przyciągają nowych klientów, zakupy robią starzy posiadacze systemu... jednak da się zaobserwować redukcje posiadania m43 czyli ludzie pozbywają się systemu. Może kupno nowego body z oferty zatrzymało by trend? Zatem dobra wycena gamy produktow. Nam dodatkowo nie pomaga niemiecki dystrybutor, bo poza specyficznym niemieckim podejściem handlowym mają odniesienie cenowe do najbogatszego klienta na własnym rynku. Zmiana europejskiego dystrybutora na kogoś z tańszego rynku pozwoli na sięgnięcie po klientów z rynku amatorskiego. Niemcom nie chce się schylać po grosze, a to te grosze mogą zbudować sprzedaż. Ilościową, nie marżową.
    Om to fajny system dla rynku amatorskiego ale uważam, że tym razem za chwilę umrze z powodu błędnej polityki cenowo-rabatowej. A to powstrzymuje do zakupów. Pora na zmianę europejskiego dystrybutora!
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Zauważyłem, że masz manierę mówienia ludziom co mają myśleć. Na tych innych forach też.
    Ludzie mają jakieś doświadczenia, przemyślenia, więc...
    Mam manierę mówienia tego co JA myślę, na tym forum, wszystkich innym, i generalnie w życiu. Posiadanie swojej opinii ma swoje wady, ale jednak więcej plusów niż minusów

Przeciętna pensja na polskiej prownicji to 800$ na rękę. Ten zestaw to półroczne lub roczne oszczędności. Patrząc w ten sposób to jednak spora kwota jak na uniwersalny zestaw dla amatora. A to powininen być filar rynkowy.
    Nie rozumiem co ma pensja na Polskiej prowincji do tego, że E-M5 z 12-45 to moim zdaniem rozsądnie wyceniony zestaw. Nie twierdzę że tani, ale jak na OM - nie za drogi.
    To nie chodzi o to że jest grupa społeczna dla której to jest duża kwota, tylko o to że dla tej samej ubogiej grupy społecznej najtańszy zestaw od konkurencji bezlusterkowych FF będzie zwyczajnie jeszcze droższy.
    Ja za mojego Olympusa z obiektywem zapłaciłem 6500zł bo kupowałem w Polsce akurat. Nie wiem czy przepłaciłem czy nie, w Stanach było drożej. Czy wolałbym zapłacić np. 4000zł? Pewnie że tak.
    Tak na marginesie chyba sam pisałeś że Olympus oferuje tańsze zestawy z obiektywami "nie pro"?

Zdaje się ceny nieco spadną, bo sprzedaż światowa stanęła na rynku w każdym segmencie i u każdego producenta. Mamy kryzys,stocki nie idą, klienci są bez kasy albo z mniejszymi budżetami. Sodówka cenowo-marżowa zbiera swoje żniwo.
    Om (z tego co zauważyłem) na naszym rynku dopasowuje ceny do panasa. Nie patrzą na ceny konkurencji FF. To błąd. Faktycznie stała obniżka cen, likwidacja wszystkich promocji, szybsza reakcja na ruchy rynkowe konkurencji FF zamiast bezmyślniego utrzymywania za długo za wysokich cen pozwoli powalczyć o klientów. Na rodzimym dla nich rynku podstawową sprzedaż robiły zestawy z serią m10. Zatem trzeba dobrze wycenić swoje zestawy i nie być chciwym. Sprzedaż body powinna generować sprzedaż szkieł. A tu mamy raz cenę 10tys.zł, by po chwili mieć z cashbackami 8tys.zł. Tak na marginesie: cashback to najbardziej debilna "promocja". Do tego drogie szkła które za chwilę są dodawane "gratis". Plus te upusty dla amabasadorów które sprawdzały się powiedzmy dekadę temu. Dzisiaj walczy się ceną w relacji to tego co dostarcza produkt w odniesieniu do CAŁEJ konkurencji rynkowej. Om ma nieco za wysokie ceny i bardzo niestabilną politykę cenową. W efekcie nie przyciągają nowych klientów, zakupy robią starzy posiadacze systemu... jednak da się zaobserwować redukcje posiadania m43 czyli ludzie pozbywają się systemu. Może kupno nowego body z oferty zatrzymało by trend? Zatem dobra wycena gamy produktow. Nam dodatkowo nie pomaga niemiecki dystrybutor, bo poza specyficznym niemieckim podejściem handlowym mają odniesienie cenowe do najbogatszego klienta na własnym rynku. Zmiana europejskiego dystrybutora na kogoś z tańszego rynku pozwoli na sięgnięcie po klientów z rynku amatorskiego. Niemcom nie chce się schylać po grosze, a to te grosze mogą zbudować sprzedaż. Ilościową, nie marżową.
    Om to fajny system dla rynku amatorskiego ale uważam, że tym razem za chwilę umrze z powodu błędnej polityki cenowo-rabatowej. A to powstrzymuje do zakupów. Pora na zmianę europejskiego dystrybutora!
    I tu się z Tobą zgadzam. Obecnie w dobie internetu i porównywarek cenowych, takie "cashbacki" i inne kupony tylko zniechęcają. Polityka cenowa musi być stabilna i transparentna dla klienta.
    Dlatego w USA sprzedaż Olympusa stoi.
    No bo jak wpiszesz sobie w Google czy w innym sklepie internetowym takim jak Amazon kilka aparatów i porównujesz ceny, to widzisz ceny takie jakie one są w danej chwili. Bez kuponów czy cashbacków.
    No i dlaczego na zakup sprzętu klient miałby czekać na jakieś promocje na które trudno trafić, albo trzeba mieć znajomości? Zwłaszcza że te promocje są z OM znaczne. Nieraz 40%. No i te rozdawanie obiektywów "pro" za złotówkę...
    Ludzie nie są głupi, kto przy zdrowych zmysłach kupi obiektyw za 2000zł kiedy wie że ten sam obiektyw jest rozdawany za darmo od czasu do czasu.
    Klient lubi móc kupić towar który potrzebuje kiedy go potrzebuje i w rozsądnej cenie, a nie polować na rabaty i okazje.
    Pełna zgoda z tym co piszesz - błędna polityka cenowo rabatowa zniechęca do zakupów. Ba, powiem wiecej: odstrasza nowe, potencjalnie zainteresowane osoby szukające dla siebie systemu do amatorskich zastosowań.
    Tutaj na forum stali bywalcy wiedzą co i jak - ale nowa osoba która wejdzie do sklepu lub poszuka w sieci zwyczajnie może się przerazić.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 9.03.23 o 01:21