Wypuścił nowy model OM1-II z niezbyt dużymi zmianami w stosunku do OM-1. Ale czy to ma być powód do obrażania się na firmę? Chyba ze jest jeszcze coś o czym nie wiem.
Wypuścił nowy model OM1-II z niezbyt dużymi zmianami w stosunku do OM-1. Ale czy to ma być powód do obrażania się na firmę? Chyba ze jest jeszcze coś o czym nie wiem.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Fajnie by było jakby zrobili coś, co by udowodniło, że mają jeszcze projektantów.
https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
Panasonic nie lepszy.
Jak wprowadzali pierwsze G9, to pomyślałem że na bogato -nie użyli korpusu GH5, dodali górny wyświetlacz...
A teraz G9 II bez chłodzenia pakują w korpus aparatu FF z aktywnym chłodzeniem. -Dziadostwo.
Ostatnio edytowane przez dcs ; 19.05.24 o 23:58
Początkowo się zdziwiłem czytając tekst z tego linku i oglądając zamieszczony grafik z zapowiadanymi premierami obiektywów - wydawał mi się nie do końca zgodny z rzeczywistością. Sądzę że omawiane patenty zostały już wykorzystane w 90f3.5 macro (o którym wspominają o jako planowanym do wypuszczenia obiektywie makro o ogniskowej ok. 100mm), obiektyw 40-150f4 opisany jest jako dopiero planowany do wprowadzenia na rynek. Zapowiadane bez żadnych konkretów dwa nowe teleobiektywy zoom istnieją już na rynku jako 100-400mm f/5-6.3 IS i 150-600mm F5.0-6.3 IS (wypuszczony w styczniu dość niespodziewanie - na naszym forum też o nim dziwnie cicho).
Dopiero później zorientowałem się że tekst pochodzi z lutego 2022 roku.
Wydaje mi się że nie jest jednak z tymi nowymi projektami aż tak źle - wprawdzie te dwa ostatnie teleobiektywy powstały w oparciu o konstrukcje Sigmy (oceniane jako bardzo udane), ale jednak trochę myśli technicznej trzeba było w ich adaptację włożyć - choćby w adaptację stabilizacji która w systemie Olympus/OM System jest zdecydowanie wydajniejsza niż u konkurencji.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Kolega m_a_g sprzedał system, a ja wczoraj siedząc z żoną na polu z rowerami i m1.2+300f4 jeszcze jej mówiłem, jaki mamy genialny sprzęt, mimo że ma aż 8 lat… foty ptaków w locie robione przez byle amatora o jakości, która pewnie jeszcze długo będzie mi wystarczała. Owszem, jakieś wykrywanie oka ptaka w locie może i by się przydało, ale najbardziej brakuje czasu i mobilizacji żeby rano wstawać.
A ja w zeszłym tygodniu po tym, co zrobił OM System, czyli po ogłoszeniu flash sale na niektóre produkty, kupiłem m.zuiko 75 1.8 w cenie 2200, czyli w cenie używanego.
Ten OM-1 II to żaden nowy korpus, tylko rebranding już istniejącego modelu. Każdy produkt Olympusa będzie musiał taki rebranding przejść, bo prawdopodobnie OMDS nic już pod tą marką nie może produkować. Przy okazji rebrandingu OM-1 najmniejszym możliwym kosztem zrobili śladowy upgrade, żeby marketingowo dało się to sprzedać jako nowy model, ale każdy trzeźwo myślący wie, że to nie jest żaden nowy model. Można się złościć, a można też się i cieszyć z tak małej zmiany, bo mogliby nie zmieniać nic.
Ja czekam na prawdziwe świeże produkty autorstwa OM System, nie odgrzewane kotlety. Od nich zależy, czy ten system kompletnie zniknie z radaru moich zainteresowań, czy może jeszcze jakąś zabawkę sobie kupię.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W tym ich oficjalnym sklepie internetowym. Było kilka rzeczy przecenionych o 50%, z obiektywów chyba jeszcze makro 30 mm, a poza tym lornetka, torba i jakieś duperele. Oczywiście ten rabat 50% był od ich oficjalnej ceny, tradycyjnie wyższej o kilka stów od cen w normalnych sklepach. Ale i tak się opłacało. Wyprzedaż trwała pięć dni, ja ją zobaczyłem wieczorem ostatniego dnia.
I to jest druga przyczyna dla której pozbyłem się tego systemu. Taka polityka cenowa zupełnie mi nie odpowiada, było już o tym pisane i nie będę się powtarzał.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
To czekaj, ja też czekałem i się nie doczekałem. Od chyba 8 lat nie ma nic nowego (OM1 dla mnie w zasadzie to też odgrzewany kotlet). Premiera OM1 MK II po dwóch latach od wejścia na rynek wersji I raczej nie dała powodu do optymizmu. Wręcz przeciwnie bym powiedział.
Bardziej cierpliwie obserwuję niż czekam. Mam inny sprzęt, niczego od OM System nie oczekuję, jedynie spoglądam z sentymentem. Jeśli wyjdzie PEN-F II, to kupię; jeśli nie, kasę zgarnie ktoś z konkurencji.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb