Strona 220 z 271 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230270 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.191 do 2.200 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    A czy nie warto wziąć pod uwagę również tego, że za kilka lat BYĆ MOŻE będziemy oglądać zdjęcia, wspominać swoje podróże, na ekranach 60" 8K?
    Ja mogę sobie to wyobrazić.

Dzisiaj, patrząc na zdjęcia z podróży sprzed 20 lat, zwyczajnie jest mi żal, że technologia była słaba. Albo inaczej - że nie było mnie stać na lepszą.
    Bo nie jesteś jeszcze stary.
    Weź pod uwagę, że za 20 lat twój wzrok nie będzie już taki jak dziś
    i za wiele szczegółów na tym 8K nie zobaczysz.

tt
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Bo nie jesteś jeszcze stary.
    Weź pod uwagę, że za 20 lat twój wzrok nie będzie już taki jak dziś
    i za wiele szczegółów na tym 8K nie zobaczysz.
    Za 20 lat będę wysyłał obrazki z chmury bezpośrednio do mózgu przez czipa w pięcie Albo w łokciu.
    Czapa zadymi dopiero dla zdjęć z matrycy 80MP

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    To ja tak dla uśmiechu, bo u mnie słoneczko świeci i jest +8
    Zdjęcie z G9 z exifem. ISO = 20 000. Nie odszumiane, takie jak program wypluł po obróbce. Tylko resize i lekkie podostrzenie po zmniejszeniu.
    Jest w jednym z Linuxowych programów opcja "stack noise". Zazwyczaj używają jej pasjonaci zdjęć gwiazd i galaktyk.
    Zdjęcie, a właściwie seria 9 zdjęć przepuszczona przez program wypluła takie coś.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ISO_20000.jpg
Wyświetleń:	61
Rozmiar:	1,32 MB
ID:	253216
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Dzisiaj, patrząc na zdjęcia z podróży sprzed 20 lat, zwyczajnie jest mi żal, że technologia była słaba. Albo inaczej - że nie było mnie stać na lepszą.
    Ciekawe czy ludzie dostając fotografię małoobrazkową z przemysłowo produkowanymi kliszami też mieli takie odczucia po porzuceniu fotografii wielkoformatowej?
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    @pstrykacz_smartfonowy

W latach 60-90' [i dzisiaj] jakaś część amatorów wybierała średni format,
    z którego robiąc odbitkę takiej samej wielkości powiększało się ziarno filmu 2,7-5,5 raza mniej
    niż robiąc odbitkę z małego obrazka.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Jeszcze raz.
    Czy jak coś chcesz porównać , bo tu chodziło o porównanie, to porównywane materiały powinno się przygotować w ten sam sposób, czy nie?
    Nie jestem wrogiem oglądania zdjęć na małych ekranach. {Potrafi to być wygodne albo potrzebne. Ale oglądania dającego ogólne wrażenie.
    Owszem.Powinno się je przygotować do końcowej formy prezentacji.
    Tu oceniałem tak na szybko jpg od Maga. Zresztą kiedyś wrzucał porównanie fot ptaków na różnych obiektywach i formatach.Wniosek był taki, że praktycznie nie widać różnicy.

Czasami ogladanie dające ogólne wrażenie będzie jedynym występującym rodzajem oglądania. Poza tym co sobie poogląda autor podczas przekształcania zdjęcia z postaci surowej do końcowej prezentowanej.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Zdjęcie z G9 z exifem. ISO = 20 000.
    Zdjęcie, a właściwie seria 9 zdjęć przepuszczona przez program wypluła takie coś.
    Są tacy co w to nie uwierzą i będą myśleć, że to jakiś FF na iso powiedzmy 800 i podmienione znaczniki.
    Czyli jednak nadal istnieją jakieś powody by nie kupować FF i pozostać na m43 ale popracować nad cyfrową obrobką...
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Są tacy co w to nie uwierzą i będą myśleć, że to jakiś FF na iso powiedzmy 800 i podmienione znaczniki.
    Czyli jednak nadal istnieją jakieś powody by nie kupować FF i pozostać na m43 ale popracować nad cyfrową obrobką...
    Co mam nie uwierzyć Należy tylko wziąć małą poprawkę, że foto wykonane z czasem 1/1000s. Troszkę inaczej by wyglądało z dłuższym czasem naświetlania w trudniejszych warunkach oświetleniowych, a po to stosujemy wysokie iso (no może nie zawsze, ale najczęściej). I lepiej gdyby to było zdjęcie pojedyncze, a nie "sklejka" (?) 9 zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez And.N ; 8.03.23 o 14:28
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Przy fotografowaniu martwych natur, reprodukcji, martwych owadów
    składanie wielu ekspozycji nie ma wad,
    ale już przy krajobrazach może być problemy.

https://www.dpreview.com/files/p/art.../P7200147.jpeg

G9 high-res mode https://www.dpreview.com/articles/37...esolution-mode

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    Istnieją, nawet kilka, i to bez żadnej pracy nad obróbką. Nawet akceptując fakt, że m4/3 może szumieć mocniej, wciąż ma on sporo innych atutów. Zaś sam argument szumu, przemawiający na niekorzyść m4/3, najczęściej jest sprowadzany do kombinacji najbardziej wymagających warunków (duże przysłony, skąpe oświetlenie, szybka migawka, duże formaty prezentacji zdjęć) z kompletnym pominięciem faktu, że w zależności od rodzaju i sposobu fotografowania, te niekorzystne warunki mogą wystąpić: a) zawsze; b) czasami; c) nigdy; przy czym odpowiedź a) w amatorskich zastosowaniach występuje najrzadziej.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Nie zaryzykowałbym stwierdzenia,
    że amatorzy rzadko robią zdjęcia w naturalnym oświetleniu o późnej porze dnia lub w nocy
    lub rzadko robią zdjęcia w skąpym sztucznym oświetleniu.