Strona 216 z 271 PierwszyPierwszy ... 116166206214215216217218226266 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.151 do 2.160 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Mam Canona 5D Mark II i stosowanie 3200 ISO nie jest dobrym pomyslem.
    Na obrazie jest z lekka kolorowa kaszka a na 1:1 widac, ze jakosc ma nieco do zyczenia, wiec nie do konca FF az tak dobrze wypada.
    Przy obecnych narzedziach mozna w jakims tam stopniu cos niwelowac.

Na APS-C korzystanie z 3200 ISO wychodzi dla jakosci bokiem.
    O m.4/3 nie wspomne bo nie korzystam z takich czulosci.

Jezeli moge korzystam z niskiego ISO niezaleznie od systemu.
    Ja również staram się używać możliwie niskich ISO wszędzie gdzie się da.
    Ale Twój Canon 5D MK II nijak się ma do Nikona Z7 którego ma @August68. Między tymi aparatami jest 13 lat różnicy.
    (edit: teraz dopiero doczytałem jaki @August68 ma aparat, cóż, moja wina, nie będę kasował żeby nie zmieniać sensu wpisu).
    Ja też kiedyś miałem Canona 1Ds, pierwszy aparat FF na rynku, z matrycą 10mpx, gdzie na ISO 800 były takie szumy że nie dało się tego używać.

Ale teraz, zobacz sam, tak na szybko.
    RAW prosto z puszki bez żadnej obróbki.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 7.03.23 o 23:51

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Tego typu dyskusje, w których tworzą się wielokrotne zapętlenia (niezależnie od wiedzy i fachowości dyskutantów, bo takie cóś samo się wytwarza), to jest przypadek spotykany na wielu forach - fotograficznych, niefotograficznych, wędkarskich, fizycznych i politycznych. Niemniej taka dyskusja zawsze cos daje, bo zmusza do myślenia, do zastanowienia i do poszukiwania rozwiązań.
    TJ

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Nie nadążam za Twoim tokiem rozumowania. Jakie to oddziaływania pomiędzy pikselami powodują wzrost szumu? Nie rozumiem tego. Możesz to wyjaśnić?
    Po prostu kupę lat temu gdzieś tak wyczytałem, że mogą być oddziaływania pomiędzy komórkami matrycy (gdy znajdują się bardzo blisko siebie, co ma miejsce przy małej powierzchni i dużej liczbie Mpix), powodując wzrost szumu. Być może dotyczyło to matrycy CCD i kompaktów. Nie pamiętam. Jak znajdę w internecie coś w tym temacie to podlinkuję.
    Mamy też szum spowodowany wzrostem temperatury matrycy. O tym pewnie słyszałeś. Przy zimnej matrycy mniejszy szum, jak aparat się nagrzeje szum wzrasta. To oczywiście już coś innego.
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    99
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    Kiedyś panicznie bałem się wyjść poza ISO 400.
    Teraz mam to w nosie.
    A w tamtej sytuacji nie chciało mi się nosić cały dzień statywu, z którego może skorzystam wieczorem.
    To nie są zdjęcia dla których warto tachać 1,5kg przez cały dzień. Lepiej wziąć więcej szkiełek

Mimo wszystko to nie tylko zaleta nowych matryc. Bo o dziwo dziadek D600 nie jest wcale dużo gorszy. Minimalnie więcej szumi.
    To o czym nie piszesz to to że zdobywamy coraz więcej umiejętności obróbki zdjęć. I to ma też duży wpływ.
    Ja ciągle nie lubię wychodzić poza ISO 800 - niezależnie czym fotografuję
    Statywów mam kilka - najcięższy Benro z głowicą waży pewnie z 7 kilo - zabieram go tylko na plenery "samochodowe" - czyli na moje wschody lub zachody słońca. Niestety - czasem na takich plenerach łażę i po kilka kilometrów - więc gnaty potem bolą. Ale statyw w każdych warunkach stoi jak wmurowany.
    Na wyjazdy zabieram albo karbonowy Triopo (z głowicą waży około 1,1 kilograma) albo Gorillapod - ten jest leciutki, ale gorzej ze stabilnością.

A co do obróbki - to chyba napisałem wyżej, cytuję: "no i narzędzi do obróbki".
    Zapomniałem jedynie dodać - i umiejętności ich stosowania

PS. Nie wynoś się - ktoś mnie musi motywować do zaprzestania "stania w rozkroku"

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    A tu jeszcze linki do RAW:

1.MFT - Olympus - ISO 1600

2.FF - Sony - ISO 6400
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 7.03.23 o 23:58

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    @m_a_g było. Przeważnie co 2-3 lata taka dyskusja się powtarza. Zazwyczaj jest bardzo emocjonalna
    @paparapa - może jeszcze nie ? biorąc powyższe pod uwagę
    @Bodzip , myślę że za dwa, trzy lata następnej takiej dyskusji nie będzie.
    Zostaną telefony i może jakieś super PRO do sześcianu w cenie samochodu.
    I będzie spokój.

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Bo postęp w matrycach jest minimalny [jak w ogóle jest]
    Więcej działa soft w nowych aparatach.
    Praktycznie to samo.
    Dochodzi jeszcze sprawa czy oprogramowanie nie oszukuje fotografa w tym co pokazuje.
    Mam na mysli, ze ustawiamy w cyfrowym aparacie 3200 ISO i tak naprawde skad wiadomo jak to jest policzone dla danej marki czy modelu aparatu ?
    Przeciez mozna algorytmami odpowiednio zamotac i uzyskiwac obrazki o 1 EV mniej naswietlane i odpowiednio odszumiane i przedstawiane na aparacie, ze to 1EV wiecej i
    chwalic sie, ze nowy model mniej szumi na tej samej wartosci ISO od tego poprzedniego
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Dochodzi jeszcze sprawa czy oprogramowanie nie oszukuje fotografa w tym co pokazuje.
    Mam na mysli, ze ustawiamy w cyfrowym aparacie 3200 ISO i tak naprawde skad wiadomo jak to jest policzone dla danej marki czy modelu aparatu ?
    Przeciez mozna algorytmami odpowiednio zamotac i uzyskiwac obrazki o 1 EV mniej naswietlane i odpowiednio odszumiane i przedstawiane na aparacie, ze to 1EV wiecej i
    chwalic sie, ze nowy model mniej szumi na tej samej wartosci ISO od tego poprzedniego
    O tym też było - że Olympus zaniża ISO w porównaniu do matryc FF
    Ja naprawdę długo jestem na forum
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    W witrynie lombardu widziałem D610 z Sigmą 28-70/2.8-4 za 1500.
    Co za czasy...

Zwycięzca popRAWki Awatar paparapa
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Po prostu kupę lat temu gdzieś tak wyczytałem, że mogą być oddziaływania pomiędzy komórkami matrycy (gdy znajdują się bardzo blisko siebie, co ma miejsce przy małej powierzchni i dużej liczbie Mpix), powodując wzrost szumu. Być może dotyczyło to matrycy CCD i kompaktów. Nie pamiętam. Jak znajdę w internecie coś w tym temacie to podlinkuję.
    Mamy też szum spowodowany wzrostem temperatury matrycy. O tym pewnie słyszałeś. Przy zimnej matrycy mniejszy szum, jak aparat się nagrzeje szum wzrasta. To oczywiście już coś innego.
    W bardzo dużym uproszczeniu...
    To co kiedyś czytałem. Nie wiem czy to prawda czy bajki z mchu i paproci, ale napiszę.
    W zależności od wielkości powierzchni sensela w matrycy, jest on w stanie "przyjąć" więcej lub mniej fotonów światła. Jasnym jest że matryca z 24mpx FF ma większe sensele, niż matryce DX, MFT i mniejsze mające tyle samo mpx. .
    To powoduje,że każdy taki sensel w większej matrycy przyjmuje więcej fotonów.
    W zależności od ilości przyjętych fotonów sensel wystawia na wyjściu potencjał, który jest sczytywany przez elektronikę aparatu.
    Im większy potencjał, tym większa separacja sygnału użytkowego od szumów własnych elektroniki i obraz jest bardziej klarowny i bez zakłóceń.
    Gdy potencjał jest mały, zmniejsza to odstęp od szumów "tła", a elektronika nie jest w stanie precyzyjnie określić co jest sygnałem właściwym, a co zakłóceniami.
    I algorytmy procesora próbują to dla nas, lepiej albo gorzej ogarnąć.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Ano stąd, że można to zmierzyć.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    W witrynie lombardu widziałem D610 z Sigmą 28-70/2.8-4 za 1500.
    Co za czasy...
    A co w tym dziwnego?
    To dziesięcioletni dziadek.
    Ile kosztuje dziesięcioletnie auto? Połowę ceny nowego?

Jeśli nawet jesteś w mniejszości, prawda zawsze pozostanie prawdą.