Strona 195 z 271 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.941 do 1.950 z 2707

Wątek: Przyszłość m4/3

Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Bo kiedyś większość amatorów robiła zdjęcia na własny użytek tzw. "do szuflady"
    a nie na wystawy.

Teraz internet to wystawy, ale dostępne dla każdego.
    I naturalnie jest porównywanie i robi się rywalizacja.

Taki amator ma teraz więcej napinki, co pewnie zabiera część radości z robienia.

Robi żeby w towarzystwie dobrze wypaść, a nie przede wszystkim dla siebie.

Rywalizacja na zdjęcia, rywalizacja na sprzęt w stopce...
    Ostatnio edytowane przez dcs ; 11.02.23 o 16:20

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    Ja tak sobie wydrukuję kilka zdjęć z ostatniej mojej wycieczki i zdjęcia powieszę na ścianie. Tylko pozostaje mi wybrać kilka zdjęć.
    właściwie to nawet miałem zapytać na tamtym watku: czy gdybyś miał wydrukować reportaż taki na 10-20 zdjęć i tylko je pokazać dałbyś radę jakoś tę wyprawę podsumować fotograficznie?
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

| OlyJedi Awatar koronax
    Mieszka w
    silesia
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez August68 Zobacz posta
    A nie myślałeś o fotoksiążce? Taka wyprawa na Kubę to idealna sprawa - na razie będziesz odbierał tak sobie, ale za kilka lat - sam zobaczysz jaka radość z oglądania.
    .
    Myślałem. Z tym że może za jakiś czas.
    Mam już taką fotoksiażkę z Izraela. Byłem tam z 10 lat temu. Fajna rzecz

Cytat Zamieszczone przez pstrykacz_smartfonowy Zobacz posta
    właściwie to nawet miałem zapytać na tamtym watku: czy gdybyś miał wydrukować reportaż taki na 10-20 zdjęć i tylko je pokazać dałbyś radę jakoś tę wyprawę podsumować fotograficznie?
    Hmmm. Miałbym kłopot z wyborem 20 zdjęć. No ale myślę że dałbym radę wybrać. Kwestia zastanawiania i zdecydowania które zdjęcia.

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez koronax Zobacz posta
    M
    Hmmm. Miałbym kłopot z wyborem 20 zdjęć. No ale myślę że dałbym radę wybrać. Kwestia zastanawiania i zdecydowania które zdjęcia.
    To spróbuj.Ja to robię tak: kopie zdjęć !!! jpg do osobnego foldera. Otwieram ten folder i oglądam okiem widza - ładne fajne zostają - reszta do kosza.Te wątpliwe: "zostawić czy nie"zostają. Ale potem robię kolejny przebieg przeglądu.Czasami trzeba zrobić 3-4 przebieg/cykle przeglądania.To co zostaje można na spokojnie rozważyć ile tego jest, co warto zostawić.Oczywiście przeglądając nalezy być krytycznym - jakiekolwiek wątpliwości to raczej zdjęcie do kosza. Na końcu mamy zestaw najlepszych zdjęći możne je spróbować ułożyc w pewną opowieść.Kosz do czyszczenia.A ponieważ robię to na kopiach to gdybym coś pokręcił zawsze przecież tam gdzieś mam oryginały. Pamietaj bądź krytyczny w doborze zdjęć do przetrwania.
    OM-D E-M10 Mark II + lumix g25 1.7, ED 14‑150mm F4‑5.6 II, xiaoyi 42,5 1,8. / smartfonem już nie focę

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Czyli m5+jakieś lekkie obiektywy nie dają przewagi " przyjemnościowej" w stosunku do smartfona?
    A może jedno body plus kilka stałek i skoncentrować się na wklejeniu w dany zestaw by mieć pewną swobodę fotografowania zamiast ciągłej zmieniaczki systemowo-bodowo-obiektywowej. Wtedy głowa nie do końca pamięta co i jak ustawić i skorygować by mieć jakiś zakładany efekt.
    Albo mieć wywalone na wszysko i chodzić i pstrykać: o tu ładne, o tu też ładne, a tu nie jednak nie tym obiektywem, kolejnym razem wrócę z innym szkłem albo w innym czasie,pogodzie,etc. Widzieć obiektywem otoczenie.
    Taka radość z prostego focenia bez napinki rywalizacyjnej.Wyszło?... to zajebiście, nie wyszło... spróbuję kolejnym razem, a te zdjęcia do skasowania.
    Jasne że MFT jest lepsze od smartfona, to bez dyskusji. Z tym że obecne smartfony są tak dobre że na takie wycieczkowe krajobrazy przy świetle dziennym naprawdę trudno dostrzec różnicę pomiędzy MFT a smartfonem. Mam na myśli w takich "forumowych" wielkościach.
    Poza tym jasne, tak jak piszesz, radość z fotografowania aparatem zamiast telefonem jakaś tam jeszcze jest.
    Ale jakby tak o tym pomyśleć, to zobacz taki smartfon jest dokładnie tym o czym napisałeś - aparatem z zestawem stałek (u mnie trzech) i to w jednej kompaktowej obudowie.
    Zgadzam się w zupełności że żonglerka systemami jest uciążliwa (chociaż do opanowania).
    Aktualnie jestem na etapie pozbywania się sprzętu. W tym tygodniu sprzedałem ostatniego Panasonica i wszystkie obiektywy, został mi do sprzedania już tylko Olympus.
    Zostawiłem sobie tylko Nikona i Sony, dwa systemy to nie tak źle, zwłaszcza że nowe Sony mają menu bardzo podobne do Nikona.
    A wracając do radości z fotografowania aparatem - jak już mam nosić aparat zamiast telefonu, to Z7 z kitem jest naprawdę malutki i zajmuje praktycznie tyle samo miejsca w plecaku co E-M3. Dodatkowych szkieł nie zabieram.
    Nie kwestionuję że MFT jest mniejszy, ale są to różnice na tyle niewielkie że jest bez znaczenia jaki aparat mam w torbie, bo skoro już noszę, to wolę Z7, jest później możliwość porzeźbić w obróbce

I tak, masz zupełną rację - większość zdjęć idzie do kosza, mam zwis na to czy wyjdzie czy nie. Jak nie wyjdzie to kasuję.
    Przez ostatni miesiąc albo i więcej chyba nic na forum nie wrzuciłem. To nie znaczy że nie robie zdjęć. Robię dużo, chodzę sobie po lesie i fotografuję zwierzaki.
    Ale mam już tyle udanych zdjęć że trudno mi zrobić coś lepszego niż już wcześniej zrobiłem. Stałem się jakby bardziej krytyczny wobec siebie i nie chcę zaśmiecać internetu.
    Więc chociaż np. wczoraj wróciłem do domu i miałem na karcie z 700 zdjęć z czego 30 były bardzo udane (technicznie, kompozycyjnie) to po przejrzeniu a nawet po spędzeniu godziny nad kilkoma RAW'ami wszystko poszło do kosza. Nie dlatego że było złe, tylko dlatego że było gorsze od tego co zrobiłem wcześniej, bo trafił mi się lepszy moment czy światło.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 11.02.23 o 16:38

Mieszka w
    ETM
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Ale jakby tak o tym pomyśleć, to zobacz taki smartfon jest dokładnie tym o czym napisałeś - aparatem z zestawem stałek (u mnie trzech) i to w jednej kompaktowej obudowie.

Więc chociaż np. wczoraj wróciłem do domu i miałem na karcie z 700 zdjęć z czego 30 były bardzo udane (technicznie, kompozycyjnie) to po przejrzeniu a nawet po spędzeniu godziny nad kilkoma RAW'ami wszystko poszło do kosza. Nie dlatego że było złe, tylko dlatego że było gorsze od tego co zrobiłem wcześniej, bo trafił mi się lepszy moment czy światło.
    Smartfon nie jest aparatem z 3 stałkami.Gdyby tak było to ja nie przeszedlbym ze smartfona na aparat. Praktycznie nie robię obecnie zdjęć smartfonem..

To 700 to z serii? Bo ja robię w zależności od długości spaceru jakieś 30-80 czasem 120-200 zdjęć jak dłuższy spacer albo próbuję kadrowania/komponowania ale wtedy raczej trafia się seria z danego miejsca. A tak to 2(zazwyczaj)-5 zdjęć i to jest odpowiednio dobrze na dane miejsce.Owszem serie ptasie więcej ale do czyszczenia. A często przykładam jedynie oko do wizjera i rezygnuję ze zdjęcia, bo mi coś nie pasuje.

Awatar m_a_g
    Mieszka w
    To tu to tam :)
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Smartfon jak najbardziej jest aparatem z trzema stałkami. Nawet z 3 trzema matrycami Inna sprawa że jakość tych stałek / matryc pozostawia wiele do życzenia
    Te 700 zdjęć to oczywiście z serii, zwierzaki są mocno ruchliwe i nie pozują na życzenie, więc seria się bardzo przydaje żeby wybrać sobie najepsze pozycje.
    Z typowego wyjścia na szlak w górach na cały dzień wracam może z 50 zdjęciami, z czego wybieram 5-10.

PS. Żeby było jasne o tym smartfonie - mam na myśli konkretnie mój obecny telefon, a nie wszystkie inne ogólnie. Ale wiele jest konstrukcji z 3 obiektywami.
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 11.02.23 o 19:10

Awatar kon
    Siła reputacji
    183
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dcs Zobacz posta
    Dla samej przyjemności robienia zdjęć może być rozwiązaniem.

Dla mnie do pełni szczęścia brakuje tylko koloru -Cibachrome/Ilfochome, które nie są już produkowane
    [dla pominięcia negatywu]
    .. i paru innych.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ludzie przestali doceniać drukowanie zdjęć.
    Ludzie nigdy tego nie cenili. Po prostu nie mieli wyjścia. Teraz do przechowywania zdjęć mają chmurę, a do pokazywania ich innym media społecznościowe.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Posty związane z dyskusją o portrecie przeniosłem do osobnego wątku:
    Rozważania o portrecie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||